11 redenen om uit te kijken naar Charleroi-KV Kortrijk

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Een voorbeschouwing op Sporting Charleroi-KV Kortrijk, zondagavondwedstrijd op speeldag 8 van play-off 1.

1. De weg naar Europa

KV Kortrijk is aan play-off 1 begonnen met de ambitie om voor het eerst in zijn geschiedenis Europees voetbal af te dwingen. Het staat momenteel zesde met evenveel punten als Charleroi en drie punten minder dan het als vierde geklasseerde Standard. Standard staat voor een zware uitwedstrijd naar Anderlecht. Met winst in Charleroi kan KVK een uitstekende zaak doen in de strijd om een Europese kwalificatie. Benieuwd of het daarin zal slagen.

2. Uitreputatie

KV Kortrijk heet een thuisploeg te zijn, maar in de reguliere competitie won het even vaak uit als thuis, namelijk telkens acht van de vijftien wedstrijden. Meer nog: KVK speelde dit seizoen al drie keer tegen Charleroi, twee keer thuis en één keer uit, en alleen in Charleroi kon er gewonnen worden. Thuis, in de reguliere competitie én in play-off 1, werd het telkens een gelijkspel. Benieuwd of die tendens voortgezet kan worden.

3. Clubrecord

KV Kortrijk telt momenteel 33 punten. Dat is één punt minder dan het recordaantal van de club: het seizoen 2011-2012 werd onder de leiding van toenmalig T1 Hein Vanhaezebrouck na play-off 1 beëindigd met 34 punten. Benieuwd of KVK het record in Charleroi al kan evenaren of breken.

4. Trainer van het Jaar

De drie genomineerden voor de titel van Trainer van het Jaar zijn Hein Vanhaezebrouck (AA Gent), Michel Preud’homme (Club Brugge) en Felice Mazzu (Charleroi). Benieuwd of Yves Vanderhaeghe zondagavond in een rechtstreeks duel met de trainer van Charleroi kan laten zien dat zijn naam in het lijstje van de genomineerden hoorde te staan.

5. Terugval

In de eerste 7 speeldagen van play-off 1 behaalde KV Kortrijk 7 punten op 21. Die 7 punten haalde het allemaal in de heenronde van play-off 1 (7 op 15). In de terugronde verloor het alleen nog maar (0 op 6). Benieuwd of het in Charleroi zijn eerste punt(en) van de terugronde kan pakken.

6. Scorend vermogen

KV Kortrijk heeft momenteel een doelpuntenverhouding van min 7. Het kreeg al 14 goals tegen, een gemiddelde van 2 per wedstrijd. Dat is 6 tegendoelpunten meer dan Charleroi. Met 7 gemaakte doelpunten scoorde het tot nu toe 1 keer meer dan Charleroi. Maar de voorbije twee wedstrijden kwam het niet meer tot scoren. Benieuwd of het in Charleroi zijn eerste doelpunt van de terugronde van play-off 1 kan maken.

7. Keeperskwestie

Sinds Darren Keet op tweede kerstdag in de fout ging tegen AA Gent en daarna naar de Africa Cup vertrok, staat bij KV Kortrijk Laurent Henkinet in doel. Benieuwd of na de blunder van Henkinet vorige week in Luik Keet weer zijn kans krijgt.

8. Kaartenlast

Yves Vanderhaeghe kondigde aan dat hij in de laatste twee wedstrijden van play-off 1, thuis tegen Anderlecht en uit bij Club Brugge, Gertjan De Mets, Zarko Tomasevic en Nebojsa Pavlovic niet meer zal opstellen omdat ze met negen gele kaarten achter hun naam staan. Een tiende gele kaart zou hen twee speeldagen schorsing opleveren, die hen de start van de Jupiler Pro League 2015-2016 zouden kosten, en dat wil de coach zijn spelers zogezegd om de een of andere reden blijkbaar niet aandoen. Een merkwaardige redenering omdat je dan in de strijd om Europees voetbal de eigen ploeg moedwillig verzwakt en omdat je in de titelstrijd AA Gent benadeelt. En: wat als KVK in play-off 1 als vijfde eindigt en nog voor een Europees ticket moet spelen tegen de winnaar van play-off 2? Die spelers dan ook een derde en een vierde keer niet opstellen? Benieuwd of het toch niet anders geregeld zal worden: gewoon alle drie ‘per ongeluk’ een tiende gele kaart pakken in Charleroi. Dan zijn ze alle drie geschorst voor de laatste twee wedstrijden van play-off 1 en moeten ze de start van volgend seizoen niet missen, in het shirt van KV Kortrijk of dat van KV Oostende.

9. Brecht Capon

KV Kortrijk lanceerde onlangs een nieuwe T-shirtlijn. Het bestverkopende T-shirt is momenteel ‘We all dream of a team of Brecht Capons!’, een T-shirt waarop een elftal met elf Brecht Capons staat afgebeeld. Voorlopig telt KVK slechts één Brecht Capon en die sukkelt dan nog met een enkelblessure. Benieuwd wat in Charleroi een elftal zonder ook maar één Brecht Capon waard is.

10. De weg naar Oostende

Bij zijn voorstelling als nieuwe trainer van KV Oostende voor volgend seizoen, zei Yves Vanderhaeghe maandag dat er bij KVO meer mogelijk is dan bij KVK. En dat daar in tegenstelling tot in Kortrijk niet alleen maar transfervrije spelers gehaald kunnen worden, maar dus ook spelers die bij hun club nog onder contract liggen en voor wie dus een transfersom betaald moet worden. Bij KV Kortrijk zijn Teddy Chevalier, Ivan Santini, Benoît Poulain en Zarko Tomasevic op één jaar van het einde van hun contract. Benieuwd of KVK-voorzitter Joseph Allijns zondag zoals vorige week in Luik weer per tweet een uitgaande transfer naar KV Oostende zal aankondigen – en of we hem dan van Vanderhaeghe wel zullen mogen geloven. Of zal Vanderhaeghe dat dit keer zelf doen, zoals hij enkele maanden geleden als eerste het vertrek van Thomas Matton naar AA Gent aan de pers meedeelde?

11. Busvervoer

Na de nederlaag in Luik vorige week liet KVK-voorzitter Joseph Allijns per tweet weten dat hij persoonlijk het busvervoer van de supporters zal terugbetalen. Benieuwd of hij dat nu weer zal doen, mocht KV Kortrijk ook in Charleroi verliezen, en of hij daar voortaan uit clubliefde een traditie van zal maken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier