Dat meldt de Franstalige Taekwondofederatie ABFT.

De US Open is het eerste grote internationale taekwondotoernooi van 2017. Si Mohamed Ketbi, vicewereldkampioen in de klasse tot 58 kg, vertegenwoordigde België op de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. Mourad Laachraoui is de regerende Europese kampioen in de categorie tot 54 kg. De federatie had op 4 januari de geldigheid van de paspoorten nagegaan en een ESTA-reisvergunning aangevraagd voor het drietal. Zo'n ESTA volstaat voor een Belg om naar de VS te reizen, een visum is niet nodig. De reisvergunning werd snel en zonder problemen gevalideerd door de Amerikaanse autoriteiten. De vlucht naar Las Vegas was voorzien om 7u25 op woensdag 25 januari, vijf dagen na de eedaflegging van Donald Trump als 45e president van de VS. Twee uur en 29 minuten voor het opstijgen ontving de federatie een e-mail dat de ESTA-reisvergunningen alsnog geweigerd werden, zonder motivering. De twee taekwondoka's en hun coach waren niet op de hoogte, waren al ingecheckt en hadden de bagage- en paspoortcontrole al achter de rug. Bij het aan boord gaan, kregen Ketbi, Laachraoui en hun coach Abdelkhalak Mkadmi pas te horen dat ze zonder visum niet toegelaten zouden worden in het vliegtuig.

Reden onbekend

Uiteindelijk besliste de federatie de deelname van zijn taekwondoka's aan de US Open te annuleren. De ABFT zag ongeveer 5000 euro (vluchten, hotel, inschrijvingen) in rook opgaan en is ontgoocheld over "deze beslissing die een directe impact heeft op de Belgische vertegenwoordigers van onze sport".

Wat deze ingreep van Amerikaanse zijde heeft veroorzaakt is niet duidelijk. Dit alles gebeurde voor Trump op 27 januari een inreisverbod in de VS voor zeven landen aankondigde: Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Jemen en Irak. Met die tijdelijke, maar erg omstreden, maatregel wil president Trump naar eigen zeggen de terroristen buiten houden. Dat zou geen verschil mogen maken, laten Amerikaanse verantwoordelijken weten, want er wordt alleen rekening gehouden met het paspoort dat wordt voorgelegd.

En de betrokken Belgen hebben geen banden met de zeven landen.

Mourad Laachraoui is de broer van Najim, één van de zelfmoordterroristen die zichzelf op 22 maart 2016 opbliezen in de luchthaven van Zaventem.

Dat meldt de Franstalige Taekwondofederatie ABFT. De US Open is het eerste grote internationale taekwondotoernooi van 2017. Si Mohamed Ketbi, vicewereldkampioen in de klasse tot 58 kg, vertegenwoordigde België op de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. Mourad Laachraoui is de regerende Europese kampioen in de categorie tot 54 kg. De federatie had op 4 januari de geldigheid van de paspoorten nagegaan en een ESTA-reisvergunning aangevraagd voor het drietal. Zo'n ESTA volstaat voor een Belg om naar de VS te reizen, een visum is niet nodig. De reisvergunning werd snel en zonder problemen gevalideerd door de Amerikaanse autoriteiten. De vlucht naar Las Vegas was voorzien om 7u25 op woensdag 25 januari, vijf dagen na de eedaflegging van Donald Trump als 45e president van de VS. Twee uur en 29 minuten voor het opstijgen ontving de federatie een e-mail dat de ESTA-reisvergunningen alsnog geweigerd werden, zonder motivering. De twee taekwondoka's en hun coach waren niet op de hoogte, waren al ingecheckt en hadden de bagage- en paspoortcontrole al achter de rug. Bij het aan boord gaan, kregen Ketbi, Laachraoui en hun coach Abdelkhalak Mkadmi pas te horen dat ze zonder visum niet toegelaten zouden worden in het vliegtuig. Uiteindelijk besliste de federatie de deelname van zijn taekwondoka's aan de US Open te annuleren. De ABFT zag ongeveer 5000 euro (vluchten, hotel, inschrijvingen) in rook opgaan en is ontgoocheld over "deze beslissing die een directe impact heeft op de Belgische vertegenwoordigers van onze sport". Wat deze ingreep van Amerikaanse zijde heeft veroorzaakt is niet duidelijk. Dit alles gebeurde voor Trump op 27 januari een inreisverbod in de VS voor zeven landen aankondigde: Syrië, Iran, Soedan, Libië, Somalië, Jemen en Irak. Met die tijdelijke, maar erg omstreden, maatregel wil president Trump naar eigen zeggen de terroristen buiten houden. Dat zou geen verschil mogen maken, laten Amerikaanse verantwoordelijken weten, want er wordt alleen rekening gehouden met het paspoort dat wordt voorgelegd. En de betrokken Belgen hebben geen banden met de zeven landen. Mourad Laachraoui is de broer van Najim, één van de zelfmoordterroristen die zichzelf op 22 maart 2016 opbliezen in de luchthaven van Zaventem.