AA Gent verlangt meer fysieke paraatheid

Yves Vanderhaeghe © BELGAIMAGE

Professor inspanningsfysiologie Jan Bourgois van de Universiteit Gent versterkt de technische staf van de Buffalo’s komend seizoen.

‘Om de kracht en fysiek van de spelers te controleren, zal Jan Bourgois samen met onze fysiektrainer Stijn Matthys dit seizoen alles nog intensiever en beter opvolgen’, zo gaf coach Yves Vanderhaeghe mee aan de verzamelde pers op het oefencentrum in Oostakker. Het is een opvallende transfer in de marge, naast die van videoanalist Herman De Landtsheer (KBVB), want de professor inspanningsfysiologie van de Universiteit Gent was in totaal 22 jaar verbonden aan BC Oostende. Tussen 1993-1998 en 2001-2008 lag de West-Vlaming als fysiektrainer aan de basis van elf titels, tien bekers en vier supercups bij de basketclub.

‘Ik ben zelf master in de bewegingswetenschappen, dus dat aspect is zeker een van mijn stokpaardjes’, bevestigt algemeen manager Michel Louwagie. ‘Een fysieke voorbereiding blijft belangrijk. Ik vind ook al jaren dat het voetbal daar nog progressie kan maken. De samenwerking met de universiteit begon al vorig jaar. Maar nu zal de professor zich zelf ook meer engageren. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Als club kan AA Gent op dat vlak nog stappen zetten. Niet enkel met in het achterhoofd ‘meten is weten’, maar ook met het oog op de maximale ontwikkeling van parameters als recuperatie, uithouding of kracht verdienen veel aandacht. Om er dan de juiste zaken mee te doen. Wij trekken alles door, van A-kern tot beloften over de betere jeugd. Ik ken geen enkele sport waar er zo’n lange zomerbreak is als het voetbal, waar een seizoen 40 tot 42 weken lang is. Sommige spelers zullen bij ons hun regime moeten opdrijven naar 46 of 47 weken. Op het WK in Rusland zie je toch ook weinig verschillen, de meeste landenteams staan er fysiek veel beter en sterker voor. Naast het tactische gegeven kan je – mits inspanningen – op dat hoge niveau nog het verschil maken op fysiek vlak. Dat is de overtuiging binnen de club.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier