‘2016? Het jaar dat Kevin De Bruyne evolueert naar wereldklasse’

© BELGA

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Drie vragen, drie pertinente antwoorden. Deze week heeft hij het over de transfers van AA Gent, Kevin De Bruyne en het BK veldrijden.

S/VM: Naar wie of wat kijk je uit in 2016?

Jacques Sys: “Ik verwacht van Kevin De Bruyne dat hij in 2016 evolueert naar absolute wereldklasse. De manier waarop hij het voorbije jaar presteerde, is nog maar zelden vertoond. Het begon met die 4-1 tegen Bayern München, waarin hij een prominente rol vertolkte, en die lijn is hij gewoon blijven doortrekken. Wolfsburg pakte de Duitse beker en De Bruyne bleef zonder problemen overeind in de fysiek veeleisende Bundesliga. Vervolgens verhuist hij voor een recordsom naar de Premier League en drukt hij daar meteen zijn stempel, zonder enige aanpassingsperiode. Bovendien heeft hij, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Eden Hazard vind ik, nog progressiemarge. Hij zal nóg beter en nóg dominanter worden. Ook bij de Rode Duivels. Het EK in Frankrijk wordt het ideale podium om zich te tonen -al zal dat ook afhangen van de manier waarop de nationale ploeg voetbalt en welke accenten Marc Wilmots straks legt.”

“Ik gun het De Bruyne alleszins. In feite heeft De Bruyne geen tegenstanders, iedereen is lovend over hem. Dat komt door zijn voetbal, maar ook door zijn attitude. Steeds met de voeten op de grond, als een onbekommerde schooljongen. Hij staat gewoon graag op dat voetbalveld, de rest lijkt hem bijzaak, zelfs dat prijskaartje van 80 miljoen euro. In Andorra, met de nationale ploeg, merkte ik van kortbij wat voor een ‘normale’ gast hij is. Hij ontfermde zich meteen over de nieuwkomers van AA Gent. De Bruyne stelt zich nooit boven de groep. Onopvallend opvallend.”

S/VM: AA Gent toont zich bedrijvig op de transfermarkt en haalde al drie wintertransfers binnen: Lucas Deaux, Peter Olayinka en Gustav Wikheim. Bestaat het risico dat de zo geroemde groepsdynamiek daarmee verstoord geraakt bij de landskampioen?

Jacques Sys: “Het zou niet mogen dat die transfers de dynamiek aantasten, het is een logische nieuwe stap in het groeiproces van AA Gent als club. Hein Vanhaezebrouck gaf aan dat hij ontevreden was door de mentaliteit en de inbreng van zijn invallers, kwantitatief was de kern van Gent niet zo sterk. De concurrentie moest scherper en dat kan alleen maar door het niveau te verhogen.”

“Het wordt voor Vanhaezebrouck een uitdaging om iedereen tevreden te houden, maar veel problemen verwacht ik niet: het is al genoeg gezegd en geschreven dat dit een volgzame spelersgroep is -Vanhaezebrouck sneed de rotte elementen vroegtijdig weg. Bovendien geniet de trainer een bijna onaantastbare status in de club, heel anders dan bijvoorbeeld Besnik Hasi. Die moet bij Anderlecht met pseudovedetten werken. Vedetten lopen er bij Gent niet rond, de nieuwkomers passen perfect in dat beleid. Ze zullen ten andere nog eerst op het veld moeten bewijzen dat ze een meerwaarde zijn voor de ploeg.”

S/VM: Aanstaande zondag vindt in Lille het Belgische Kampioenschap veldrijden plaats. Voor Sven Nys een laatste kans om te schitteren?

Jacques Sys: “Een podiumplaats op het BK zou al een heel knappe prestatie zijn van Nys, maar winst neen, dan kijk je in de richting van Wout Van Aert. In principe is Nys kansloos. Al blijft zo een kampioenschap een apart gegeven, waarin aparte wetten gelden. Kijk naar het BK vorig jaar, waar Klaas Vantornout iedereen verraste. Het zou voor het veldrijden ook een goede zaak zijn dat Van Aert wint: het zou de definitieve machtsoverdracht in het Belgische veldrijden betekenen. Dat heeft de sport nodig, want na Nys dreigt anders een leemte. Er is een wissel van de wacht nodig om het volk naar de cross te blijven lokken. De aanhang en populariteit van Nys zijn niet te onderschatten. In Diegem kreeg hij drie keer zoveel applaus als de rest en in Overijse, waar hij niet mee reed, daagde er een pak minder kijklustigen op.”

“Los van de uitslag op het BK krijgt Sven Nys een afscheid door de grote poort. Want vergis je niet: hij rijdt een goed seizoen. Op je 39ste nog twee zware crossen winnen in één weekend (eind november in Hasselt en Koksijde, nvdr) en in bijna alle koersen meestrijden met dat jonge geweld: chapeau.”

(Matthias Stockmans)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier