11 tips voor voetbaltrips

Langlaufen in de Hoge Venen bij Eupen © GF

De Jupiler Pro League kan meer zijn dan een middagje of een avondje voetbal. Elf tips voor een andere beleving.

Meet and eat in Anderlecht

Vanaf dit seizoen is het Coucketime op Anderlecht. Dat betekent dat je weet wanneer je aankomt, maar niet wanneer je het Astridpark verlaat. Op wedstrijddagen is het de bedoeling dat je in en rond het Constant Vanden Stockstadion niet alleen topvoetbal ziet, maar ook top eet. Op Europese avonden kookt Wout Bru in Tribune 1 voor het bestuur van beide ploegen, vanaf augustus gaat ook Brasserie BXL open, opgezet door de Brusselse tv-kok Albert Verdeyen. De Brusselse sterrenchef van Bon Bon, Christophe Hardiquest, gaat koken in Tribune 2, zodat er overal lekker eten zal zijn. Het is de bedoeling dat iedereen na de matchen lang blijft plakken in de Stella Artois Bar of de Baccardi Bar. Waar en wanneer Marc Coucke precies de allereerste polonaise op Anderlecht zal inzetten, is nog niet bekend.

Het museum in het stadion van Genk
Het museum in het stadion van Genk© GF

Voor extra sfeer en het toevallig tegen het lijf lopen van bekende mensen kun je in La Coupe terecht, bij Michou. Tijdens de week lunchen oud-bestuurders en werknemers van RSCA wel eens in de Green Park recht tegenover de hoofdingang van het stadion. Zoals ze in ’t schuun Brussels zeggen: une bonne table!

Muziekklassiekers in Antwerpen

Op zaterdag 25 augustus speelt Antwerp thuis tegen Cercle. Maak er een leuk weekendje van door al op vrijdag naar ’t Stad af te zakken. Vrijdagavond pik je een gratis concert mee van Mauro Pawlowski in het Rivierenhof. De all-roundgitarist brengt er een hommage aan Boudewijn de Groot, de muzikale held van iedereen die jong was in de jaren 60 en 70. De Bosuil ligt op wandelafstand. Een week eerder ontvangt den Antwaarp ’s zondags landskampioen Club Brugge.

Ga kopje onder in Brugge
Ga kopje onder in Brugge© GF

Een combinatie van de Lokerse Feesten en een thuismatch van Sporting had qua afstand (amper twee kilometer) ook perfect gekund, maar de stadsdiensten verkozen om beide niet te combineren.

Langlaufen in de Hoge Venen bij Eupen

Let op: het aanbod geldt alleen als er voldoende sneeuw ligt in de hoge Venen. Haus Ternell met zijn langlaufpistes ligt amper vijf kilometer van het Eupense stadscentrum, richting Monschau. In de herfst en de lente rij je omhoog van het stadscentrum richting Malmédy. Voldoende stopplaatsen onderweg in het Hertogenwoud voor een fikse wandeling of een bezoek aan de Hoge Venen. Je bent tijdig terug voor de wedstrijden van KAS Eupen, die meestal om 20 uur aanvangen. Desnoods ga je nog een schnitzel eten in de oer-Duitse Stube Zum Stiefel of in de Ratskeller in het centrum. Wist je trouwens dat je van het treinstation in Eupen in een kwartier bij het stadion bent, een flinke klim inbegrepen? Let op: net voor affluiten het stadion verlaten, anders mis je de laatste trein richting Luik en Brussel (zaterdag om 22.22 uur). In dat geval kun je overnachten in Hotel Bosten, op amper 500 meter van het stadion.

Duik de jungle van Charleroi in
Duik de jungle van Charleroi in© GF

Het museum in het stadion van Genk

Voetbalmuseum Goal Mine ligt naast de fanshop aan de hoek van de hoofdtribune op het Stadionplein en dompelt je onder in de geschiedenis van FC Winterslag, Waterschei en 30 jaar KRC Genk. Op wedstrijddagen op zaterdag open van 13.30 tot 17.30 uur (kostprijs 8 euro, kinderen 6 euro). Ook open op woensdag en vrijdag.

Ga kopje onder in Brugge

Het zwemcomplex Largo Brugge Olympia ligt op amper een steenworp van het Jan Breydelstadion. Met zijn olympisch zwembad (50 meter lang dus) goed voor tien banen en een wildwaterbaan van 115 meter. De faciliteiten zijn beschikbaar als Club of Cercle thuis speelt, maar ook op gewone dagen. Let op: het dragen van een blauwe of groene badmuts geeft geen recht op korting.

Overnachten in het stadion van STVV

Aan Roland Duchâtelet heeft Sint-Truiden alvast een moderne voetbaltempel overgehouden waar je van alles tegelijk kunt doen. Naast de ondergrondse parking is er een Albert Heyn, boven de hoofdingang is er Hotel Stayen met 77 kamers, waarvan een aantal met uitzicht op het veld. Let op wat je allemaal uitspookt: tijdens de thuiswedstrijden zie je vanuit je kamer wat er op het veld gebeurt, maar de aanwezigen in het stadion zien jou ook. Je kunt niet alleen je eigen feestjes organiseren, maar ook het veld huren (voor twee uur), inclusief de kleedkamers, met of zonder bak bier.

Gentse waterzooi (en spijker uw Gents bij)

De Buffalo Bistro is schappelijk geprijsd en ook open op niet-wedstrijddagen, ’s middags. Op wedstrijddagen niet reserveren, maar wel op tijd komen. First come, first serve, zoals ze in ’t Gents zeggen. Het slaken van de strijdkreet ‘Buffalo, Buffalo, AA Gent!’ garandeert je geen vrije plaatsen. Squaws en popooses ook welkom .Ugh!

Bidden in de kapel op Le Canonnier
Bidden in de kapel op Le Canonnier© GF

Nog in de Ghelamco Arena vindt u het iets meer exclusieve restaurant Horseele, (dinsdag tot zaterdag, op wedstrijddagen enkel voor leden van de Gentse Executive Club).

Moderne kunst in Kortrijk

Tot 11 november vind je in het stadscentrum van Kortrijk PLAY: een gratis en eigenzinnig stadsparcours waar veertig kunstenaars uit de hele wereld moderne kunst tonen, ook op maat van kinderen! Daarna ga je op de oevers van de Leie aan de Noordbrug iets drinken of eten in Bistro Balthazar (Paleisstraat 20), waar je voor de match terecht kunt en nadien spelers en bestuurders van de lokale club tegen het lijf kunt lopen.

Duik de jungle van Charleroi in

Toen Charleroi door de Nederlandse Volkskrant werd uitgeroepen tot ‘lelijkste stad van Europa’ kreeg Nicolas Buissart een briljant idee. Sindsdien organiseert hij stadssafari’s in Charleroi. Zijn alternatieve safari (met een zebra als logo) brengt u in de spookmetro, op een mijnterril, in een vervallen fabriek en in de meest deprimerende straat van België. Check en reserveer op www.charleroiadventure.com.

’s Avonds kun je een wedstrijd bijwonen van Sporting Charleroi of gewoon lekker eten in een van de beste restaurants in de regio, Le Trou Normand (zaterdag open van 18.30 tot 22 uur).

Bidden in de kapel op Le Canonnier

Onder de hoofdtribune van Excel Mouscron, tussen twee cafetaria’s in, liet toenmalig voorzitter Jean-Pierre Detremmerie in 1999 een heuse kapel bouwen. Als je erin slaagt die open te vinden, kun je voor de aftrap gaan bidden voor het welzijn van je favoriete ploeg of alle andere zaken op je wenslijst. Het is de enige kapel in de Belgische eerste klasse, maar zonder garantie dat je gebeden er verhoord worden. Amen.

De binnenspeeltuin van het Regenboogstadion

Geen andere eersteklasser dan Zulte Waregem heeft een binnenspeeltuin! Vanaf eind augustus kun je eten in het stadion waar Bistro Berto opengaat in de nieuwe hoektribune, met zicht op het veld. Ook open tijdens de week, ’s middags en ’s avonds. Het is een initiatief van de Waregemse sterrenchef David Bertolozzi. Zijn Bistro Berto is sinds 2013 met een Michelinster toebedeeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier