Veldrijders die de handen in de lucht steken met ruim een minuut voorsprong op de concurrentie, het is zeldzaam. In de voorbije tien seizoenen, sinds 2006/07, gebeurde dat amper 9 keer. (zie onder)

Tweemaal slaagde de nog altijd maar 21-jarige Wout Van Aert daarin: in december 2014 bolde hij in Essen 1'06'' eerder over de streep dan Tom Meeusen. En afgelopen weekend deed de Kempenaar daar in Zonhoven nog drie seconden bovenop, met een voorsprong van 1'09'' op het duo Rob Peeters/Kevin Pauwels.

Die 1'09'' is een evenaring van de kloof die ook Pauwels uitbouwde in Baal, op 1 januari 2013, voor Zdenek Stybar en Niels Albert.

Voor een nog grotere voorsprong in een klassementscross (of BK/WK) moeten we al teruggaan naar 21 januari 2007, toen Sven Nys in Hoogerheide, in apocalyptische weersomstandigheden, 1'37'' wegreed van Petr Dlask.

Eerder die maand werd Bart Wellens met 1'11'' voorsprong op Klaas Vantornout ook Belgisch kampioen in Hamme, een omloop die door de vele modder een halve veldloop was geworden.

Sinds de eeuwwisseling staat de grootste kloof tussen één en twee ook op naam van Wellens: die was op 23 november 2003 in Gavere liefst 2'49'' sneller dan Erwin Vervecken.

Wout Van Aert, Belga Image
Wout Van Aert © Belga Image
Veldrijders die de handen in de lucht steken met ruim een minuut voorsprong op de concurrentie, het is zeldzaam. In de voorbije tien seizoenen, sinds 2006/07, gebeurde dat amper 9 keer. (zie onder)Tweemaal slaagde de nog altijd maar 21-jarige Wout Van Aert daarin: in december 2014 bolde hij in Essen 1'06'' eerder over de streep dan Tom Meeusen. En afgelopen weekend deed de Kempenaar daar in Zonhoven nog drie seconden bovenop, met een voorsprong van 1'09'' op het duo Rob Peeters/Kevin Pauwels.Die 1'09'' is een evenaring van de kloof die ook Pauwels uitbouwde in Baal, op 1 januari 2013, voor Zdenek Stybar en Niels Albert.Voor een nog grotere voorsprong in een klassementscross (of BK/WK) moeten we al teruggaan naar 21 januari 2007, toen Sven Nys in Hoogerheide, in apocalyptische weersomstandigheden, 1'37'' wegreed van Petr Dlask.Eerder die maand werd Bart Wellens met 1'11'' voorsprong op Klaas Vantornout ook Belgisch kampioen in Hamme, een omloop die door de vele modder een halve veldloop was geworden.Sinds de eeuwwisseling staat de grootste kloof tussen één en twee ook op naam van Wellens: die was op 23 november 2003 in Gavere liefst 2'49'' sneller dan Erwin Vervecken.