11 redenen om uit te kijken naar het nieuwe seizoen

© ImageGlobe

De Competitiespecial ligt op 24 juli in de winkel. Als voorsmaakje: onze eigenzinnige selectie van 11 redenen om uit te kijken naar het nieuwe seizoen.

De nieuwe Competitiespecial ligt op 24 juli in de winkel en wordt het dikste nummer dat Sport/Voetbalmagazine ooit maakte. Als voorsmaakje: onze eigenzinnige selectie van 11 redenen om uit te kijken naar het nieuwe seizoen.

1.

Het nieuwe stadion van AA Gent. Vanaf de buitenkant oogt de Ghelamco Arena al indrukwekkend, maar pas binnenin ontdek je dat het nieuwe onderkomen van de Buffalo’s een echt modern pareltje is, waarmee de club van voorzitter Ivan De Witte zeker een voorsprong van minstens tien jaar neemt op de verzamelde concurrentie. Coach Victor Fernández kent zijn opdracht: de ploeg zo snel mogelijk bij de eerste drie of vier parkeren.

2.

De titelstrijd belooft spannender dan ooit te worden. Aftredend kampioen Anderlecht heeft verschillende sleutelspelers verloren (Biglia, Mbokani, Jovanovic, De Sutter en misschien nog Kouyaté) terwijl de concurrentie (Club Brugge, Standard) erin geslaagd is om de meeste van zijn toppers te behouden.

3.

Meer tiquitaca. Het wordt het eerste seizoen dat de twee Spaanse trainers Juan Carlos Garrido – bij Club Brugge – en Víctor Fernández – bij AA Gent – de ploeg vanaf dag nul tot hun beschikking hebben. Beiden kunnen dus helemaal hun stempel drukken en de teams laten voetballen zoals zij dat willen. Dat kan haast niet anders dan mooi voetbal opleveren. Daarnaast is het ook uitkijken naar het 19-jarige Spaanse toptalent Federico Vico bij Anderlecht. Zet de tapas en de sangria maar klaar…

4.

Geen vijfde en zesde scheidsrechter meer. Nooit werd er zoveel over scheidsrechterlijke beslissingen gediscussieerd als in de voorbije play-off 1. Onduidelijke afspraken leidden tot onduidelijke beslissingen. Enkele flagrante missers waren daar de exponent van. Toch toonde scheidsrechtersbaas Robert Jeurissen – als zowat de enige in het land – zich na PO1 tevreden over het experiment met de vijfde en zesde assistent achter de doelen. Aanvankelijk werd zelfs gesuggereerd het systeem ook in de reguliere competitie voor 2013/2014 in te voeren, maar daar werd vanaf gestapt. Reden: te weinig volk… en wellicht ook te weinig voorstanders.

5.

Hoe Lierse het zonder te veel Egyptenaren beter zal doen. Kwaliteit in plaats van kwantiteit, zo luidt het nieuwe motto op het Lisp sinds de aanstelling van oud-aanvaller Tomasz Radzinski als sportdirecteur. Alleen linksachter Ahmed Farag bleef over, terwijl er met meervoudig international Ghossam Ghaly niet alleen een naam werd weggehaald bij Al-Ahly, maar vooral een middenvelder met ervaring en meerwaarde.

6.

Op welke manier gaat Glen De Boeck bij Waasland-Beveren met een stuk of achttien nieuwe spelers een elftal proberen te metselen, nadat er vorig seizoen al 21 nieuwe spelers werden aangetrokken? Uitkijken is het ook naar het moment dat bestuurders van de club zullen spreken over continuïteit en werken op lange termijn.

7.

Voor het eerst in jaren is er een seizoen in aantocht dat eens niet zal bezoedeld worden door extrasportief gepalaver op het Kiel. Enkele jaren geleden was er de bitse machtsstrijd tussen Jos Verhaegen en Patrick Vanoppen. Daarna begon die laatste aan zijn missie als hemelbestormer, maar donderde hij van zijn eigengemaakte voetstuk en ging Beerschot failliet. Spijtig genoeg zijn we naast het badwater nu ook een mooi kind kwijt.

8.

De aanloop naar het WK 2014 kan, gesteld dat de Rode Duivels zich plaatsen, ook in de eigen Jupiler Pro League voor een verhoogde focus zorgen. Kunnen jonge Duivels als Maxime Lestienne en Thorgan Hazard, op het einde van vorig seizoen door Marc Wilmots meegenomen op stage naar de Verenigde Staten, dit seizoen bevestigen? Zorgt het komende seizoen voor enkele namen die zich verrassend toch nog in de selectie van Marc Wilmots kunnen knokken? Het is alvast de reden waarom Igor De Camargo (Standard) terugkeerde naar de Belgische competitie. Het kan ook voor Denis Odoi ( Lokeren), Benji De Ceulaer of Jeroen Simaeys (beiden KRC Genk)? En wie van de aanstormende generatie – Dennis Praet, Massimo Bruno, Paul-José Mpoku, Junior Malanda en andere Batshuayi’s – kunnen zich in de Belgische competitie in de kijker voetballen bij de bondscoach? België: een land van topvoetballers! Of staat plots een nieuwe witte merel op, denk aan Siebe Schrijvers of Leander Dendoncker. Rio glooit aan de einder, de jonge sterren in de Jupiler Pro League kijken met fonkelende oogjes het nieuwe seizoen tegemoet.

9.

Youri Tielemans. Zestien geworden in mei, maar nu al is zeker dat Tielemans dit seizoen zijn debuut maakt in het eerste van Anderlecht. Onversneden klasse uit de Purple Talents-school, middenvelder met feilloze linker- en rechtervoet, tweetalig en met een multiculturele achtergrond: de nieuwe Vincent Kompany, quoi.

10.

Kampioen zonder voorzitter ? Enkele weken geleden leek Standard helemaal af te glijden. Het ontslag van trainer Mircea Rednic leidde tot hevig en bijwijlen gewelddadig supportersprotest tegen voorzitter Roland Duchâtelet. Spelers verkondigden weg te willen, William Vainqueur dreigde zelfs met de beruchte wet van ’78. Nog geen maand later is de situatie 180 graden gekeerd. Duchâtelet sloeg een mea culpa en is bereid een stap opzij te zetten, de sterkhouders van de ploeg verlengden hun contract en met Igor De Camargo werd opvallende versterking gehaald. Plots is Standard van een stuurloos schip weer een oorlogsbodem op volle sterkte geworden, ook al is de nieuwe kapitein nog onbekend. Wordt er straks een ploeg zonder echte voorzitter kampioen?

11.

De nieuwe exotische doelman van Club Brugge: de Australiër Mathew Ryan. Amper 21 jaar maar al een palmares om u tegen te zeggen: tweemaal Belofte van het Jaar, eenmaal Doelman van het Jaar en tweemaal landskampioen. Graham Arnold, zijn trainer bij Central Coast Mariners, noemt Ryan een van de grootste talenten die het Australische voetbal ooit voorbracht. De ervaren Vladan Kujovic heeft met zijn knappe prestaties van vorig jaar nog een streepje voor, maar wie weet wordt Ryan de nieuwe publiekslieveling van blauw-zwart?

(FV/BG/SVH/MS/JS/JH/KDR/PM/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier