10 redenen waarom de Rode Duivels geen Europees kampioen worden

Rode Duivels © Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Om teleurstelling te vermijden, mikken we misschien toch beter op de halve finales.

Omdat de leider, Vincent Kompany, er niet bij is. De kapitein raakt niet op tijd hersteld van een liesblessure die hij opliep in de Champions League-wedstrijd met Manchester City tegen Real Madrid. Mogelijk zal Vince the Prince, die als aanvoerder vervangen wordt door Eden Hazard, minstens evenveel naast als op het veld gemist worden. Het sterke verdedigende compartiment is overigens nog meer gehavend, want ook Nicolas Lombaerts en Dedryck Boyata vielen uit.

Omdat er toch nog altijd twijfels bestaan over hoever deze Rode Duivels nu écht staan. Ze mogen dan wel Frankrijk (4-3) en Italië (3-1) geklopt hebben in oefeninterlands, matchen met inzet zijn nog iets anders. In de voorrondes van het WK 2014 en dit EK hebben de Belgen geen zware poules moeten overleven en ook in Brazilië hadden we geluk met de loting voor de groepsfase (Zuid-Korea, Algerije en Rusland). Overigens zijn velen het erover eens dat ze daar maar één keer echt goed voetbal lieten zien op dat WK, tegen de VS in de achtste finales.

Omdat bondscoach Marc Wilmots volgens analisten vooral tactisch tekortschiet en mogelijk niet beslagen genoeg is om een wedstrijd te doen kantelen.

Omdat bijna heel het offensieve systeem van Wilmots is afgestemd op een targetspits van het type Christian Benteke, van wie het ernaar uitziet dat die amper in actie zal komen.

Omdat de bookmakers niet voor niets bookmakers zijn, en zij de Belgen niet tot de grote favorieten rekenen. Het lijkt voor de meeste gokbedrijven een uitgemaakte zaak dat Frankrijk, Duitsland of Spanje op 10 juli de beker omhoog mag steken. België noteert gemiddeld 11 tot 12 tegen 1.

Omdat vooral Duitsland en Spanje inderdaad wellicht nog een maatje te groot zijn. Als beide topfavorieten hun groep winnen, waar we vanuit gaan, dan vinden de Rode Duivels sowieso een van hen op weg naar de finale.

Omdat we in dat opzicht beter in groep A of D gezeten. Een blik op het toernooischema leert immers dat de winnaars van die groepen in de eerste knock-outfase uitkomen tegen een van de vier beste derdes uit de andere groepen en pas in de halve finales een groepswinnaar kunnen treffen.

Omdat er nog al te vaak te weinig passie, creativiteit en vooral tempo in hun spel zit. Dat bleek opnieuw in de vriendschappelijke interland tegen Finland, die voetballend bitter weinig voorstelden, maar ei zo na kwamen winnen in het Koning Boudewijnstadion. De Rode Duivels wilden wel, maar speelden te traag om de stugge vijfmansverdediging van de Finnen te ontwrichten. Ze lieten zich in de eerste helft in slaap wiegen en kregen na de rust het deksel op de neus. Een laat ‘borstkasdoelpunt’ van Romelu Lukaku voorkwam een pijnlijke afgang (1-1).

Omdat op het WK in Brazilië alles nog nieuw was en iedereen zich gedeisd hield. Het is maar de vraag of dat in Frankrijk ook zo zal zijn, nu de meeste spelers van de gouden generatie tot volle wasdom zijn gekomen en dus een basisplaats claimen. Hoe zal bijvoorbeeld Dries Mertens reageren als Yannick Carrasco zijn plaats inneemt. Of Romelu Lukaku als Michy Batshuayi ontbolstert. Of Thomas Vermaelen of Nicolas Lombaerts als een van hen op de bank aan het toernooi begint. Het zou best kunnen dat Wilmots veel meer zal moeten ‘people managen’ dan twee jaar geleden.

Omdat – misschien wat vergezocht, maar toch – veel supporters door diverse stakingen niet op hun bestemming raken in Frankrijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier