‘Alle truken van de foor worden gebruikt om spelers te beïnvloeden’

© BELGA
Christian Vandenabeele
Christian Vandenabeele Freelancejournalist

KV Kortrijktalent Brecht Dejaegere is al aan zijn derde makelaar in een jaar tijd toe en probeert op die manier bij Gent aan de slag te geraken. Zijn ex-makelaar Renée Vandermeersch luidt de alarmbel.

AA Gent wil Brecht Dejaegere (22) en hoopt deze week al de transfer van de polyvalente middenvelder van KV Kortrijk te kunnen afronden. Opmerkelijk is dat de speler daarvoor van makelaar diende te veranderen. Na Nico Vaesen en Renée Vandermeersch is hij met Dejan Veljkovic al aan zijn derde zaakwaarnemer in een goed jaar tijd toe.

“Onlangs liet hij mij weten dat hij met pijn in het hart en ondanks de goede samenwerking afscheid van mij zou nemen”, zegt Renée Vandermeersch, zaakwaarnemer van onder meer Stijn Stijnen en Sammy Bossut, in Sport/Voetbalmagazine. “Ongeveer een jaar geleden is Brecht bij mij gekomen met de uitleg dat hij op zoek was naar een nieuwe makelaar omdat zijn vorige hem te veel pushte om te vertrekken bij KV Kortrijk en hij daar nog niet klaar voor was. Hij zag de manier waarop ik mijn spelers begeleid geweldig zitten en bleef daar altijd heel enthousiast over. Een reden waarom hij de overeenkomst nu verbrak, gaf hij mij niet.” Enkele dagen later vernam ze wel dat hij via Dejan Velkjovic met AA Gent in contact was.

Vogelvrij

Brecht Dejaegere had met Renée Vandermeersch nochtans een FIFA-contract voor twee jaar exclusiviteit getekend. “Maar in België is er een decreet op arbeidsbemiddeling van kracht dat toelaat om vandaag zo ’n contract te tekenen en dat morgen weer zonder geldige reden te verbreken”, zegt ze.

“Daardoor wordt een spelersmakelaar in ons land eigenlijk vogelvrij verklaard. Vandaag teken je een contract met een speler en morgen komt er een andere makelaar die om de een of andere reden ergens bij een club goed binnen zit en die misschien zelfs van die club de opdracht krijgt om met die speler te onderhandelen. Dus die trekt naar die speler en zegt: ik heb een club voor jou, maar je moet nu meteen je contract met jouw makelaar verbreken, want met die persoon heb ik niets te maken.”

Geldgewin

De vraag is: waarom kunnen de makelaar van de speler en deze die de club uitstuurt de transfer niet samen regelen? “Dat gebeurt steeds minder”, weet Vandermeersch. “De meesten willen alles voor zichzelf. Er zijn makelaars die zo agressief op de markt zitten dat ze expliciet zeggen: we gaan die speler proberen af te pakken. Alle truken van de foor worden gebruikt om spelers te beïnvloeden. Straks worden we nog uitgeschakeld met een pistool tegen het hoofd. Omdat het nu alleen nog gaat om snel geldgewin en er op nationaal vlak niet zoveel talenten op de markt zijn die geld opbrengen krijg je dat soort situaties.”

Niemand doet er iets aan, stelt Vandermeersch vast. “Iedereen vindt dat precies normaal en dan komt iedere keer weer het cliché: dat is nu eenmaal de voetbalwereld. Ik ga daar niet mee akkoord.”

Wat moet er dan gebeuren? “Mochten de clubs een minder lakse houding aannemen, dan zou dat al veel impact hebben op spelers en makelaars”, denkt Vandermeersch. “Bij ons kan werkelijk alles. Je kunt het zo gek niet bedenken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier