Achtergronden bij de eerste selectie van Roberto Martínez

Roberto Martínez © BELGA

De samenstelling van de nieuwe technische staf rond de nationale ploeg was een moeizame bevalling.

Roberto Martínez maakt vrijdag, om 12 uur, zijn eerste selectie als bondscoach van België bekend. De Spanjaard, die voor twee jaar tekende, staat voor twee duels. Op donderdag 1 september is er in Brussel een vriendschappelijk duel tegen Spanje en op dinsdag 6 september start de WK-kwalificatie met een uitwedstrijd in Cyprus.

Martínez ging de voorbije weken langs bij de Rode Duivels. Hij was vorige week in Engeland en vloog begin deze week naar Italië voor nog meer gesprekken. Pas vanaf vandaag, woensdag, is hij terug in België. Net op tijd om er kennis te maken met zijn nieuwe stafleden.

Staf

Het samenstellen van die equipe had heel wat voeten in de aarde. Sportief directeur Chris Van Puyvelde was afgelopen weekend nog bezig om de komst van assistent Graeme Jones naar de KBVB af te ronden. Jones werd aangebracht door Martínez, maar hem losweken bij Everton bleek wegens allerhande clausules niet zo eenvoudig. Een en ander moest gisteren nog op de vergadering van de technische commissie worden beslist. Jones kan daar worden bekrachtigd als opvolger van Vital Borkelmans.

Wie Mario Innaurato, die in het zog van Wilmots vertrekt, moet opvolgen, moet ook dan worden beslist. Er waren een paar kandidaten om de Belgische antenne van Martínez te worden. Dat moest niet noodzakelijk een ex-international zijn, het ging de KBVB om ‘balans’ in de werking van de staf.

Ook nog niet doorgehakt: de knoop van de keeperstrainer. Roberto Martínez wilde gesprekken met de spelers (lees de doelmannen) afwachten, vooraleer te beslissen of hij doorging met Erwin Lemmens. Dat dossier ging maandag ‘de goeie richting uit’.

Ontslagvergoeding

Vrijdag begint dus het post-Wilmots-tijdperk. Die accepteerde voor zijn ontslagvergoeding een afbetalingsplan in maandelijkse termijnen. Wanneer alles afgerond is, zal de opstapvergoeding niet ver verwijderd liggen van zijn jaarloon.

De bond hoopte met de organisatie van de oefeninterland tegen Spanje een deel van die vergoeding te hebben teruggewonnen, maar voorlopig valt de voorverkoop tegen. Was het duel dat oorspronkelijk was gepland voor november 2015 (maar toen afgelast vanwege de aanslag in Parijs) toen volledig uitverkocht, dan was de voorverkoop (ongeveer 18.000 tickets eind vorige week) nu wat minder. Eerste schooldag, teleurstelling van het EK … wie zal het zeggen?

Premies

In de coulissen van de KBVB manifesteert Club Bruggevoorzitter Bart Verhaeghe zich ook steeds meer. Na hun gesprek met Martínez mogen de spelers de komende weken een nieuwe onderhandelingspartner verwachten.

Verhaeghe, die zich in de onderhandelingen met de nieuwe bondscoach veel harder en tegelijk ook veel voorzichtiger opstelde dan Steven Martens, wil snel rond de tafel met de spelers om de premies te herzien. Naar beneden, of wat dacht u…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier