AA Gent is meer dan Depoitre en Simon

Nicklas Pedersen © Belga Image
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

Een nabeschouwing over de overwinning van Gent in Kortrijk.

Gent is natuurlijk ook Hein Vanhaezebrouck. De architect. Niet van de Ghelamco Arena, want toen werkte hij nog in Kortrijk – anders was ongetwijfeld ook daar zijn invloed nu zichtbaar geweest; maar van een ploeg die zich met succes al in vele gedaanten en omstandigheden toonde.

Dat was ook zondagnamiddag in Kortrijk zo, op speeldag 6 van play-off 1. Twee dagen en een half na de thuiswedstrijd tegen Anderlecht op speeldag 5. Zonder Laurent Depoitre, de targetspits waarrond het aanvalsspel van AA Gent al het hele seizoen draait. En zonder Moses Simon, de wintertransfer die voor extra finesse, zuiverheid en doeltreffendheid zorgt, met wiens komst de opgang van de Buffalo’s definitief werd ingezet en van wie Gentmanager Michel Louwagie al enkele weken na zijn aankomst de verkoopprijs op minstens 20 miljoen euro bepaalde.

Pressievoetbal

Maar ook zonder die ‘onmisbaren’ deed AA Gent wat sinds tweede kerstdag van vorig jaar nog niemand had gekund: winnen in het Guldensporenstadion. Dat deed het met een ander spelsysteem en met vier andere veldspelers in vergelijking met de thuiswedstrijd tegen Anderlecht. De vorige ploeg die in het Guldensporenstadion was kunnen komen winnen, op tweede kerstdag van vorig jaar, was trouwens ook AA Gent. Sindsdien verloor onder meer Club Brugge er al twee keer kansloos.

De spelers van KV Kortrijk waren zondag onder de indruk van AA Gent: sterke, dominante ploeg die je constant onder druk houdt en weinig of geen ruimte en tijd geeft om te voetballen. KV Kortrijk slaagde er in negentig minuten niet in om één kans te creëren. Vanhaezebrouck noemde het een volwassen prestatie van zijn ploeg. Het was een prestatie met meer realiteitszin dan die tegen Club Brugge op speeldag 4 van play-off 1, toen AA Gent in het slotkwartier nog een 2-0-voorsprong prijsgaf.

Goed gewapend

Een ploeg die zoals enkele weken geleden tegen Club Brugge Benito Raman, zondag tegen KV Kortrijk ‘matchwinnaar’, in de tribune liet en die dat week na week kan doen met David Pollet, een spits voor wie naar verluidt anderhalf miljoen euro betaald werd, is niet slecht gewapend. AA Gent is niet vertrouwd met het winnen van de titel van landskampioen, daar slaagde het sinds zijn oprichting in het jaar 1898 nog niet één keer in. En coach Hein Vanhaezebrouck is evenmin vertrouwd met het winnen van de titel van landskampioen, tot nu toe kon hij alleen kampioen spelen in de tweede klasse. Is dat een nadeel?

De beste statistieken

Het wordt voor de traditionele topclubs toch opletten met een trainer die in de winterstop frontaal inging tegen de teneur in de media dat de titelstrijd een onderonsje zou worden tussen Anderlecht en Club Brugge en die nu vertelt dat het zijn doelstelling is om de derde plaats te pakken om zo rechtstreeks toegang te krijgen tot de poulefase van de Europa League. Het wordt toch vooral opletten met een ploeg die op vier wedstrijden van het einde alleen aan de leiding staat, met één punt voorsprong op Club Brugge en vier op Anderlecht. Een ploeg ook die in play-off 1 al het meest scoorde en het minst doelpunten tegen kreeg. Een ploeg die dit seizoen al uit en thuis won van Anderlecht en ook al thuis won van Club Brugge en uit gelijkspeelde tegen Club Brugge.

Speeldag 7

Komende speeldag speelt AA Gent thuis tegen Sporting Charleroi, zesde en laatste op tien punten in de rangschikking. Anderlecht ontvangt dan Club Brugge, een duel tussen de naaste achtervolgers. Het is niet onwaarschijnlijk dat AA Gent er drie speeldagen voor het einde nog beter voor zal staan dan nu. Niet alleen voor de derde plaats. Nietwaar Hein?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier