Anderlecht: de juiste balans

Steven Defour (helemaal links) en Leander Dendoncker (helemaal rechts). © BELGA
Thomas Bricmont

Voor zijn tweede ’topper’ van het seizoen zijn er bij Anderlecht veel meer zekerheden. De overwinning van donderdag tegen Tottenham (2-1) was weer een blijk van de stijgende vormcurve van paars-wit.

Toen in augustus AA Gent op bezoek kwam in het Astridpark maakte Anderlecht het eerste half uur indruk, maar werd de rest van de wedstrijd gedomineerd door de kampioenen uit de Arteveldestad. Er waren toen veel twijfels in het Anderlechtkamp. De ruit op het middenveld, die Besnik Hasi toeliet om tegelijkertijd Tielemans, Dendoncker, Defour én Praet (in de voorste punt van die ruit) op te stellen, bleek al snel contraproductief.

Nu lijkt Hasi de juiste balans gevonden te hebben op het middenveld met dank aan de blakende vorm van het complementaire duo Dendoncker-Defour: ze hebben een indrukwekkend spelvolume, ze wisselen geregeld van positie en hun passing is erg precies.

Een ander pluspunt is de ontwikkeling van Ivan Obradovic. Met zijn offensieve impulsen zorgde hij voor dreiging tegen Zulte Waregem en Tottenham. Andy Najar (onzeker voor zondag) heeft dus zijn perfecte tegenhanger op links gevonden.

Kara Mbodj heeft nog niet alle sceptici overtuigd (zo leidde zijn onhandige fout het doelpunt van Tottenham in), maar de Senegalese verdediger wordt steeds belangrijker in de verdediging en lijkt op weg om de langverwachte leider van de defensie te kunnen worden.

Voorin heeft niemand het nog over Mitrovic. Stefano Okaka, die in zijn eerste matchen nog het mikpunt van hoon en fluitconcerten was, heeft zichzelf onmisbaar gemaakt. De krachtige Italiaanse spits, die steeds meer gewicht krijgt in de kleedkamer, komt ook in de combinaties beter voor de dag.

Het is nog afwachten of Hasi tegen Club voor een 4-4-2 (zoals tegen Zulte Waregem) of voor een 4-5-1 (zoals tegen Tottenham) kiest. Kan Anderlecht op zijn positieve elan doorgaan? Het antwoord krijgen we zondag om 14.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier