Anderlecht-belofte Albert Sambi Lokonga maakt indruk

Albert Sambi Lokonga: een naam om te onthouden. © belgaimage
Alain Eliasy Journalist bij Sport/Voetbalmagazine

Een half jaar geleden werd de achttienjarige net goed genoeg bevonden om bij de beloften van Anderlecht te spelen. In Luik was hij de op een na beste speler van Anderlecht na Sofiane Hanni.

Na afloop van een zinderende clásico mochten bij Anderlecht drie spelers met een voldaan gevoel het veld verlaten: hattrickheld Sofiane Hanni, Matz Sels en Albert Sambi Lokonga. De broer van Paul-José Mpoku was opvallend genoeg het rustpunt van de Brusselaars op het middenveld.

In principe was die taak weggelegd voor Sven Kums, maar die viel enkel op met een knappe voorassist bij de 1-1. Adrien Trebel, de derde man op het middenveld van Anderlecht, kreeg zijn zenuwen niet onder controle en gaf in 80 minuten slechts een handvol goede passes.

Bij momenten was het pijnlijk om te zien dat een achttienjarige jongen, die pas toe was aan zijn eerste clásico, het middenveld recht moest houden. Hij gaf zelfs geen krimp toen zijn grote broer aanstalten maakte om een vrije trap snel te nemen. Albert keek zijn hem in de ogen aan en hield de bal net zo lang bij tot zijn ploegmaats goed gepositioneerd stonden.

‘De match tegen Standard was een goede test voor hem’, vertelde Hein Vanhaezebrouck na afloop. ‘Hij is met de druk omgegaan zoals een grote in spe dat zou doen en dat stemt me hoopvol voor de toekomst. Ik heb met veel supertalenten gewerkt en hij is er zeker een.’

Sambi Lokonga zal de komende weken ongetwijfeld vergeleken worden met Youri Tielemans. Hij heeft niet de geniale baltoets van Tielemans, maar hij voetbalt wel met dezelfde flair. Op Sclessin bleek meermaals dat hij in alle omstandigheden aangespeeld kan worden.

In de eerste plaats omdat hij lak heeft aan stress. Een paar uur voor de afreis naar Luik zat Sambi Lokonga in de kleedkamer op Neerpede te dollen met Enzo D’Alberto, Abdoul Danté en Francis Amuzu, zijn maats van bij de U21. Hij werd toen bewust geprikkeld door een trainer die daar toevallig passeerde, maar hij lachte de provocaties gewoon weg.

Op Anderlecht werd Sambi Lokonga – ‘Welbeck’ voor de vrienden vanwege de gelijkenissen met de spits van Arsenal – aanvankelijk niet beschouwd als een toptalent. Bij de U15 was hij vooral bankzitter. Iedereen herinnert zich wel nog hoe hij in de finale van de Qabala Cup in Azerbeidzjan inviel en de winning goal maakte tegen Fenerbahçe. Ook bij de beloften was hij geen vaste waarde.

Bij Anderlecht geloofden ze wel in het potentieel van de middenvelder, maar ze staarden zich blind op zijn ranke figuur. Zelfs op Neerpede geven trainers de voorkeur aan een jongen met een competitiegewicht van 80 kilogram boven een talentrijke speler die twintig kilogram lichter is.

Tot Emilio Ferrera zichzelf benoemde tot trainer van de beloften en Sambi Lokonga het volle vertrouwen gaf. Zijn naam werd vervolgens opgepikt door Vanhaezebrouck, die in tegenstelling tot René Weiler wel geïnteresseerd is in de jeugd.

Op 22 november mocht de tiener voor het eerst plaatsnemen op de bank in de thuismatch tegen Bayern München en een maand later stond hij al aan de aftrap tegen Eupen. Als Anderlecht voor het sluiten van de transfermarkt geen bijkomende middenvelder aantrekt, zal Sambi Lokonga in play-off 1 ook voluit zijn kans krijgen.