11 redenen om uit te kijken naar KV Kortrijk-AA Gent

© Belga
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Een voorbeschouwing op KV Kortrijk-AA Gent, zondagnamiddagwedstrijd op de zesde speeldag van play-off 1.

1. Record verbreken

Na vijf speeldagen in play-off 1 telt KV Kortrijk 33 punten. Dat is slechts één punt minder dan het recordaantal van de club: het seizoen 2011-2012 werd onder de leiding van toenmalig coach Hein Vanhaezebrouck na play-off 1 beëindigd met 34 punten. Bij winst in de thuiswedstrijd tegen AA Gent komt KVK dus op 36 punten. Benieuwd of het dat record uitgerekend in het rechtstreekse duel met de ploeg van zijn ex-coach zal kunnen breken.

2. Gelijkspel

AA Gent staat halfweg play-off 1 op de tweede plaats met twee punten achterstand op Club Brugge en vier punten voorsprong op Anderlecht. Het gaat dus de terugronde van play-off 1 in als de grootste titelconcurrent voor leider Club Brugge. Maar na de zege tegen Anderlecht op speeldag 5 bleef AA Gentcoach Hein Vanhaezebrouck focussen op de derde plaats, die toegang geeft tot de poulefase van de Europa League, en zei hij dat hij met een gelijkspel in de zware uitwedstrijd in Kortrijk tevreden zou zijn (als daarna thuis Charleroi geklopt zou worden). Benieuwd of het hem lukt om in Kortrijk gelijk te spelen en of hij in dat geval met één punt echt wel tevreden zal zijn.

3. Voorbereidingstijd

Op speeldag 5 speelde KV Kortrijk (thuis tegen Standard) al op dinsdagavond en AA Gent (thuis tegen Anderlecht) pas op donderdagavond. Dat betekent dat KV Kortrijk twee dagen meer krijgt dan AA Gent om de onderlinge wedstrijd van zondagnamiddag voor te bereiden, om spelers te laten recupereren en revalideren. Maar het zou merkwaardig zijn, mocht Hein Vanhaezebrouck daar een punt van maken. Want toen AA Gent Club Brugge trof nadat Club op donderdag Europees gespeeld had, verklaarde hij in het vooruitzicht van die wedstrijd dat dat geen invloed zou hebben. Dat dat alleen invloed heeft als een ploeg wekenlang in zo ’n regime zit. Benieuwd of hij het zal kunnen laten om daar nu wel een punt van te maken, nu het zijn ploeg is die een kortere voorbereidingstijd krijgt.

4. Vierde plaats

KV Kortrijk staat momenteel op de vierde plaats, de plaats die het ambieert om voor het eerst in zijn geschiedenis Europees te kunnen spelen. Benieuwd of het na de vierde van vijf thuiswedstrijden (en met nog drie verplaatsingen op het programma) dichter bij zijn doel zal zijn gekomen of er verder van af zal zijn.

5. Buitenshuis winnen

In de eerste vijf speeldagen van play-off 1 was AA Gent de enige ploeg die buitenshuis kon winnen (met 1-3 op Standard). Benieuwd of het dat ook in Kortrijk zal kunnen.

6. Geen bezoekende supporters achter doel

In het Guldensporenstadion zitten de bezoekende supporters niet achter één van de doelen. De tribunes achter beide doelen worden ingenomen door KVK-supporters. Dat was een idee van Hein Vanhaezebrouck, toen hij coach van KV Kortrijk was, om in beide speelhelften naar de eigen supporters toe te kunnen spelen. Benieuwd of hij daar nu zelf, als bezoekende coach, last van zal ondervinden.

7. Guldensporenstadion

Hein Vanhaezebrouck was dit seizoen al eens met AA Gent op bezoek in het hem zo vertrouwde Guldensporenstadion, op tweede kerstdag, en won er toen met 2-3. Bij KV Kortrijk ontbraken toen met Ivan Santini, Nebojsa Pavlovic en Benoît Poulain drie belangrijke spelers in de centrale as. Dylan Ragolle kwam toen voor het laatst aan de aftrap. Darren Keet stond toen voor het laatst in de goal en ging in de fout bij het derde doelpunt. Scheidsrechter was toen Joeri Van de Velde, die door KVK-coach Yves Vanderhaeghe onlangs nog een fantastische acteur werd genoemd. Benieuwd of het nu, in andere omstandigheden, wel lukt om thuis de ploeg van ex-KVK-coach Vanhaezebrouck te kloppen.

8. Meest scorende ploeg

Met 10 doelpunten is AA Gent halfweg play-off 1 de meest scorende ploeg. Dat is een gemiddelde van 2 doelpunten per wedstrijd. Met 9 tegendoelpunten in 5 wedstrijden zit KV Kortrijk bijna aan een gemiddelde van 2 tegendoelpunten per wedstrijd. Benieuwd hoeveel doelpunten dat in de onderlinge wedstrijd zal opleveren.

9. Masker

Tegen Standard, op de vorige speeldag, liep Zarko Tomasevic in de eerste helft een neusbreenbreuk op, maar hij speelde voort en scoorde kort daarna zelfs met het hoofd. Op de vraag of zijn Montenegrijnse verdediger tegen AA Gent met een masker zal spelen, antwoordde Yves Vanderhaeghe dat dat voor hem niet hoeft gezien de uitstekende prestatie die Tomasevic tegen Standard met een gebroken neus en zonder masker leverde. Benieuwd of het nummer 33 van KV Kortrijk tegen AA Gent met of zonder masker zal spelen en of zijn gebroken neus hem hoe dan ook weer tot een uitstekende prestatie zal inspireren.

10. Chevalier en Marusic

Tegen Standard ging Teddy Chevalier in de slotfase van de wedstrijd bij een 3-1-voorsprong plots neus aan neus staan met zijn ploegmaat Adam Marusic, die zijn eigen kans was gegaan in plaats van hem de bal te geven. Yves Vanderhaeghe maakte zich daar ontzettend boos om en verzekerde ons dat daar nog een hartig woordje over gesproken zou worden. Benieuwd hoe in de wedstrijd tegen AA Gent de chemie tussen Chevalier en Marusic zal zijn.

11. Transfer

In de A-kern van AA Gent zitten niet weinig spelers met wie Hein Vanhaezebrouck al bij KV Kortrijk werkte. Met Thomas Matton tekende intussen alweer een KVK-speler voor AA Gent. Op de vraag of er nog zullen volgen, antwoordde Vanhaezebrouck ons onlangs dat hij geen reden ziet waarom hij dat zou moeten uitsluiten. Benieuwd welke KVK-speler er zich tegen AA Gent met het oog op een transfer naar de Ghelamco Arena in de gunst van Vanhaezebrouck zal kunnen spelen.

Christian Vandenabeele

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier