5 weetjes over de Scooore! League:

  1. De Scooore! League wordt voor het tweede jaar op rij met elf ploegen afgewerkt in een besloten formule zonder daler. Na de reguliere competitie werken de eerste vijf en de laatste zes een tweede ronde af. De eerste vijf met het oog op een goede uitgangspositie in de play-offs, de laatste zes voor de laatste drie tickets voor de play-offs. De beste acht spelen daarna de play-offs.
  2. De Scooore! League heeft sinds deze zomer een nieuwe ligavoorzitter: Arthur Goethals (69). Ex-gedelegeerd bestuurder van de Delhaize Group en de voorbije acht jaren ook actief als voorzitter van BC Oostende. Hij volgt Patrick Wijns op en werd verkozen voor een termijn van vijf jaar.
  3. Voor het eerst krijgen de scheidsrechters dit seizoen een semiprofessioneel statuut.
  4. De Scooore! League krijgt een nieuwe bekerformule. Voor de kwartfinales en halve finales wordt telkens een weekend vrijgemaakt. De finale wordt niet langer op Paasmaandag, maar op zaterdag 12 maart gespeeld in Vorst Nationaal.
  5. Sinds het seizoen 2013/2014 zijn Belgische eersteklassers verplicht zes homegrown-spelers (in België opgeleid) op het wedstrijdblad te schrijven. Vanaf dit seizoen moeten vijf van die zes homegrown-spelers bovendien over een profcontract beschikken.

5 cijfers over de Scooore! League

2

Op 2 oktober gaat het nieuwe seizoen van start met een wedstrijd tussen Basic-Fit Brussels en landskampioen BC Telenet Oostende. Op 19 maart 2016 eindigt de reguliere competitie.

5

Oostende gaat op zoek naar een vijfde opeenvolgende landstitel. De laatste club die daarin slaagde was Racing Maes Pils Mechelen, dat van 1989 tot en met 1994 zes keer op rij kampioen speelde.

70

Zoveel wedstrijden zullen er, dankzij een samenwerkingsakkoord met betaalzenders Telenet en VOO, dit seizoen rechtstreeks uitgezonden worden op televisie. Sporza zal in principe ook twintig wedstrijdsamenvattingen tonen.

85,4

Okapi Aalstar was vorig seizoen de meest scorende ploeg in eerste klasse, met een gemiddelde van 85,4 punten per wedstrijd. Gevolgd door Antwerp Giants met 85,3 punten gemiddeld. De minst scorende ploeg vorig seizoen was Leuven Bears (75,3 punten).

800.000

Is het budget van Kangoeroes Willebroek, het laagste in de eerste klasse. Het minimum om in de Scooore League aan de slag te kunnen, is een budget van 400.000 euro, waarmee een C-licentie verkregen wordt. Met 750.000 wordt een B-licentie bekomen, een A-licentie (en Europees speelgerechtigd) vanaf 1 miljoen euro.

Matthias Stockmans

Lees de reportage over Spirou Charleroi, naar aanleiding van het nieuwe basketbalseizoen, in Sport/Voetbalmagazine van woensdag 30 september.

Op 2 oktober gaat het nieuwe seizoen van start met een wedstrijd tussen Basic-Fit Brussels en landskampioen BC Telenet Oostende. Op 19 maart 2016 eindigt de reguliere competitie.Oostende gaat op zoek naar een vijfde opeenvolgende landstitel. De laatste club die daarin slaagde was Racing Maes Pils Mechelen, dat van 1989 tot en met 1994 zes keer op rij kampioen speelde.Zoveel wedstrijden zullen er, dankzij een samenwerkingsakkoord met betaalzenders Telenet en VOO, dit seizoen rechtstreeks uitgezonden worden op televisie. Sporza zal in principe ook twintig wedstrijdsamenvattingen tonen. Okapi Aalstar was vorig seizoen de meest scorende ploeg in eerste klasse, met een gemiddelde van 85,4 punten per wedstrijd. Gevolgd door Antwerp Giants met 85,3 punten gemiddeld. De minst scorende ploeg vorig seizoen was Leuven Bears (75,3 punten).Is het budget van Kangoeroes Willebroek, het laagste in de eerste klasse. Het minimum om in de Scooore League aan de slag te kunnen, is een budget van 400.000 euro, waarmee een C-licentie verkregen wordt. Met 750.000 wordt een B-licentie bekomen, een A-licentie (en Europees speelgerechtigd) vanaf 1 miljoen euro.Matthias Stockmans