"In de kleedkamer heb ik een quote gehangen: 'Individuen winnen matchen, teams winnen titels.' Daar geloof ik heilig in, en daarom ben ik geen grote NBA-fan", valt Gjergja (39) meteen in huis.

"Te veel ploegen die gebouwd zijn rond één of twee sterren, terwijl de rest het vuile werk moet opknappen, zelfs de beste Europeanen. Alleen San Antonio, Atlanta en Golden State zijn het zien waard, want zij spelen téámbasketbal met tien, twaalf man, gebaseerd op een systeem. Dat beoog ik ook met Oostende.

"Niet toevallig stonden slechts drie van mijn spelers gemiddeld iets meer dan twintig (van de veertig, nvdr) minuten op het veld in de competitie, met alleen Pierre-Antoine Gillet (23,3 minuten, nvdr) in de top vijftig van alle spelers. Zoals ook mijn beste schutter, Mateusz Ponitka, 'amper' 13 punten per match scoorde."

Leider Djordjevic

Al steekt er bij titelverdediger wel één man bovenuit: tweevoudig MVP Dusan Djordjevic. Gjergja doet geen moeite om dat te ontkennen. "Het is wel duidelijk wie - zoals we in Kroatië zeggen - het water draagt en wie het water drinkt. Djordjevic is onze leider, maar ook de elf anderen moeten op élk moment bepalend kunnen zijn. Aan mij om te observeren wie zijn dag heeft, om dan de volgende wedstrijd iemand anders uit te spelen. Dát is onze sterkte."

"En waar ik het meest trots op ben: niet met een gekochte ploeg, maar met veel Belgen - Boukichou, Gillet, Marnegrave, Salumu, Serron - die we hebben leren omgaan met die situaties. Kerels die weten dat ik in hen geloof en die ik na een slechte prestatie niet meteen afschrijf, áls ze tenminste voldoende hard werken."

Rotatie

Een ander stokpaardje van de Kroatische coach is het rotatiesysteem. "Elke training, elke match wil ik dat ze voluit gaan, zeker in defense. De toekomst van het basketbal: veertig minuten lang pushen en sprinten met atletische spelers, zoals veel Spaanse ploegen. We halen misschien niet hetzelfde spelniveau, maar kunnen wel trachten hun intensiteit te evenaren."

"Alleen hebben wij niet dezelfde faciliteiten op vlak van verzorging en recuperatie. En ook geen kern van vijftien man, zodat ik nog meer kan switchen. In een seizoen met ruim zéventig matchen moet ik soms enkele jongens rust gunnen op training of in een wedstrijd die constante press in verdediging wat afzwakken. We mogen immers niet uitgeblust zijn wanneer het er écht om gaat: vanaf nu, in de finale van de play-offs", besluit Gjergja.

Lees het hele interview met Dargio Gjergja in Sport/Voetbalmagazine van 27 mei.

De finale van de play-offs vindt plaats op volgende data: 27/5, 29/5, 31/5 en eventueel 3/6 en 6/6.

"In de kleedkamer heb ik een quote gehangen: 'Individuen winnen matchen, teams winnen titels.' Daar geloof ik heilig in, en daarom ben ik geen grote NBA-fan", valt Gjergja (39) meteen in huis. "Te veel ploegen die gebouwd zijn rond één of twee sterren, terwijl de rest het vuile werk moet opknappen, zelfs de beste Europeanen. Alleen San Antonio, Atlanta en Golden State zijn het zien waard, want zij spelen téámbasketbal met tien, twaalf man, gebaseerd op een systeem. Dat beoog ik ook met Oostende. "Niet toevallig stonden slechts drie van mijn spelers gemiddeld iets meer dan twintig (van de veertig, nvdr) minuten op het veld in de competitie, met alleen Pierre-Antoine Gillet (23,3 minuten, nvdr) in de top vijftig van alle spelers. Zoals ook mijn beste schutter, Mateusz Ponitka, 'amper' 13 punten per match scoorde."Leider DjordjevicAl steekt er bij titelverdediger wel één man bovenuit: tweevoudig MVP Dusan Djordjevic. Gjergja doet geen moeite om dat te ontkennen. "Het is wel duidelijk wie - zoals we in Kroatië zeggen - het water draagt en wie het water drinkt. Djordjevic is onze leider, maar ook de elf anderen moeten op élk moment bepalend kunnen zijn. Aan mij om te observeren wie zijn dag heeft, om dan de volgende wedstrijd iemand anders uit te spelen. Dát is onze sterkte." "En waar ik het meest trots op ben: niet met een gekochte ploeg, maar met veel Belgen - Boukichou, Gillet, Marnegrave, Salumu, Serron - die we hebben leren omgaan met die situaties. Kerels die weten dat ik in hen geloof en die ik na een slechte prestatie niet meteen afschrijf, áls ze tenminste voldoende hard werken."RotatieEen ander stokpaardje van de Kroatische coach is het rotatiesysteem. "Elke training, elke match wil ik dat ze voluit gaan, zeker in defense. De toekomst van het basketbal: veertig minuten lang pushen en sprinten met atletische spelers, zoals veel Spaanse ploegen. We halen misschien niet hetzelfde spelniveau, maar kunnen wel trachten hun intensiteit te evenaren." "Alleen hebben wij niet dezelfde faciliteiten op vlak van verzorging en recuperatie. En ook geen kern van vijftien man, zodat ik nog meer kan switchen. In een seizoen met ruim zéventig matchen moet ik soms enkele jongens rust gunnen op training of in een wedstrijd die constante press in verdediging wat afzwakken. We mogen immers niet uitgeblust zijn wanneer het er écht om gaat: vanaf nu, in de finale van de play-offs", besluit Gjergja.Lees het hele interview met Dargio Gjergja in Sport/Voetbalmagazine van 27 mei. De finale van de play-offs vindt plaats op volgende data: 27/5, 29/5, 31/5 en eventueel 3/6 en 6/6.