'Het is best raar dat ik morgen Tirreno-Adriatico kan winnen', glunderde Greg Van Avermaet maandag. De laatste Belg die de Koers tussen de twee zeeën won, was Roger De Vlaeminck in 1977.

Harde finale

De manier waarop Van Avermaet in de finale de maat nam van Zdenek Stybar, Peter Sagan en Michal Kwiatkowski was indrukwekkend. 'Bij het ingaan van de plaatselijke ronden deed Tinkoff een gooi naar de bonificatieseconden', doet Van Avermaet zijn verhaal. 'Sagen nam er drie, maar ik kon meeschuiven en zelf ook twee seconden sprokkelen. Na de sprint hadden we een kleine voorsprong op het peloton en samen met enkele jongens van Etixx - Quick-Step trokken we door.'

Het peloton beet uiteindelijk zijn tanden stuk op de koplopers. 'Het was een harde finale. Ik zat alleen vooraan zonder ploegmaats. Het was dus geen ideale situatie. Ik probeerde me daarom te sparen en besloot om volop voor ritwinst en de leiderstrui te gaan. En dat is gelukt.'

Tijdrit

In een vlakke tijdrit van tien kilometer verdedigt Van Avermaet dinsdag zeven seconden op Stybar en acht seconden op Sagan. Ook nummer vier Bob Jungels, op 21 seconden, is als goede tijdrijder niet kansloos.

'Tijdritten zijn niet mijn specialiteit', is Van Avermaet voorzichtig. 'Maar de laatste jaren gaat het wel beter. Tien kilometer is misschien net wat te lang voor mij. Een proloog ligt me iets beter. Maar ik verkeer in goede vorm en zal natuurlijk alles geven.'

Verrassend

Het is door de afgelaste bergetappe van zondag dat punchers als Van Avermaet, Stybar en Sagan onverwachts in poleposition kwamen voor eindwinst.

Van Avermaet kan de derde Belg op de erelijst worden. Antoine Houbrechts won de Italiaanse rittenkoers in 1970. Roger De Vlaeminck deed het hem van 1972 tot 1977 zes keer op rij na. (Belga/KVDA)

'Het is best raar dat ik morgen Tirreno-Adriatico kan winnen', glunderde Greg Van Avermaet maandag. De laatste Belg die de Koers tussen de twee zeeën won, was Roger De Vlaeminck in 1977.De manier waarop Van Avermaet in de finale de maat nam van Zdenek Stybar, Peter Sagan en Michal Kwiatkowski was indrukwekkend. 'Bij het ingaan van de plaatselijke ronden deed Tinkoff een gooi naar de bonificatieseconden', doet Van Avermaet zijn verhaal. 'Sagen nam er drie, maar ik kon meeschuiven en zelf ook twee seconden sprokkelen. Na de sprint hadden we een kleine voorsprong op het peloton en samen met enkele jongens van Etixx - Quick-Step trokken we door.' Het peloton beet uiteindelijk zijn tanden stuk op de koplopers. 'Het was een harde finale. Ik zat alleen vooraan zonder ploegmaats. Het was dus geen ideale situatie. Ik probeerde me daarom te sparen en besloot om volop voor ritwinst en de leiderstrui te gaan. En dat is gelukt.' In een vlakke tijdrit van tien kilometer verdedigt Van Avermaet dinsdag zeven seconden op Stybar en acht seconden op Sagan. Ook nummer vier Bob Jungels, op 21 seconden, is als goede tijdrijder niet kansloos. 'Tijdritten zijn niet mijn specialiteit', is Van Avermaet voorzichtig. 'Maar de laatste jaren gaat het wel beter. Tien kilometer is misschien net wat te lang voor mij. Een proloog ligt me iets beter. Maar ik verkeer in goede vorm en zal natuurlijk alles geven.' Het is door de afgelaste bergetappe van zondag dat punchers als Van Avermaet, Stybar en Sagan onverwachts in poleposition kwamen voor eindwinst. Van Avermaet kan de derde Belg op de erelijst worden. Antoine Houbrechts won de Italiaanse rittenkoers in 1970. Roger De Vlaeminck deed het hem van 1972 tot 1977 zes keer op rij na. (Belga/KVDA)