WK Wielrennen: Portugees Rui Costa wereldkampioen op de weg, Gilbert 9e

© Belga

De Portugees Rui Costa heeft op het WK wielrennen in het Italiaanse Firenze de wegrit bij de eliterenners op zijn naam geschreven.

De Portugees Rui Costa heeft op het WK wielrennen in het Italiaanse Firenze de wegrit bij de eliterenners op zijn naam geschreven. Na 272,26 kilometer tussen Lucca en Firenze versloeg de renner van Movistar de Spanjaard Joaquim Rodriguez na een sprint. Het brons was voor een andere Spanjaard, Alejandro Valverde. De Belgen, die met zeven aan de start kwamen, speelden geen rol van betekenis in de finale. Philippe Gilbert was de beste Belg op de 9e plaats.

Een uitgedund peloton begon aan de laatste ronde van 16,5 kilometer. Bij de laatste beklimming van de Fiesole trok de Italiaan Michele Scarponi op avontuur, zijn inspanning werd overgenomen door zijn landgenoot Vincenzo Nibali en Rodriguez. Die laatste leek alleen op weg naar de finish, maar werd vervolgens bijgebeend door Girowinnaar Nibali, Costa en Valverde. Rodriguez gaf echter niet op, sloeg opnieuw een gat, dat enkel dichtgereden werd door Costa, die na een sprint zich tot eerste Portugese wereldkampioen kroonde.

Door de regen lagen de wegen in Toscane er bijzonder glad bij, waardoor verschillende valpartijen plaatsvonden. Het hondenweer eiste zijn tol, met opgaves van onder meer Björn Leukemans, de volledige Britse ploeg met Tourwinnaar Chris Froome en Bradley Wiggins, de Spanjaard Samuel Sanchez, de Nederlander Laurens ten Dam, de Colombiaan Nairo Quintana, de Australiër Cadel Evans en de Amerikaanse Vueltawinnaar Chris Horner.
Op de erelijst volgt Costa Gilbert op, die vorig jaar in het Nederlandse Valkenburg de regenboogtrui pakte.

Dubbele val Leukemans

Björn Leukemans gaf op na een dubbele val. Hij is geraakt aan de rug, de achillespees en de kuit. ‘Ik ben teruggekomen na de eerste val. Bakelants was ook gevallen en ik heb op hem gewacht. We reden vol door en ik nam risico’s, waardoor ik voor een tweede keer viel.’ Leukemans was opgelucht dat hij Bakelants niet had meegesleurd in de val.

De wegcondities zijn zwaar en gevaarlijk, klinkt het. ‘Mijn remblokjes werkten niet meer goed maar het is spekglad. Er liggen ook veel bladeren op het wegdek. Ik heb veel renners zien vallen. Van de Belgen weet ik niet veel, want ik moest achtervolgen.’

Van start in de regen

De wegrit bij de eliterenners op het WK wielrennen in het Italiaanse Firenze is zondag iets na 10u officieel op gang geschoten. 208 renners zijn in Lucca in de regen van start gegaan voor een rit over 272,2 km.

Favorieten op deze zware omloop in Toscane zijn de Zwitser Fabian Cancellara, de Slovaak Peter Sagan, de Italiaan Vincenzo Nibali en de Spanjaarden Alejandro Valverde en Joaquim Rodriguez.

Bij de Belgen, die met zeven aan de start komen, wordt het uiteraard vooral uitkijken naar uittredend wereldkampioen Philippe Gilbert. ‘Phil’ is de uitgesproken kopman en wil maar al te graag zijn tweede regenboogtrui veroveren, terwijl ook Jan Bakelants en Greg Van Avermaet een beschermde rol kijken.

Na ruim 100 kilometer is de eerste doorkomst in Firenze, daarna volgen tien ronden van 16,5 kilometer. Daarin liggen de beklimmingen van de Fiesole en de Via Salviati. Rond vijf uur is de naam van de opvolger van Gilbert bekend.

Kolobnev toch van start ondanks fietsendiefstal

De Russische wielrenner Alexandr Kolobnev is toch van start gegaan. Zaterdag meldde de renner van Katusha nog dat zijn fiets en die van de Russische renners gestolen werden. De fietsen van de drie Russische deelnemers (Kolobnev, Sergei Chernetski en Yuri Trofimov) werden in de nacht van vrijdag op zaterdag gestolen, maar het trio vond toch nog vervangfietsen.

De 32-jarige Kolobnev pakte zilver op de wereldkampioenschappen van 2007 en 2009. In de olympische wegrit van Peking (2008) werd hij derde.

Christophe Premont en Sébastien Delfosse bij Wallonie-Bruxelles

Wielerploeg Wallonie-Bruxelles neemt met Christophe Premont (Braine l’Alleud) en Sébastien Delfosse (Herve) twee renners over die door het verdwijnen van de ploeg van Gérard Bulens (Crelan-Euphony) zonder werkgever gevallen waren. Met Frédéric Amorison was eerder al een akkoord bereikt. Meer kunnen er niet bij want het aantal renners is beperkt tot zestien.

Dat Christophe Brandt de leiding van Yvan Vanassche overneemt aan het roer van de wielerploeg Wallonie-Bruxelles was al bekend. Zondag bracht hij Waals minister van onder meer sport André Antoine (CdH) mee naar Firenze om nog meer nieuws bekend te maken.

Ook het Waalse vrouwenwielrennen krijgt een duwtje in de rug met financiële steun voor Molly Meyvisch. Beloftevol mountainbiker Sébastien Carabin kan in de toekomst eveneens op steun rekenen.

Ten slotte is er de ambitie voor een wereldkampioenschap in Wallonië. Omdat er met een nieuw management bij de UCI veel veranderingen op til zijn en daarin ook het systeem van aanbestedingen zal wijzigen, is de ambitie voor een WK op de weg voorlopig in de ijskast gestoken. In de plaats daarvan heeft André Antoine aan Tom Van Damme formeel de opdracht gegeven om de officiële kandidatuur van Wallonie-Bruxelles in te dienen voor het wereldkampioenschap mountainbike 2016.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content