Aanpassing grasmat STVV begroot op 12 miljoen euro

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Als het veld van STVV een hybride grasmat moet krijgen, zal de aanpassing aan het dak van de ondergrondse parking zo’n 12 miljoen euro kosten. Gedragen door alle clubs samen, is de bedoeling.

Toen onlangs de K11, de ‘kleine’ clubs uit 1A, vergaderden om de standpunten die ze in de algemene vergadering van de Pro League wilden verdedigen op elkaar af te stemmen, kwam ook het veld van STVV ter sprake. Of het klopte, vroegen de kleintjes aan STVV-voorzitter David Meekers, dat zij zouden moeten opdraaien voor de kosten aan het veld?

Diverse topclubs willen af van het kunstgras op Stayen, maar om daar een hybride mat van te maken, zijn aanpassingen aan de ondergrond nodig. Het dak van de ondergrondse parking moet dan worden verstevigd om als basis te kunnen dienen. De kostprijs hiervan werd in een eerste fase berekend op 8 miljoen euro, maar later bijgesteld tot 12 miljoen.

Meekers: ‘De reacties varieerden van onmogelijk tot fronsende wenkbrauwen.’ Zo ver is het nog niet. Tijdens STVV-Charleroi was ligavoorzitter Pierre François de eregast. Hij praatte in de coulissen met de mensen van de club en de huisbaas van STVV, Roland Duchâtelet, en gaat nu verdere voorstellen doen.

De profclubs hebben wel nog niet formeel beslist dat er volgend seizoen een hybride mat móét komen. Die beslissing kan begin juni wel nog vallen, tijdens de laatste algemene vergadering van het seizoen. Die van begin mei is een uitzonderlijke en krijgt de problematiek van de makelaars en het nieuw op te richten clearing house als enig thema.

Inmiddels is de ontgoocheling rond het missen van play-off 1 wat aan het wegebben binnen de club. STVV leidt in groep A na drie speeldagen. Puik werk van Marc Brys, die zijn spelers duidelijk kan blijven motiveren. Tijdens de reguliere competitie verraste hij hen geregeld tijdens de voorbereiding van een match en hield hij hen langer op de club dan ze bij andere ploegen gewoon waren.

Een en ander is de clubleiders niet ontgaan. De Japanners zijn zeer tevreden over het werk van hun coach, die een nieuw contract van lange duur kreeg voorgesteld. Naast de goeie resultaten valt hen immers ook op dat de marktwaarde van sommige spelers gestegen is. FC Porto schreef al diverse positieve rapporten over Yohan Boli en ook Takehiro Tomiyasu wordt nauwlettend gevolgd door andere clubs.

Zijn we daarmee zeker dat Brys ook volgend seizoen langs de lijn zal lopen op Stayen? Nog niet helemaal en dat heeft net met de goeie resultaten van STVV te maken. Net als Bernd Storck blijft zijn profiel circuleren mocht er een plaats vrijkomen bij een club uit de G5. Maar hoe voorwaardelijk dat laatste is, weet Felice Mazzu als geen ander. Zijn naam hoor je al jaren, maar concreet werd een stap hogerop nog nooit.

De toekomst van Brys is nog onduidelijk, maar een vertrek zal er eerder komen op zijn initiatief dan op dat van de clubleiders, die vorige week duidelijk te kennen gaven te willen doorgaan met de Antwerpenaar aan het roer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier