Anderlecht-Club: oorlog is het laatste wat we nog moeten willen

Besnik Hasi © Belga Image
Jan Hauspie
Jan Hauspie Voormalig redacteur bij Sport/Voetbalmagazine.

Zowel manager Van Holsbeeck als trainer Hasi nam het woord ‘oorlog’ in de mond voor Anderlecht-Club. Misplaatst, en vooral erg jammer.

Dat het oorlog wordt tegen Club Brugge. Met die woorden meende Herman Van Holsbeeck donderdag zijn ‘strijdvaardigheid’ te moeten laten horen. Want zó werd het achteraf wel geduid in de media: als strijdvaardig. De clichés vlogen ons om de oren: money time is aangebroken en dan staat Anderlecht altijd net iets scherper dan anders. Klaar om oorlog te voeren dus.

Misplaatste woorden waren het, waarvan mag worden gehoopt dat de Anderlechtmanager er nog dezelfde dag ontzettende spijt van had. Oorlog is het laatste wat we nog moeten willen in een voetbalstadion. Oorlog in een voetbalstadion, dat is pakweg een spandoek met een onthoofde voetballer. Zou Van Holsbeeck dát nog eens willen?

“We zijn klaar om er een oorlog op het veld van te maken”, zei een dag later ook Besnik Hasi. Hasi weet wat oorlog betekent. Het maakt het dan ook bij uitstek jammer om dergelijke terminologie uit zijn mond te horen komen. Het voetbal is nog nooit beter geworden van oorlog. Misschien doet Anderlecht er beter aan gewoon goed te voetballen tegen Club.

Laat ons hopen dat Hasi’s ploeg ook dáár klaar voor is. Het is in ieder geval iets wat het in deze PO1 al veel meer deed dan vorig seizoen, en toen werd het kampioen. Dus laat die oorlog maar. Wat oorlog op een veld betekent, daar hebben we een reviewcommissie voor. Een commissie die niet weet waar eerst te kijken, zoveel oorlog is er tegenwoordig op onze voetbalvelden. Oorlog die vervolgens wordt verdergezet achter, voor, boven en onder groene tafels, waar diezelfde oorlogsmakers plots van geen oorlog meer weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier