"In 1985 kloonden wetenschappers voor het eerst met succes het menselijke gen dat epo produceert. Vier jaar later bracht een Amerikaanse firma het product al op de markt. Ondanks het verbod van het IOC in 1990 is epo pas sinds 2000 onomstootbaar te traceren."

Deze drie zinnen vormen de aanzet voor de kanker die de wielerwereld al twintig jaar in een houdgreep heeft. Sportjournalist Frank Van de Winkel schreef er een non-fictieboek over in de hoop de wielerwereld in beweging te zetten. Of zoals hij zelf zegt: "Wielrenners aller landen, verenigt u!"

Daarvoor verzamelde de auteur een rijk aanbod aan getuigenissen. O.a. Johan Bruyneel, Jacques Rogge, Frank Vandenbroucke, Jef Brouwers en Eddy Merckx werden geïnterviewd. In Zero dope combineert hij doorlopende teksten met dialogen uit interviews en zelfs handleidingen voor het inspuiten van epo.

Van de Winkels onderzoeksjournalistiek concentreert zich op de vier grootste dopingzaken sinds de jaren 90: de zaak-Festina, de doping bij Telekom en T-Mobile, het mysterie-Armstrong en de zaak-Puerto. Hij laakt het lakse dopingbeleid van de UCI en wijst ook op andere factoren als winstbejag en misplaatst nationalisme.

Van de Winkel pleit voor een compleet nieuwe aanpak: "Laat de rennersvakbond desnoods staken tot de wedstrijden minder zwaar worden. In de eerste plaats moet je de oorzaken aanpakken, niet de gevolgen." (AvV)

'Zero dope. De eeuwige dopingstrijd in het topwielrennen' van Frank Van de Winkel wordt uitgegeven door Lannoo, telt 359 pagina's en kost € 19,99.

"In 1985 kloonden wetenschappers voor het eerst met succes het menselijke gen dat epo produceert. Vier jaar later bracht een Amerikaanse firma het product al op de markt. Ondanks het verbod van het IOC in 1990 is epo pas sinds 2000 onomstootbaar te traceren." Deze drie zinnen vormen de aanzet voor de kanker die de wielerwereld al twintig jaar in een houdgreep heeft. Sportjournalist Frank Van de Winkel schreef er een non-fictieboek over in de hoop de wielerwereld in beweging te zetten. Of zoals hij zelf zegt: "Wielrenners aller landen, verenigt u!" Daarvoor verzamelde de auteur een rijk aanbod aan getuigenissen. O.a. Johan Bruyneel, Jacques Rogge, Frank Vandenbroucke, Jef Brouwers en Eddy Merckx werden geïnterviewd. In Zero dope combineert hij doorlopende teksten met dialogen uit interviews en zelfs handleidingen voor het inspuiten van epo. Van de Winkels onderzoeksjournalistiek concentreert zich op de vier grootste dopingzaken sinds de jaren 90: de zaak-Festina, de doping bij Telekom en T-Mobile, het mysterie-Armstrong en de zaak-Puerto. Hij laakt het lakse dopingbeleid van de UCI en wijst ook op andere factoren als winstbejag en misplaatst nationalisme. Van de Winkel pleit voor een compleet nieuwe aanpak: "Laat de rennersvakbond desnoods staken tot de wedstrijden minder zwaar worden. In de eerste plaats moet je de oorzaken aanpakken, niet de gevolgen." (AvV)