Zwemmen (schoonspringen en synchroonzwemmen)

© Reuters

In het schoonspringtoernooi is de grote vraag: hoeveel gouden medailles zal China níét winnen.

In het schoonspringtoernooi is de grote vraag: hoeveel gouden medailles zal China níét winnen. Vier jaar geleden was het land van Mao goed voor zeven van de acht olympische titels, en de kans is vrij groot dat er in Londen een clean sweep volgt.

Dé man die dat moet voorkomen is Tom Daley – dat hopen de Britten althans. Vier jaar geleden was hij in Peking het troetelkind van de Spelen: amper 14 jaar, de jongste Britse olympiër ooit, en enkele maanden ervoor al Europees kampioen in het torenduiken (10 meter) geworden.

Met een zevende plaats individueel en een achtste stek in het synchroonduiken, bleef hij lichtjes onder de verwachtingen, maar toen Daley in 2009 en 2010 goud won op het WK en op de Commonwealth Games, barstte de gekte rond de goodlooking tienerster helemaal los.

Daarna werd het allemaal een beetje minder. Nog onder de indruk van het overlijden van zijn vader in mei 2011 (hersentumor), eindigde hij enkele maanden later pas als vijfde op het WK.

Daley sukkelde ook met een duimblessure en verslikte zich in te veel randzaken en de enorme media-aandacht. De Britse diving performance director Alexei Evangulov vergeleek hem begin dit jaar zelfs met de eeuwige tennisbelofte Anna Kournikova.

Sindsdien gaat het beter met de 18-jarige Engelsman: in mei kroonde hij zich voor de tweede keer tot Europees kampioen, maar belangrijker was zijn tweede plaats in de World Seriesmanche in Peking, twee maanden eerder, gezien de veel grotere concurrentie.

Heel Groot-Brittannië verwacht dus opnieuw een (gouden) medaille, – ook in het synchroonspringen met partner Peter Waterfield -, maar kenners twijfelen er sterk aan dat Daley goed genoeg is om de Chinees Bo Qiu te overtreffen.

Qiu eindigde als tweede na de Brit op het WK 2009, maar stak twee jaar later met grote voorsprong de individuele titel plus het goud in het synchroonspringen (met partner Liang Huo) op zak. Sindsdien is Qiu outstanding, Andy Banks, de coach van Daley, noemt de Chinees zelfs een “machine”.

Australische homo

Daley en Qiu zullen wel rekening moeten houden met de Amerikaan David Boudia (tweede op het WK) en Matthew Mitcham, de Australiër die in 2008 als enige niet-Chinees goud won in het schoonspringen, met het hoogste puntentotaal ooit. Voor zijn laatste duik kreeg hij zelfs vier perfecte 10-scores.

Gehinderd door blessures en stressfracturen behaalde Mitcham (24) na Peking geen enkele grote titel meer, voor het WK 2011 moest hij zelfs forfait geven. Maar sinds hij in juni zeven perfecte 10-scores behaalde op de Australische diving trials, staat de olympische kampioen weer op het lijstje met favorieten.

Opmerkelijk is dat de Australiër enkele maanden voor de Spelen van 2008 zich in een interview met de Sydney Morning Herald openlijk uitte als homo. Uitzonderlijk in de sportwereld, want in Peking namen slechts tien ‘bekende’ homo’s of lesbiennes deel, in Athene elf en in Sydney slechts zeven. Ook schoonspringlegende en viervoudig olympisch kampioen Greg Louganis kwam ooit uit de kast, maar pas na zijn carrière.

Mitcham werd na Peking een symbool voor de holebigemeenschap in Australië en sierde de cover van verschillende homobladen. In 2009 was hij de Chief of Parade van het Sydney Gay and Lesbian Mardi Grasfestival en een jaar later nam hij deel aan de Gay Games in Keulen.

Chinese dames

Bij de dames is de Chinese Chen Ruolin – in Peking op haar vijftiende al goud individueel en in het synchroonspringen – opnieuw favoriete in het torenduiken, al zal ze een taaie klant hebben aan haar 16-jarige landgenote Hu Yadan, tweede op het laatste WK na Ruolin. Kenners kijken ooit uit naar het pas vijftienjarige Mexicaanse talent Carolina Mendoza.

Op de driemeterplank hoopt Minxia Wu na individueel zilver in 2004 en brons in 2008 eindelijk op goud. De enige die dat kan belemmeren, lijkt haar synchroonpartner Zin He, met wie ze in 2011 de wereldtitel veroverde en dus ook op dat onderdeel op een gouden medaille mikt. In 2004 en 2008 werd Wu al olympisch kampioene met de ondertussen gestopte Jingjing Guo.

Ook bij de mannen wordt het op de driemeterplank allicht weer een Chinees duel tussen The King of Difficulties He Chong (goud in Peking, WK 2009 en 2011) en Qin Kai (brons in 2008).
Synchroonzwemmen

In het synchroonzwemmen verwachten kenners dat de Russische dames hun abonnement op olympisch goud in het duet (deze keer met Europese kampioenes Svetlana Romashina, Natalia Ischenko) en per team zullen verlengen.

Jonas Creteur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content