Aleksandar Mitrovic: ‘De ploeg staat er nu’

© IMAGEGLOBE
Pierre Bilic

Sport/Voetbalmagazine bracht de twee Servische aanwinsten van Anderlecht samen. Luka Milivojevic en Aleksandar Mitrovic zien hun ploeg de landstitel pakken.

Aleksandar Mitrovic en Luka Milivojevic spelen nu al een half seizoen in het Vanden Stockstadion. Beantwoordt de Jupiler Pro League aan hun verwachtingen?

Aleksandar Mitrovic: “Ja. Ik wist dat het niveau hoger lag in België dan in Servië. Het spel is hier harder, sneller en aanvallender dan bij ons. Na een lang seizoen had ik wel een kleine periode van aanpassing nodig, aan de eigenheid van de eerste klasse hier en aan mijn nieuwe club, maar die fase ligt achter mij. Gemakkelijk is dat niet, zoals er trouwens niets gemakkelijk is op een voetbalveld. Door de hoge transferbedragen werden meteen de spots op ons gericht. Dat is logisch, ik begrijp dat wel, net als Luka. Maar cijfers zeggen mij niet veel, ik concentreer me alleen maar op mijn spel. Ik voel me goed nu, helemaal geïntegreerd, en onze ploeg draait beter en beter.”

Luka Milivojevic: “Ik ben het eens met Aleksandar. Anderlecht grossiert in titels, dat geeft een indicatie van de ambities van deze club. Aleksandar en ik weten maar al te goed wat dat betekent qua stress en werklast, want zijn vorige club, Partizan, en de mijne, Rode Ster, hebben gelijkaardige verplichtingen in Servië. Het is daar hetzelfde als hier: we strijden elk jaar mee voor de titel. In Anderlecht kunnen we natuurlijk een stap vooruit zetten. De velden en de werkomstandigheden zijn veel beter in België. Er zit ook meer volk in de stadions. Deze zomer, vlak voor ik naar Brussel kwam voor mijn medische tests, werd ik gecontacteerd door Real Sociedad, maar ik had mijn woord gegeven aan Anderlecht en een woord is een woord. Dit is echt een grote club, die aan een nieuwe cyclus begint, wat altijd een beetje tijd en geduld vergt.”

Mitrovic: “Niet vergeten dat de ploeg erg jong is en dat we door de blessure van Matías Suárez zowel ervaring als aanvallend vermogen zijn kwijtgespeeld. Hij is echt een maestro en we missen hem, maar ondertussen komen andere automatismen al beter uit de verf, zoals met Massimo Bruno. De coach heeft moeten zoeken naar oplossingen en verschillende opstellingen uitgeprobeerd. De ploeg staat er nu en groeit, wordt sterker, met in het achterhoofd wat er gebeurd is in de Champions League. Je moet niet alleen naar de eindstand in onze poule kijken: er zijn ook positieve conclusies aan vast te knopen.”

Milivojevic: “Ik ben optimistisch voor het vervolg van het seizoen. Als we met een helder hoofd terugkijken op de Europese wedstrijden, dan zullen we vaststellen dat Anderlecht niet veel moest toegeven op Olympiacos en Benfica, toch Europa Leaguefinalist vorig jaar. We hebben gewoon niet genoeg realisme getoond. Ik denk – echt waar – dat we de tweede plaats achter een outstanding PSG wel waard waren. We moeten er nu voor zorgen dat we de titel pakken, zodat we volgend jaar weer op het kampioenenbal kunnen spelen. Volgens mij zal onze progressie dan resultaten opleveren.”