‘Als Pierre François was gebleven, was Mémé Tchité nooit vertrokken’

© BELGA

Alfred Raoul, makelaar van Mémé Tchité, geeft in Sport/Voetbalmagazine uitleg bij de meest spraakmakende (Belgische) transfer tot nu toe.

Het vertrek van Mémé Tchité bij Standard was geen grote verrassing. Toch had, na het afspringen van de transfer naar Al Shabab in januari, Standard via Pierre François een project uitgewerkt om de spits tot het eind van zijn carrière in Luik te houden. “Als Pierre François was gebleven, was Mémé nooit vertrokken”, zegt Tchités manager Alfred Raoul. “François had een langdurige samenwerking voorgesteld met de Académie Mémé Tchité in Burundi, gerund door de broer van Mémé.”

Naast een nieuw contract voor Mémé voor drie jaar zou Standard ook in die academie investeren. Raoul: “Na François vertrek was er niemand meer waar we mee konden praten. Toen we De Sart belden om hem te melden dat Mémé geen vertrouwen voelde namens Roland Duchâtelet, antwoordde die dat hij zich niet tegen een vertrek verzette.”

Duchâtelet keek op 19 juni het dossier in en stelde een afspraak voor tussen 21 en 25 juni, maar Club reageerde sneller op de bal. Voor Duchâtelet was Tchité geen prioriteit: hij vond het contract van de spits te zwaar in verhouding tot zijn sportief rendement.

Uiteindelijk betaalde Club aan Standard 1,35 miljoen, terwijl Al Shabab in januari 1,5 miljoen euro voorstelde. In januari weigerde Tchité om een clausule in zijn contract op te nemen om niet naar een andere Belgische club te verhuizen. Een veeg teken was dat toen al.

Spitsenduo Biton – Ogunjimi

Maar Standard zat niet stil en trok de voorbije week ook drie nieuwe spelers aan. Op het middenveld haalden de Rouches twee buitenlandse belofteninternationals: de Fransman Frédéric Bulot (21) mocht na de degradatie van Caen weg. De Zweed Astrit Ajdarevic (22) is een grote (1,90m) aanvallende middenvelder die bij Norrköping voetbalde en daarvoor drie jaar in de Premier League zat. Een goeie linkervoet, een sterke persoonlijkheid en ook inzetbaar als verdedigende middenvelder en op de linkerkant.

Marvin Ogunjimi (24) die voor één jaar gehuurd wordt van Mallorca (met een optie tot aankoop) wilde technisch directeur Jean-François de Sart vooral omwille van zijn scorend vermogen: “Ogunjimi was de beste afwerker bij de Rode Duivels in de EK-kwalificatiewedstrijden, en een echte afwerker hadden we niet. Vorig seizoen was Mémé Tchité met elf goals topschutter, waaronder vier penalty’s. Een ploeg als Standard moet altijd één of twee spelers bij de topschutters hebben. Met Ogunjimi en Dudu Biton hebben we die. Daarnaast wil Ogunjimi iets rechtzetten. Ik hou van spelers die voor een uitdaging gaan.”

Op de persconferentie bij Ogunjimi’s komst gaf De Sart aan dat Standard geen aanvallende spelers meer zocht en dus afziet van Jérémy Perbet. “Met Biton, Ogunjimi, Batshuayi en Ezekiel hebben we vier aanvallers. Als je iedereen wil toelaten zijn waarde te tonen, volstaat dat. We willen een dubbele bezetting, maar geen driedubbele.” (BG/SVV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier