‘AA Gent gaf op deze openingsspeeldag van PO1 de beste indruk’

© BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Elke maandag blikt Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, terug op het voorbije sportweekend. Deze week, voor één keer op dinsdag, heeft hij het over de nakende titel voor Club Brugge, een verrassend sterk AA Gent en de dominantie van Quick-Step Floors tijdens dit klassieke wielervoorjaar.

Club Brugge won op de valreep van KRC Genk met een penalty in de toegevoegde tijd. Het geluk van een toekomstig kampioen? En nu al een beslissend moment in de titelstrijd?

JACQUES SYS: Je kunt het inderdaad bestempelen als het geluk van de kampioen, want Genk was eigenlijk wel de betere ploeg. Met een sterk middenveld. Club voetbalde vooral te traag. Maar dan zie je dat ze toch op kracht en mentaliteit die wedstrijd uiteindelijk naar zich toetrekken, volgens de waarden van de club die telkens weer boven komen: er blijven in geloven.

De komende twee wedstrijden worden cruciaal: als ze zowel op Gent als Anderlecht niet verliezen, zie ik niet in hoe de titel Club nog kan ontglippen. Eigenlijk denk ik dat nu al, want deze zege tegen Genk zal de ploeg een boost geven. Leko zei op de persconferentie dat zijn elftal toch wat druk ervaarde voor die PO1, maar daar merkte ik weinig van op het veld.

En zeker met deze driepunter zal er een last van de schouders vallen. Niet dat er briljant gevoetbald wordt, een aantal sterkhouders haalt zijn niveau van de heenronde niet meer. Vormer al een hele tijd niet, Vanaken niet, en tegen Genk kon ook Limbombe amper dreigen. Wat Genk betreft: dat is echt wel een sterke ploeg, maar te wisselvallig.

AA Gent ging met 0-2 winnen op het veld van Anderlecht en wipt zo over de Brusselaars naar de tweede plaats. Hein Vanhaezebrouck wees nadien, enigszins knarsetandend, op de kwaliteit in de Gentse kern. Hebben we ons verkeken op Gent?

SYS: We kunnen in de eerste plaats al een kanttekening zetten bij de 9 op 9 die Anderlecht vlak voor de play-offs behaalde, iedereen zag hen al 6 op halen tegen Club Brugge. Dit verlies zet een serieuze domper op de ambities.

Zoals Terpstra nu rijdt, kan hij ook Parijs-Roubaix winnen, al zal ook Gilbert daar zijn zinnen op gezet hebben.

Vanhaezebrouck klaagt over het te weinig aan materiaal, maar moet daar ook niet in overdrijven. Je kunt even goed de vraag stellen welke meerwaarde hij als trainer al heeft toegevoegd aan dit paars-wit. Het probleem met Hein is dat hij steeds verwijst naar externe factoren of personen en zichzelf nooit voor de spiegel lijkt te zetten. Ik vraag me ook af hoe dat verder zal evolueren nu Marc Coucke daar de baas is, want ze hebben elk hun karakter en ik zie geen van beide snel veranderen. Het verlies tegen Gent zal zeker een deuk in zijn ego zijn.

Tegen zijn ex-ploeg, tegen een ex-assistent die hij eigenlijk naar Brussel wilde halen. Yves Vanderhaeghe levert daar zeer goed werk, met veel minder lawaai dan Hein overigens. Er zit veel in die ploeg: voetballend vermogen, fysiek, loopvermogen, een sterke organisatie met solide verdedigers. Ze zijn beter dan Anderlecht. Ik moet toegeven dat ik toch een beetje verrast ben door dat potentieel, want dat hebben ze tijdens de reguliere competitie te weinig gedemonstreerd. Het was sinds de komst van Vanderhaeghe allemaal wel degelijk, vooral gestoeld op discipline en organisatie, maar flitsend voetbal werd er niet gereserveerd. Op Anderlecht toonden ze bij momenten toch fraaie combinaties.

De match tegen Club Brugge komend weekend wordt zeer belangrijk: Gent gaf op deze openingsspeeldag van PO1 de beste indruk en lijkt de voornaamste kandidaat te worden voor die tweede plaats en bijbehorend CL-ticket.

Niki Terpstra wint de Ronde van Vlaanderen en zet de dominantie van Quick-Step Floors tijdens dit klassiek wielervoorjaar nog meer in de verf. Heeft het pensioen van Tom Boonen een aantal renners daar bevrijd, denk je?

SYS: Quick-Step was ook de vorige jaren dominant, maar nu doen ze nog straffer, dat klopt. Zoals Terpstra nu rijdt, kan hij ook Parijs-Roubaix winnen, al zal ook Gilbert daar zijn zinnen op gezet hebben. Bij het begin van dit voorjaar was de vraag: hoe zullen ze presteren zonder Boonen? Alleen: Boonen stopte vorig jaar al na Roubaix, dus ze rijden al meer dan een half jaar zonder hem. Ik geloof ook niet in de theorie dat zijn vertrek een bevrijding is, want hij was als kapitein wel degelijk belangrijk voor dat team en cijferde zich ook soms weg. Maar Quick-Step presenteert zich dit seizoen als een nog sterker collectief, met bovendien telkens de juiste keuze als troefkaart.

De zege van Terpstra mag op zich niet zo verbazen, hij is altijd een hardrijder geweest. Ik ben wel benieuwd om te zien of hij dit elan kan doortrekken in Parijs-Roubaix. Als hij twee keer kan uitpakken in één week, mag je spreken van een verrassing. Wat in zijn voordeel speelt: de tenoren, zoals Van Avermaet en Sagan, zijn niet top. Sagan gaat in de finale alleen achter Terpstra: als hij echt in topvorm verkeert, dicht hij dat gat. Nu wordt hij zelfs ingelopen door de achtervolgers… dat zegt iets. Ook Van Avermaet haalt niet hetzelfde niveau als vorig jaar.

Daarentegen: wat Wout Van Aert toonde in de voorbije weken, vind ik dé openbaring van het seizoen. Na zo een zware campagne in het veldrijden dit kunnen, met een top tien in de Ronde van Vlaanderen, dat is topklasse. Wat hij doet, heeft Sven Nys nooit gedaan. En Parijs-Roubaix moet Van Aert nog beter liggen. Hij zal op termijn de keuze moeten maken tussen veldrijden en de weg, want de combinatie zal steeds moeilijker worden. Dat is ook een financiële keuze. Van Aert zal meer moeten leren doseren tijdens het veldritseizoen, en dan zie ik zeker een kandidaat-winnaar voor de voorjaarsklassiekers in hem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier