Niels Albert had in de week voorafgaand aan het Belgische kampioenschap geworsteld met ziekte (buikgriep), maar wou dat niet als excuus aanvoeren.

Terecht of niet, veel verontrustender was zijn uitleg dat hij, voor het zoveelste aangekondigde duel met Nys, "nooit zo nerveus" geweest was.

Koppel dat aan eerdere verklaringen van dit seizoen, waarin de Tremelonaar aangaf dat hij moeite heeft om elke week de competitie aan te gaan - "Een soort angst" - en dat hij ook in Baal, de thuishaven van Nys, ten prooi gevallen was aan de stress, dan moet je concluderen dat Albert vooral een mentaal probleem heeft, ondanks de begeleiding van een psycholoog.

Worstelt de BKCP-crosser met een Nyscomplex en zal hij pas bevrijd zijn als die in 2016 met pensioen gaat, zoals Paul Herijgers onlangs stelde?

Manager Christoph Roodhooft ontkrachtte het vorige week in Sport/Voetbalmagazine, maar feit is dat Albert sinds het seizoen 2011-2012 slechts twee van de dertien keer aan het langste eind trok in klassementscrossen waarin hij en Nys één en twee werden (Zonhoven 2011 en Hamme-Zogge 2013).

Samen met een slechte zomer, waarin Albert er te lang de kantjes afliep, verklaart dat onder meer zijn bijzonder wisselvallig seizoen.

Te fatalistisch

Opvallend is ook hoe de gebetenheid, revanchegevoelens en woede waar de angry young man van weleer zijn motivatie uit haalde, lijkt te hebben plaatsgemaakt voor een zekere gelatenheid en een (te?) groot relativeringsvermogen.

"Een stek in de geschiedenisboeken interesseert me niet", vertelde hij onlangs aan cycling.be. "Wat maakt het uit of je acht keer Belgisch of zeven keer wereldkampioen bent geweest."

Zoals hij ook zondag over het WK in Hoogerheide te fatalistisch sprak als over een "een wedstrijd van één dag, waarin heel veel kan gebeuren." Een WK waarvoor hij zich in 2009 nog de pleuris trainde en dat hij ook won. Groter kan het contrast met de niet te stillen honger van zijn gemeentegenoot niet zijn.

En dan is het, in tegenstelling tot wat Roodhooft beweerde, zeer de vraag of Albert ooit een tweede Sven Nys zal/kan worden.

Niels Albert had in de week voorafgaand aan het Belgische kampioenschap geworsteld met ziekte (buikgriep), maar wou dat niet als excuus aanvoeren.Terecht of niet, veel verontrustender was zijn uitleg dat hij, voor het zoveelste aangekondigde duel met Nys, "nooit zo nerveus" geweest was. Koppel dat aan eerdere verklaringen van dit seizoen, waarin de Tremelonaar aangaf dat hij moeite heeft om elke week de competitie aan te gaan - "Een soort angst" - en dat hij ook in Baal, de thuishaven van Nys, ten prooi gevallen was aan de stress, dan moet je concluderen dat Albert vooral een mentaal probleem heeft, ondanks de begeleiding van een psycholoog.Worstelt de BKCP-crosser met een Nyscomplex en zal hij pas bevrijd zijn als die in 2016 met pensioen gaat, zoals Paul Herijgers onlangs stelde? Manager Christoph Roodhooft ontkrachtte het vorige week in Sport/Voetbalmagazine, maar feit is dat Albert sinds het seizoen 2011-2012 slechts twee van de dertien keer aan het langste eind trok in klassementscrossen waarin hij en Nys één en twee werden (Zonhoven 2011 en Hamme-Zogge 2013). Samen met een slechte zomer, waarin Albert er te lang de kantjes afliep, verklaart dat onder meer zijn bijzonder wisselvallig seizoen.Te fatalistischOpvallend is ook hoe de gebetenheid, revanchegevoelens en woede waar de angry young man van weleer zijn motivatie uit haalde, lijkt te hebben plaatsgemaakt voor een zekere gelatenheid en een (te?) groot relativeringsvermogen. "Een stek in de geschiedenisboeken interesseert me niet", vertelde hij onlangs aan cycling.be. "Wat maakt het uit of je acht keer Belgisch of zeven keer wereldkampioen bent geweest." Zoals hij ook zondag over het WK in Hoogerheide te fatalistisch sprak als over een "een wedstrijd van één dag, waarin heel veel kan gebeuren." Een WK waarvoor hij zich in 2009 nog de pleuris trainde en dat hij ook won. Groter kan het contrast met de niet te stillen honger van zijn gemeentegenoot niet zijn. En dan is het, in tegenstelling tot wat Roodhooft beweerde, zeer de vraag of Albert ooit een tweede Sven Nys zal/kan worden.