WK veldrijden in Louisville dag vervroegd wegens overstromingsgevaar

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Online coördinator Trends

Alle wedstrijden op het WK veldrijden in Louisville, dus ook die bij de mannen elite, worden zaterdag al afgewerkt.

Alle wedstrijden op het WK veldrijden in het Amerikaanse Louisville, dus ook die bij de mannen elite, worden zaterdag al afgewerkt. Dat heeft de Internationale Wielerunie UCI beslist omdat de Ohio River naast het parcours dreigt te overstromen.
De wedstrijd bij de mannen elite wordt dus vervroegd van zondag naar zaterdag om 14u30 lokale tijd (20u30 in België).

Eerder op de dag is er de regenboogstrijd voor jongens junioren (9u45, 15u45 in België), vrouwen elite (11u, 17u in België) en beloften (12u30, 18u30 in België).

Niels Albert: ‘Amateurisme tot en met’

“De gevolgen van de beslissing om alle wedstrijden op zaterdag te rijden zijn natuurlijk voor iedereen gelijk”, weet uittredend wereldkampioen Niels Albert. “Maar door ons op zaterdag te laten rijden, liggen de renners die donderdag nog zwaar getraind hebben, zoals Nys en ik, wel in de knoop met hun schema. We moeten het met een dag recuperatie minder stellen.”

“Op het hoogste niveau van competitie kan dit uiteraard niet. Dit is amateurisme tot en met. Ook voor veel mensen op het thuisfront is het een ramp. Bij ons in Tremelo hadden de supporters zondag een American Day voorzien. Eerst een Amerikaans buffet en vervolgens de cross bekijken op groot scherm.”

“Wat de wedstrijd zelf betreft ben ik ervan overtuigd dat de conditie van de dag alles bepalend zal zijn, zoals dat de voorbije maanden al zo dikwijls het geval geweest is. Als Nys een superdag heeft zoals op de Koppenberg, zal hij niet te verslaan zijn. Als Pauwels de benen heeft van in Namen, wordt hij wereldkampioen en als ik kan fietsen zoals in Diegem, zie ik niet in wie mij van de titel zal houden. Ook Vantornout behoort in dat geval tot de kanshebbers.”

“Het parkoers is alvast zwaar genoeg om het verschil te maken. De race die ons te wachten staat, kan ik vergelijken met de wedstrijd van vorige week in Cincinnati. Toen lag er ’s morgens zoals hier een dun laagje sneeuw en volgde er na de middag dooi.”

Kevin Pauwels: ‘Ik had liever een droger parkoers gezien’

Nadat hij in 2002 wereldkampioen geworden was bij de junioren in Zolder en in 2004 de regenboogtrui veroverd had bij de beloften in Pontchâteau, werd voorspeld dat Kevin Pauwels er snel in zou slagen om in alle drie de categorieën de hoogste onderscheiding te behalen. Maar straks in april wordt de stille jongen uit de Kempen 29 jaar en op zijn derde titel blijft het wachten. Maanden geleden al werd gezegd dat hij in Louisville een van de topfavorieten zou zijn.

“Het zou ideaal geweest zijn als ik donderdag een droger parkoers had leren kennen”, aldus de renner uit Kalmthout. “Maar ik moet het nemen zoals het is en ik zal proberen om er het beste van te maken. Veel maakt het me niet uit dat ik de topfavoriet genoemd word. Ik denk er altijd het mijne van en blijf er onder alle omstandigheden van overtuigd dat een wedstrijd altijd moet gereden worden. Ik zeg dat niet om mijn favorietenrol te minimaliseren. Op dit parkoers mogen de meeste Belgen in de rol van favoriet geduwd worden. Ook dat wij nu plots als gevolg van de weersomstandigheden op zaterdag moeten rijden, maakt me echt niet veel uit. Ik herhaal het graag: we moeten het nemen zoals het is.”

Klaas Vantornout: ‘Parkoers voor de grote motoren, voor de Belgen dus’

“Ze weten al drie jaar dat ze in Louisville het WK moeten organiseren, ze weten dat het Eva Bandman Park elk jaar wel eens onder water komt en toch zijn ze erin geslaagd om het parkoers in dit park te leggen, terwijl er in de omgeving plaats genoeg is. Hoe hebben ze het aangedurfd?”, vroeg Klaas Vantornout zich vrijdag af.

“Maar het is nu zo en we moeten vooruit. Het is jammer dat ik donderdag nog zwaar getraind heb, maar dat is voor vele andere jongens ook zo. Ik denk dat iedereen sterk genoeg is om dit te verteren.”

Over de blessure die hij een week na het behalen van zijn Belgische titel bij een valpartij in de cross van Zonnebeke opliep, maakt Vantornout zich geen zorgen meer. “Op de fiets voel ik niet de minste hinder. Ik ben dus klaar voor dit WK. Een WK dat ik bijzonder relax kan rijden. Ik heb al een mooie trui om de schouders en ik heb een constant seizoen achter de rug. Winnen hoeft dus niet, maar de kans zit er wel in. Het volstaat om een dag te kennen zoals bij het BK. Over het parkoers heb ik niet te klagen. Zoals alle andere jongens had ik gevreesd dat het een enorm snelle wedstrijd zou worden. Een rondje op het circuit heeft me geleerd dat het niet zo is. Het is een parkoers voor de mannen met de grote motor. Voor de Belgen dus.”

Belgische delegatieleider Jos Smets: ‘Vind dit echt niet kunnen’

“Ik vind dit echt niet kunnen”, oordeelde de Belgische delegatieleider Jos Smets. “We zijn hier niet eens een week en hebben met onze eigen ogen kunnen vaststellen dat de Ohio regelmatig buiten haar oevers treedt. Het kan dus niet zijn dat niemand van de organisatie of niemand van de UCI dat in drie jaar tijd niet één keer zou opgemerkt hebben. Dit is echt een wereldkampioenschap onwaardig. Voor de renners is dit een regelrechte ramp. Niet voor junioren en beloften, die gewoon enkele uren eerder moeten aantreden. Maar wel voor de vrouwen en de elite die een extra dag recuperatie kwijtspelen.”

Onder andere Lars van der Haar en Sven Vanthourenhout reageerden ook op Twitter:

Wauw! What a change. Instead of Sunday we all ride tomorrow the WC cyclocross! But I’m ready for it! Good conditions! #happy

— Lars van der Haar (@larsvanderhaar) 1 februari 2013

Wat een ommekeer! WK schema wordt omgegooid en zo krijgen we alles te zien op zaterdag! @vannieuwkerke en @_bartaerts Tot morgen! #vrt

— Sven Vanthourenhout (@svenvth) 1 februari 2013

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content