30 jaar geleden beleefde Club een van zijn mooiste Europese avonden

Jan Ceulemans (L) © belgaimage

Uit het archief: een Europees feest in de vrieskou op 9 december 1987.

Dinsdag trad Anderlecht in Glasgow aan voor zijn laatste poulewedstrijd in de Champions League. Donderdag nam Zulte Waregem thuis tegen Lazio voorlopig afscheid van Europees voetbal. AA Gent en Club Brugge deden dat afgelopen zomer al. Dertig jaar geleden zagen de Belgische voetbalfans nog drie clubs overwinteren. Alleen Lokeren en Beveren haalden de kerst niet. KV Mechelen zou de Europabeker voor Bekerwinnaars winnen, Anderlecht sneuvelde in de kwartfinale van Europacup I.

Voor Club Brugge leek het Europese avontuur te eindigen op 30 september. In de terugwedstrijd in de eerste ronde van de UEFA Cup tegen wat toen Zenit Leningrad heette moest het een 2-0-achterstand ophalen, maar bij de rust stond het al 3-0. Uiteindelijk haalde Club het met 5-0, met vier doelpunten van Kenneth Brylle. In de volgende ronde kwam er tegen Rode Ster Belgrado een nieuw mirakel, weer zette blauw-zwart een verlies uit de heenmatch (3-1) recht: 4-0.

Maar op 9 december leek het Europese sprookje afgelopen. Club had in Dortmund met 3-0 verloren. ‘Niemand van de spelers geloofde echt in de kwalificatie’, vertelde Leo Van der Elst een dag na de terugwedstrijd. ‘Een paar uur voor de match zeiden we nog tegen elkaar, zonder dat de trainer erbij was: die drie goals halen we nooit op.’ Maar die avond hing er elektriciteit in de lucht, in een volgepakt stadion.

Een vroege openingsgoal van Jan Ceulemans op de glijbaan van Olympia na amper tien minuten op voorzet van Ronny Rosenthal bracht sfeer in het stadion, maar de 2-0 viel pas na rust, en de 3-0 die recht gaf op verlengingen zeven minuten voor tijd.

In de verlengingen maakte Club Dortmund in, met een uitblinkersrol voor Van der Elst die liefst drie keer scoorde, waarvan twee goals op strafschop. Bij Club, dat nog twee goals afgekeurd zag, stond Philippe Vande Walle voor het eerst in doel, nadat keepermonument Birger Jensen de heenmatch in Dortmund had gespeeld, en liet Ronny Rosenthal zich voor het eerst opmerken.

In maart pakte Club ook Panathinaikos in, maar in de halve finale moest het Espanyol eerst thuis ontvangen. Het won met 2-0, maar door een paar blunders in Barcelona ging de terugmatch in Barcelona met 3-0 verloren en misliep Club een derde Europese finale in elf jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier