Jacques Sys
Jacques Sys
Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine
Opinie

15/06/14 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

WK is goed tegen de verzuring

Heel het land baadt dezer dagen in zwart, geel en rood, de gevoelens van patriotisme flakkerden nooit zo op. Het is wachten op Algerije. Dan wordt de toon gezet. Op en naast het veld.

WK is goed tegen de verzuring

WK-gekte © BELGA

Natuurlijk zijn er mensen die zich ergeren aan de opgeklopte hype rond dit WK en de Rode Duivels. Je kon ze de voorbije dagen onder meer op de radio horen, in een soort column tegen de voetbalwaanzin. Zelfs op een familiezender als Radio 2, die de vrolijkheid als het ware cultiveert, plaatsten ze kanttekeningen bij de beleving rond de vierjaarlijkse voetbalhoogmis. Iemand zei zich veel liever te willen verdiepen in de protesten die rond dit toernooi hangen.

Heel het land baadt dezer dagen in zwart, geel en rood, de gevoelens van patriotisme flakkerden nooit zo op. En bijna iedereen danst volop mee op de golven van de euforie. In Gent werd in een flatgebouw weliswaar verboden om vlaggen uit de ramen te hangen omdat dit de waarde van het etablissement zou verminderen, maar dat soort dingen zijn uitzonderlijk. Ze zijn ook nergens voor nodig. Er is niets mis mee dat een volk zich achter een voetbalploeg schaart en de vreugde over de prestaties uitbundig etaleert. Sterker zelfs: het WK is goed tegen de verzuring, het is een vlucht uit de werkelijkheid die de alledaagse zorgen verdrijft. Zoals die ene autobestuurder na de vriendschappelijke partij van vorige week zaterdag tegen Tunesië, gespeeld in een noodweer, voor de televisiecamera's vertelde toen hem gevraagd werd hoeveel schade de hagel aan zijn voertuig had toegebracht. Behoorlijk veel, zei hij, maar hij vond dat niet zo erg: de Belgen hadden uiteindelijk gewonnen.

Voetbalanalfabeten zullen ermee moeten leven: de WK-koorts en de hoerastemming gaan de volgende dagen alleen maar toenemen. Zeker als de Rode Duivels dinsdag hun eerste wedstrijd tegen Algerije zouden winnen. Dan worden de al aanzienlijke verwachtingen verder opgeschroefd. De media spelen daar perfect op in. Iedere stap die de Rode Duivels op Braziliaanse bodem zetten, wordt geregistreerd. Toen de Belgische ploeg voor het eerst trainde in Brazilië stond ergens zelfs te lezen hoe lang de rekoefeningen hadden geduurd: twaalf minuten. Een hele vloot analisten en BV's wordt op de mensen losgelaten: Jordan Lukaku, de zus van Thibaut Courtois, televisiepresentator Otto-Jan Ham, je kan het zo gek niet bedenken.

En kritische kanttekeningen, die zijn er in het huidige klimaat amper. Ook niet na de mindere vriendschappelijke wedstrijden. Want die kaderden in de voorbereiding. Het is wachten op Algerije. Dan wordt de toon gezet. Op en naast het veld.

(Jacques Sys belicht het WK vanaf het thuisfront)

Onze partners