Analyse Proximus League: de favorieten, de revelaties, de vraagtekens

Jelle Van Damme moet het uithangbord van het nieuwe Lokeren vormen. © belga
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Een week na de Jupiler Pro League (1A) schiet ook de Proximus League (1B) uit de startblokken met Beerschot – Lokeren. Sport/Voetbalmagazine blikt vooruit: wie zijn de favorieten, wie of wat moeten we in het oog houden, welke vraagtekens mogen we plaatsen?

De promotiekandidaten: ‘Voor Beerschot en OHL is het tijd om te oogsten.’

Voor promotie naar 1A schuiven we drie uitgesproken favorieten naar voren: Lokeren, Beerschot _ die dus al meteen op speeldag 1 tegen elkaar aan de bak mogen _ en OH Leuven. Met Union en Westerlo als outsiders. Lokeren kan verder bouwen op de fundamenten die er eind vorig seizoen onder Glen De Boeck gelegd werden en die al beterschap brachten inzake mentaliteit en voetbalniveau. Bovendien werden er enkele geslaagde transfers gerealiseerd in dit tussenseizoen: met Hajric werd eindelijk een scorende spits gevonden (al zal de Bosniër door blessure wellicht de eerste speeldagen missen), hij vond in de oefencampagne blindelings de weg naar doel. De Japanner Jun Amano wordt met zijn technische bagage als smaakmaker getipt. Met Jelle Van Damme werd een absolute leidersfiguur en publieklieveling ingehaald, iemand die bovendien grinta – nodig in deze reeks 1B – brengt. Door de voorzitterswissel heerst er weer optimisme en ambitie op Daknam, indien de start meevalt kan dat een zeer interessante dynamiek teweegbrengen.

Voor Beerschot geldt: derde keer, goede keer. Al knelt daar tegelijkertijd ook het schoentje, want twee promotiefinales op rij in het verliezende kamp zitten, laat toch mentale littekens na. De druk op het Kiel zal dit seizoen enorm zijn, met een stuwende trainer als Stijn Vreven – zelf niet vies van wat druk zetten op spelers, staf en scheidsrechters – kan dat makkelijk leiden tot explosiegevaar. Anderzijds: Vreven stelde in de voorbereiding tevreden vast dat zijn verdediging solider presteert dan vorig seizoen en offensief brengt Beerschot nog steeds van het beste voetbal in 1B. Zeker als straks spits Noubissi weer volledig fit is, zullen de Ratten overal voor winst moeten en kunnen gaan.

De structuur staat op punt bij OHL. Ze brengen verrassender en moderner voetbal.
De structuur staat op punt bij OHL. Ze brengen verrassender en moderner voetbal.

OH Leuven tenslotte vond onder het trainersduo Euvrard – Vercauteren eindelijk het juiste elan na twee mislukte jaren onder Dennis van Wijk en Nigel Pearson. OHL brengt sinds hun komst in de loop van vorig seizoen verrassender, moderner voetbal en dit tussenseizoen kon de sportieve staf daar de nodige wijzigingen in de kern aan toevoegen om het beoogde combinatievoetbal in resultaten om te zetten. Met Xavier Mercier (Cercle Brugge) en Tom Van Hyfte (Beerschot) haalden de Leuvenaars twee ervaringsdeskundigen van 1B op het middenveld. OHL heeft simpelweg een kern voor 1A, de structuur staat helemaal op punt: in het derde seizoen sinds de overname door het kapitaalkrachtige King Power uit Thailand is de tijd rijp om te oogsten.

In het oog te houden: ‘Het opleidingsmodel van Lommel SK is lovenswaardig.’

Vele analisten en volgers van 1B zijn benieuwd naar wat Westerlo vermag nu het een nieuwe investeerder en eigenaar heeft gevonden. De Turk Octay Erkan zorgt voor een bijna verdubbeling van het budget bij de ploeg die zich vorig seizoen al ontpopte tot revelatie. Bob Peeters heeft een moeilijk te ontwrichten geheel geboetseerd en kon daar deze zomer nog enkele fysiek sterke elementen aan toevoegen. Westerlo wordt geen pretje om te bekampen. Op de tegenaanval hebben ze met Petrov, Abrahams, Brüls en vooral Vetokele heel wat troeven. Het is al de vierde keer dat Peeters en Vetokele samenwerken (na Gent, Cercle, Charlton), telkens slaagde de trainer het beste boven te halen in de snelle pocketspits. Dat belooft!

Verder is het uitkijken wat die andere revelatie van vorig seizoen in 1B kan brengen. Union serveerde een heel seizoen sprankelend voetbal, maar de grondleggers daarvan zijn allemaal vertrokken. Trainer Luka Elsner en aanvallers Percy Tau (naar Club Brugge) en Niakaté laten een grote leemte na. De nieuwe coach Thomas Christiansen _ een Deense Spanjaard _ heeft geen enkele ervaring met het Belgische voetbal. Als Selemani blijft, heeft hij wel een potentiële ‘Speler van het Jaar’ in de rangen.

Benieuwd ook wat het project-Van Geneugden in Lommel al kan geven dit seizoen. De Limburgse club gaf de sleutels in handen van twee clubiconen: Ronny Van Geneugden en Philip Haagdoren. Hun missie: van Lommel SK dé opleidingsclub van de streek maken. Een nobel streven dat de nodige aandacht verdient. In het verleden bewezen ze zo al diensten aan Hans Vanaken en Leandro Trossard, wie weet zitten er nu weer wat groeibriljantjes in de kern? Voorin lopen enkele leuke voetballers, zoals Rik De Kuyffer (Club Brugge), Jamal Aabbou (uit de eigen jeugd) en Anass Zaroury (Zulte Waregem), allemaal jongeren die aan de Gestelsedijk hun kansen zullen krijgen. In de hele kern zitten slechts een handvol buitenlanders, voornamelijk afkomstig van bij de buren uit Nederland dan nog. Lommel als het Athletic Bilbao van België?

Dylan Saint-Luis kwam over van Paris FC en moet Beerschot mee naar 1A schieten.
Dylan Saint-Luis kwam over van Paris FC en moet Beerschot mee naar 1A schieten.© PHOTOPQR/VOIX DU NORD/MAXPPP

De vraagtekens: ‘De supporters van Roeselare verdienen een pluim voor geduld en opoffering.’

Met Virton krijgt de provincie Luxemburg een vertegenwoordiger op het professionele niveau. Maar wat we van de zuiderlingen mogen verwachten, valt moeilijk in te schatten. De club hield grote kuis in de kern die vorig seizoen promotie afdwong in de eerste amateurreeks en stelt behoud voorop als belangrijkste doelstelling. De rijke Italo-Belg Flavio Becca haalde de versterkingen vooral bij Dudelange, de andere club waarvan hij eigenaar is. Een topclub in de Luxemburgse competitie, maar volstaat dat voor de hypercompetitieve Proximus League? We vrezen ervoor. Wellicht zal het tot het tweede periodekampioenschap duren vooraleer de ploeg zijn draai vindt in de reeks. Maar misschien kan het daar dan verrassen?

Hetzelfde geldt voor KSV Roeselare. Wat was dat daar deze zomer? Pas deze week, op enkele dagen van de competitiestart, werd met Arnar Gretarsson een T1 gevonden. Geld voor transfers was er de voorbije maanden evenmin, contracten werden niet verlengd, waardoor de oefencampagne afgewerkt werd met beloften en spelers zonder contract. Professioneel niveau onwaardig. Het zorgt ervoor dat Roeselare als kneusje aan de campagne begint, maar als daar straks toch nog de portefeuille opengetrokken wordt en manager Brian Tevreden kan de juiste versterkingen vinden, is er misschien voor het tweede deel van het seizoen iets mogelijk. Ondertussen wensen we alle supporters van KSV Roeselare een pluim te geven voor hun volharding en geduld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier