Abbas Bayat: ‘Niet iedereen moet akkoord gaan met mij’

© BELGA

De voorzitter van Charleroi en misschien wel de meest gehate man in de provincie Henegouwen, neemt als naar goede gewoonte geen blad voor de mond in een gesprek met Sport/Voetbalmagazine.

In tweede klasse gaat het om de titel tussen Charleroi en Eupen. Abbas Bayat, voorzitter van Charleroi en misschien wel de meest gehate man in de provincie Henegouwen, neemt als naar goede gewoonte geen blad voor de mond in een gesprek met Sport/Voetbalmagazine. S/VM: U hebt uw licentie nog altijd niet, naar verluidt om de simpele reden dat u weigert betalingsbewijzen te leveren?

Abbas Bayat: “Dat klopt. Er is een technisch probleem bij de bond. Ze vragen eind december al betalingsbewijzen van iets dat niet betaald moet worden voor 1 april! Als we geld moeten storten, doen we dat, maar wel op het moment dat het moet gebeuren. Geen drie maanden van tevoren!”

S/VM: Zou een tweede seizoen in tweede klasse catastrofaal zijn voor de financiën van Charleroi?

“Het zou natuurlijk moeilijker worden. We zouden wat herstructureringen moeten doen, maar aan de andere kant hebben we al een bod binnen voor vijf à zes spelers, onder wie Dudu Biton. We zouden dus, zelfs als we in tweede blijven, toch niet al te veel problemen hebben.”

Balog buiten

S/VM: Coach Tibor Balog haalde 41 punten op 51 en toch ontslaat u hem. Waarom?

“Naar mijn mening is het geen prestatie om met deze ploeg zo hoog bovenaan te staan. Het is een verplichting. Als ik tegen een jongen van tien jaar speel en ik win niet, dan ben ik niet tot het uiterste gegaan. We hadden eigenlijk zes of acht punten voorsprong moeten hebben op de rest!”

S/VM: Balog moest een achterstand van negen punten ophalen, hij heeft voor een goede sfeer in de kleedkamer gezorgd en een ploeg gesmeed…

“De problemen zijn aan de oppervlakte gekomen na vijf of zes matchen. De wedstrijden na het ontslag van Jos Daerden waren goed, maar daarna hebben we nooit nog kunnen winnen met meer dan één doelpunt verschil en hebben we domme punten verloren tegen Wetteren, Tubeke, Antwerp en Boussu Dour.”

Van Wijk

S/VM: Uw nieuwe coach, Dennis van Wijk, is een autoritaire man. Zal u het accepteren als hij tegen u ingaat?

“Natuurlijk. Niet iedereen moet akkoord gaan met mij. Ik hou ervan geanimeerde gesprekken te hebben met mensen; dat betekent dat de hersenen werken!”

S/VM: Hij heeft al verklaard dat hij het sportief voor het zeggen wil hebben.

“Luister, ik heb duizend dingen te doen en ik betaal iemand om zijn job te doen. Waarom denkt u dat ik me ga moeien met zijn werk? In elf jaar Charleroi ben ik maar één keer tijdens de rust de kleedkamer binnengekomen. Maar als hij niet goed werkt, moet ik ingrijpen. Dat is mijn plicht.”

S/VM: Zal hij nog trainer zijn van Charleroi na de eventuele promotie?

“Op dit moment is de enige opdracht om ons terug naar eerste te brengen.” (SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier