'Historisch' noemde de NBA het, het tiendagencontract dat Gursimran 'Sim' Bhullar bij de Sacramento Kings tekende én zijn eerste speelminuten vorige week. Een primeur immers voor een basketbalspeler van Indiase afkomst. Een imposante verschijning bovendien: 161 kilo voor 2,26 meter - wat Bhullar de grootste reus in de NBA maakt.

Dát is echter opmerkelijker dan het 'historische nieuws', want de center is in feite een Canadees die geboren werd in Toronto, naar school ging in Pennsylvania en West Virginia, en in New Mexico op de unief zat. Zijn ouders emigreerden nog voor zijn geboorte naar Canada, maar verder heeft Bhullar weinig met India. Hij wordt er zelfs beschouwd als een Non-Resident Indian, of NRI.

Toch ziet de altijd opportunistische NBA in hem een koevoet om de immense Indiase markt open te breken - voor 's werelds grootste sportcompetitie het enige nog onontgonnen terrein in Azië. Met Vivek Ranadive hadden de Sacramento Kings wel al sinds 2013 de eerste in India geboren clubeigenaar van de NBA - niet toevallig tekende Bhullar daar een contract - maar een speler is handiger om de harten van miljoenen Indiase fans te veroveren.

Op dezelfde manier als Yao Ming in 2002 de poort naar China opende en de NBA er als speler van de Houston Rockets acht jaar lang deed boomen. Enig verschil: de 2,29 meter grote Ming was een topper op het parket en dat is veel te logge Bhullar allerminst. Niet toevallig werd hij vorig jaar niet eens gedraft, waarna hij zijn geluk beproefde in de Development League. Meer dan een vluchtige hype zal de Canadees dus niet worden.

Zijn eerste punten in de NBA scoorde Bhullar tegen Utah Jazz:

'Historisch' noemde de NBA het, het tiendagencontract dat Gursimran 'Sim' Bhullar bij de Sacramento Kings tekende én zijn eerste speelminuten vorige week. Een primeur immers voor een basketbalspeler van Indiase afkomst. Een imposante verschijning bovendien: 161 kilo voor 2,26 meter - wat Bhullar de grootste reus in de NBA maakt. Dát is echter opmerkelijker dan het 'historische nieuws', want de center is in feite een Canadees die geboren werd in Toronto, naar school ging in Pennsylvania en West Virginia, en in New Mexico op de unief zat. Zijn ouders emigreerden nog voor zijn geboorte naar Canada, maar verder heeft Bhullar weinig met India. Hij wordt er zelfs beschouwd als een Non-Resident Indian, of NRI.Toch ziet de altijd opportunistische NBA in hem een koevoet om de immense Indiase markt open te breken - voor 's werelds grootste sportcompetitie het enige nog onontgonnen terrein in Azië. Met Vivek Ranadive hadden de Sacramento Kings wel al sinds 2013 de eerste in India geboren clubeigenaar van de NBA - niet toevallig tekende Bhullar daar een contract - maar een speler is handiger om de harten van miljoenen Indiase fans te veroveren. Op dezelfde manier als Yao Ming in 2002 de poort naar China opende en de NBA er als speler van de Houston Rockets acht jaar lang deed boomen. Enig verschil: de 2,29 meter grote Ming was een topper op het parket en dat is veel te logge Bhullar allerminst. Niet toevallig werd hij vorig jaar niet eens gedraft, waarna hij zijn geluk beproefde in de Development League. Meer dan een vluchtige hype zal de Canadees dus niet worden.Zijn eerste punten in de NBA scoorde Bhullar tegen Utah Jazz: