Alen Halilovic: het geheime wapen van Standard

Alen Halilovic © Belga Image
Guillaume Gautier
Guillaume Gautier Journalist bij Sport/Voetbalmagazine en Sport/Footmagazine.

Terwijl Mehdi Carcela en Paul-José Mpoku het laten afweten, neemt een nieuw trio de teugels van het Luikse spel in handen.

Door de lentewarmte en de titeldromen was Sclessin vorige vrijdag volgelopen. Maar twee uur na het eerste fluitsignaal van Bram Van Driessche was alleen nog het vreugdegezang van de Limburgse supporters te horen. Het drong zelfs door de muren van het stadion en vormde een achtergrondruis bij de persconferentie van Michel Preud’homme.

Zonder namen te noemen gaf de coach van de Rouches er enkele van zijn spelers flink van langs: ‘Om dit Genk te kloppen moet je met elf, of zelfs dertien man top zijn. Dat was vanavond niet het geval.’

Hoewel het een aanzienlijke achterstand had op de leider, bezat Standard vooraf nochtans enkele goeie troeven om toch nog uit de laatste sprint te komen met een banddikte voorsprong op de concurrenten. Afgezien van Edmilson Jr en Christian Luyindama zijn alle spelers van het dolle seizoenseinde onder Ricardo Sá Pinto nog aanwezig op Sclessin.

Voeg daar een coach bij die play-off 1 beter kent dan zijn concurrenten en vertrouwd is met de wetten van beslissende kampioenschapsmatchen. Of hij zijn middenveld nu versterkt met Merveille Bope Bokadi of zich aan zijn klassieke 4-2-3-1 houdt, Preud’homme bestudeert elke tegenstander grondig om te proberen die zoveel mogelijk pijn te doen in de omschakeling, iets waarmee de titel de laatste tien jaar doorgaans beslist wordt.

Tegen Genk werkte zijn plannetje, tot het moment dat de Limburgers de eerste goal maakten. Op de andere bank kende Philippe Clement de recepten van zijn oud-mentor en hij kon die uitstekend toepassen door de snelheid in de omschakeling van Roeslan Malinovski, Leandro Trossard en Ally Samatta.

Lees verder onder de foto

Moussa Djénépo en Razvan Marin
Moussa Djénépo en Razvan Marin© BELGAIMAGE

Dankzij het verrassingseffect van Alen Halilovic, die nog maar net in ons kampioenschap speelt en fysiek niet altijd top is, beschikt Standard over een onverwacht wapen, net zoals Genk er een heeft met Junya Ito.

Het Kroatische talent is stilaan onmisbaar geworden op Sclessin en toont steeds vaker zijn capaciteit om een wedstrijd in één moment te doen kantelen. Hij neemt daarmee de rol over van Paul-José Mpoku en Mehdi Carcela, die sinds de start van de play-offs niet echt bij de les zijn.

Preud’homme, die in navolging van Emilio Ferrera bij de ontknoping van het seizoen meer de nadruk legt op strategie, probeert de ideale omstandigheden te creëren voor zijn winteraankoop. In zijn voeten, en die van Moussa Djenepo en Razvan Marin, heeft Standard de sleutels van zijn zeges gelegd.

Op de flank is de Malinees met zijn snelheid en zijn sterkte in één-tegen-éénsituaties een enorm wapen voor de ploeg van Preud’homme. Het systeem zonder een echte 9 bevalt hem uitstekend. Zo kan hij in de rug duiken van de centrale verdedigers die zich vaak moeten bezighouden met de afhakende spits. De Roemeen van zijn kant scoort opnieuw: hij was in 2019 al negen keer beslissend in dertien wedstrijden. Wie doet beter?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier