De nationale basketbalploeg is toe aan een nieuwe cyclus, oordeelt teammanager Jacques Ledure in Sport/Voetbalmagazine. Op 18 oktober legt hij zijn plannen voor aan de KBBB. Of Eddy Casteels bondscoach blijft wordt wellicht pas in november beslist.

De Belgian Lions strandden op het voorbije EK in de achtste finales tegen Griekenland. Behoorlijk, maar toch blijft teammanager Jacques Ledure op zijn honger zitten: "Dat we in de poule met twee puntjes van Tsjechië verloren, frustreert ons. Mits winst daar was een ticket voor het preolympisch toernooi (weggelegd voor de nummers drie tot zeven op het EK) zeker haalbaar. Een gemiste kans."

De Lions bekleden nu een dertiende plaats op de ranglijst van FIBA Europe. Ondanks een stabiel maar beperkt budget mikt Ledure hoger. De focus komt op het WK van 2019 in China te liggen. Ledure: "Vanaf 2017 zal er, zoals in het voetbal, alternerend een WK en EK zijn om de twee jaar. Voor het WK 2019 zullen er voor het eerst ook twaalf Europese ploegen mogen deelnemen, daar moet België bij zijn. Maar dan moeten we nu al starten met het klaarstomen van een nieuwe spelerscyclus. De oprichting van een Talent Academy is een eerste stap, maar het moet verder gaan. Het EK van 2017 zie ik daarbij slechts als een tussenstation, geen must."

Op 19 oktober zal Ledure zijn plannen voorleggen aan de vier federaties: Vlaamse vleugel, Waalse vleugel, KBBB en Pro League. "Midden november verwacht ik dan een beslissing, zodat we vanaf 2016 met het project kunnen starten", aldus de teammanager in Sport/Voetbalmagazine. Ook zal dan pas beslist worden met welke coaches dat moet gebeuren. Het contract van het huidige duo Eddy Casteels - Jacques Stas is afgelopen, al blijven zij in poleposition liggen voor de job.

(Matthias Stockmans)

De Belgian Lions strandden op het voorbije EK in de achtste finales tegen Griekenland. Behoorlijk, maar toch blijft teammanager Jacques Ledure op zijn honger zitten: "Dat we in de poule met twee puntjes van Tsjechië verloren, frustreert ons. Mits winst daar was een ticket voor het preolympisch toernooi (weggelegd voor de nummers drie tot zeven op het EK) zeker haalbaar. Een gemiste kans." De Lions bekleden nu een dertiende plaats op de ranglijst van FIBA Europe. Ondanks een stabiel maar beperkt budget mikt Ledure hoger. De focus komt op het WK van 2019 in China te liggen. Ledure: "Vanaf 2017 zal er, zoals in het voetbal, alternerend een WK en EK zijn om de twee jaar. Voor het WK 2019 zullen er voor het eerst ook twaalf Europese ploegen mogen deelnemen, daar moet België bij zijn. Maar dan moeten we nu al starten met het klaarstomen van een nieuwe spelerscyclus. De oprichting van een Talent Academy is een eerste stap, maar het moet verder gaan. Het EK van 2017 zie ik daarbij slechts als een tussenstation, geen must."Op 19 oktober zal Ledure zijn plannen voorleggen aan de vier federaties: Vlaamse vleugel, Waalse vleugel, KBBB en Pro League. "Midden november verwacht ik dan een beslissing, zodat we vanaf 2016 met het project kunnen starten", aldus de teammanager in Sport/Voetbalmagazine. Ook zal dan pas beslist worden met welke coaches dat moet gebeuren. Het contract van het huidige duo Eddy Casteels - Jacques Stas is afgelopen, al blijven zij in poleposition liggen voor de job.(Matthias Stockmans)