10 redenen waarom België zich tegen Kroatië plaatst voor WK

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De Rode Duivels staan voor een mogelijk beslissend kwalificatieduel voor het WK 2014 in Brazilië. Beuken ze reeds in Kroatië de deuren naar de Wereldbeker open?

Volg Sportmagazine.be op Facebook en Twitter.

De Rode Duivels staan voor een mogelijk beslissend kwalificatieduel voor het WK 2014 in Brazilië. Beuken ze reeds in Kroatië de deuren naar de Wereldbeker open? Wij zochten en vonden snel 10 redenen om optimistisch te zijn.

1) We hebben ‘maar’ een punt nodig om groepswinnaar te worden en bijgevolg rechtstreeks geplaatst te zijn. België telt momenteel vijf punten voorsprong op Kroatië en een gelijkspel volstaat dus om niet meer te kunnen worden bijgehaald.

2) Op papier zijn we beter dan Kroatië: wij staan op de zesde plaats op de huidige FIFA-wereldranglijst, zij op de tiende.

3) Kroatië scoorde in deze kwalificatiecampagne gemiddeld 1,38 keer per wedstrijd, België gemiddeld 1,88 keer. Ook onze verdediging is beter: de Rode Duivels slikten in acht wedstrijden amper twee tegengoals, de Kroaten vijf.

4) België heeft tot nu toe al zijn uitwedstrijden in deze kwalificatiecampagne gewonnen: 0-2 in Wales, 0-3 in Servië, 0-2 in Macedonië en 0-2 in Schotland.

5) Bovendien is het al van 11 oktober 2011 geleden dat de Rode Duivels nog een kwalificatiewedstrijd verloren. Dat gebeurde toen in de voorronde van het EK 2012 tegen Duitsland (3-1 in Düsseldorf, nvdr).

6) Kroatië zit dan weer in een dipje. In zijn laatste twee WK-kwalificatiewedstrijden sprokkelde het slechts één punt, op bezoek bij Servië. De wedstrijd daarvoor werd op eigen veld verloren van Schotland (1-2). Daarnaast heeft bondscoach Igor Stimac toegegeven dat de sfeer rond het Kroatische elftal verre van goed is.

7) De Kroaten kunnen ook geen beroep doen op routinier Darijo Srna, de offensieve rechtsachter van Shakhtar Donetsk. Hij is de drijvende kracht achter de diepgang vanaf de flanken. De 107-voudige international, een boezemvriend van Bosko Balaban (ex-Club Brugge), ontbreekt door een gele schorsing.

8) De Rode Duivels missen dan weer aanvoerder Vincent Kompany, maar dat hoeft niet per sé nefast te zijn: de laatste keer dat België verloor zonder Kompany in de ploeg dateert al van 14 oktober 2009 (tegen Estland 2-0).

9) Bij de Belgen staan alvast enkele spelers op scherp om het ongelijk van hun clubtrainers te bewijzen. Dat geldt in de eerste plaats voor Kevin De Bruyne tegenover José Mourinho bij Chelsea, maar ook voor Thomas Vermaelen tegenover Arsène Wenger bij Arsenal en Toby Alderweireld tegenover Diego Simeone bij Atletico Madrid. We moeten ook niet vertellen dat aanvaller Romelu Lukaku, door Chelsea uitgeleend aan Everton, in bloedvorm verkeert.

10) ‘Last but not least’: volgens de BBC Weather Forecast gaat het vrijdag regenen in Zagreb. En dan is Marc Wilmots op zijn best….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier