Abbas Bayat: ‘De voetballerij is een walgelijk wereldje’

© IMAGEGLOBE

Oud-Charleroivoorzitter Abbas Bayat wilde nog één keer een interview geven alvorens het Belgische voetbalwereldje definitief de rug toe te keren. In Sport/Voetbalmagazine haalt hij hard uit.

Na twaalf seizoenen voorzitterschap trok Abbas Bayat recent de deur van SC Charleroi achter zich dicht. Aan Sport/Voetbalmagazine wilde hij nog één keer een interview geven. “Na dit gesprek spreek ik niet meer over voetbal”, vertelde Bayat na afloop van een twee uur durend onderhoud. Enkele opmerkelijke passages…

S/VM: Bent u uiteindelijk ingegaan op het bod van Fabien Debecq omdat dat bod deels samenhing met de aanwezigheid van Mehdi Bayat?

Abbas Bayat: “Neen, daar had het niets mee te maken. Mijn neef had geen mandaat om aan de onderhandelingen deel te nemen. Ik heb alleen met meneer Debecq gesproken. Ik kon kiezen uit drie opties en ik koos voor het bod van meneer Debecq. Enerzijds omdat hij de juiste prijs gaf, maar anderzijds zeker ook omdat ik de club wilde overlaten aan mensen die er alles aan zullen doen om Charleroi in leven te houden.”

S/VM: Klopt het dat u hebt geëist dat Mogi Bayat geen enkele rol in de overname mocht spelen?

Bayat: “Zeker weten! Ik wilde er zeker van zijn dat hij niet rechtstreeks, maar ook niet onrechtstreeks, een rol kon spelen in de overname. Daar is zelfs een paragraaf in het overnamecontract aan gewijd.”

S/VM: Waarom heeft u nooit de taak op u genomen om de band met de supporters weer aan te halen?

Bayat: “Het was niet zo dat ik elke dag met Charleroi bezig kon zijn. Ik kon niet én de kant van de protesterende supporters kiezen én tegen de argumenten ingaan van de mensen die de dagelijkse leiding van de club op zich hadden genomen. De laatste vier jaar hebben we de club niet goed geleid, behalve dan op het financiële vlak want dat was het enige waar ik me concreet mee heb beziggehouden – en ik had dan ook duidelijke grenzen afgebakend. Al het overige hebben we niet goed aangepakt.”

S/VM: Heeft de voetballerij u teleurgesteld?

“De voetballerij is de meest walgelijke wereld die ik ken. Dat wist ik hoegenaamd niet voor ik erin stapte. Het voetbal is voor honderd procent corrupt. En ik kan je met de hand op het hart zeggen dat de overgrote meerderheid van de clubleiders volop meedoen met die corruptie. Ik denk dat de meeste spelers gebruikt worden door het systeem en dat ze nog niet de helft verdienen van wat ze zouden moeten verdienen. Alleen al omdat er zo veel geld naar makelaars en clubleiders gaat. En daar heb ik het moeilijk mee.” (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier