539 Vlaamse sporthallen en zwembaden moeten opgelapt of gesloten worden

Philippe Muyters (N-VA): 'Wij leggen de nadruk op trainingsinfrastructuur voor topsporters.' © Belga

Maar liefst 539 sporthallen en zwembaden in Vlaanderen zijn in zo’n slechte staat dat ze moeten worden gesloten of dringend worden opgelapt.

Dat blijkt uit een bevraging van Sport Vlaanderen, waarover De Standaard, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen vandaag berichten.

Daarnaast blijkt dat negen op de tien gemeenten het geld niet hebben om hun sportzalen en zwembaden onder handen te nemen.

Ze kijken dan ook naar Vlaanderen om bij te passen, maar de regering houdt de geldkraan dicht. “De middelen zijn beperkt. Wij leggen de nadruk op trainingsinfrastructuur voor topsporters en zogenaamde ­bovenlokale projecten: regionale zwembaden, atletiekcomplexen, wielerpistes. Niet de gewone sporthal die je in elk dorp vindt”, zegt minister van Sport Philippe Muyters (N-VA).

Daarom stappen veel gemeenten naar de intercommunale Farys, die al 97 zwem- en sportaccomodaties in 32 gemeenten beheert. Zo kunnen gemeenten 21 procent btw recupereren en de totale som op 30 jaar afschrijven. Maar de aanpak is omstreden: de BBI voert een onderzoek of die gemeenten al die btw wel mogen terugvorderen van de schatkist.