Anderlecht kampioen: het seizoen van paars-wit

© Belga

Een terugblik op het seizoen van RSC Anderlecht, dat zich in de topper tegen Club Brugge verzekerde van de 31e landstitel.

Paars-wit verloor de titel vorig seizoen na het vertrek van draaischijf Mbark Boussoufa in de play-offs aan Racing Genk en moest in de eindafrekening ook nog Standard voor zich dulden. Met een derde plaats moesten de Brusselaars vrede nemen met een ticket voor de Europa League en grepen ze opnieuw naast de vetpotten van de Champions League.

Mbokani en JovanovicHet Anderlecht-bestuur trok in het tussenseizoen de geldbeugel dan ook flink open. Met Dieumerci Mbokani (AS Monaco) werd een oude bekende teruggehaald. De grillige Congolese spits kreeg bovendien met Milan Jovanovic (Liverpool) in de aanval zijn maatje van voordien bij Standard naast zich.

Vargas en Odoi

Bij Club Brugge werd de blessuregevoelige Ronald Vargas weggeplukt, terwijl belofteninternational Denis Odoi de poorten van Stayen achter zich dichttrok om bij Anderlecht op de rechtsachter de concurrentie met Marcin Wasilewski aan te gaan.

Legear en Lukaku

Daarnaast maakten ook de Zweden Behrang Safari en Guillermo Molins hun opwachting in de Paars-witte hoofdmacht, aangevuld met de Brazilianen Diogo en Samuel. Van de basiself van het vorige seizoen vertrokken enkel Jonathan Legear (Terek Grozny) en Romelu Lukaku (Chelsea).

Leuven

In de competitie begon Paars-wit op bezoek bij promovendus Oud-Heverlee Leuven door een 2-1 nederlaag meteen met een valse noot. In de daaropvolgende wedstrijden trok Anderlecht die scheve situatie echter gedeeltelijk recht dankzij zeges tegen KV Mechelen (3-1) en Lokeren (0-1).

Club Brugge

Op de vierde speeldag geraakte Paars-wit in eigen huis niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Bergen. Eén week later stond op bezoek bij Club Brugge de eerste topper van het seizoen op het programma. In een dolle slotfase bracht Vadis de thuisploeg 1-0 voor, maar Jovanovic sleepte in de toegevoegde tijd alsnog een punt uit de brand (1-1). Dat leverde Anderlecht in de stand een voorlopige vijfde plaats op.

Pro League

Begin september begon de motor op toeren te komen. Na zeven opeenvolgende zeges tegen KV Kortrijk (2-0), AA Gent (0-1), Beerschot (3-2), Racing Genk (0-1), Standard (5-0), Westerlo (1-2) en Lierse (4-0) nestelde Anderlecht zich comfortabel op de leidersplaats in de Pro League.

Herfstkampioen

Een 1-0 nederlaag bij Cercle luidde het begin van een mindere reeks in. Thuis tegen Sint-Truiden (3-1) en uit bij Zulte Waregem (2-3) werd er nog gewonnen, tegen zwarte beest Oud-Heverlee Leuven geraakte Paars-wit in eigen huis niet verder dan een scoreloos gelijkspel, toch genoeg om zich tot herfstkampioen te kronen.

WinterstopVoor de korte winterstop morste Paars-wit nog met de punten op bezoek bij KV Mechelen (2-1), werd er nipt gewonnen van Lokeren (3-2) en eindigde een draak van een wedstrijd bij Bergen op een 1-1 gelijkspel.

Europa League

In de Europa League denderde de Belgische recordkampioen ondertussen als een sneltrein door de groepsfase. Terwijl Anderlecht in de play-offronde nog enigszins moeite had met het Turkse Bursaspor (2-1 en 2-2), speelde het de tegenstand in de groepsfase op een hoopje. In een groep met Lokomotiv Moskou, AEK Athene en Sturm Graz pakte Paars-wit voor de winterstop uit met een indrukwekkende 18 op 18.

Matias Suarez

De Europa League-campagne betekende ook de definitieve doorbraak van Matias Suarez. De Argentijnse goalgetter trof zeven keer raak in de groepsfase en was daardoor bij de jaarwisseling topschutter in de Europa League. Niet veel later volgde voor Suarez met de uitreiking van de Gouden Schoen de ultieme bekroning.

Ontnuchtering

In de Anderlechtse bestuurskamer werd er al luidop gedroomd van een Europese beker, maar in de zestiende finales volgde al de ontnuchtering. Het Nederlandse AZ bleek zowel in de heen- als in de terugwedstrijd telkens met 1-0 te sterk en knikkerde een gedesillusioneerd Anderlecht uit het toernooi.

Blauw-zwart

Na de winterstop zette Paars-wit in de Pro League meteen orde op zaken. In de topper van de 20e speeldag werd Club Brugge met 3-0 weggeblazen, waardoor Anderlecht de kloof met Blauw-zwart tot zes punten kon uitdiepen.

Play-offs

In de daaropvolgende wedstrijden tot aan de start van de play-offs verloor Paars-wit niet één keer meer. Anderlecht liet enkel nog punten liggen op bezoek bij Beerschot (0-0), Lierse (0-0)en Sint-Truiden (2-2). Daardoor sloten ze de reguliere competitie af op de eerste plaats, met zes punten meer dan eerste achtervolger Club Brugge.

Spanning

Door de halvering van de punten naderde Club echter tot op drie punten en nam de spanning in het Brusselse huishouden alleen maar toe, wat het spelpeil niet ten goede kwam. Op de openingsspeeldag in Play-off I stond Anderlecht een gelijkspel in eigen huis toe tegen Kortrijk (1-1), terwijl Club wel vlot won van Racing Genk (2-0) en zo nog twee punten van de achterstand afknabbelde. Paars-wit moest voor de eerste zege wachten tot de derde speeldag, een fel vertimmerde ploeg haalde het toen knap met 1-4 bij AA Gent.

Kevin De Bruyne

De trein leek opnieuw vertrokken, maar dat was buiten het Racing Genk van Kevin De Bruyne gerekend. De uittredende landskampioen vernederde Paars-wit in eigen huis met 1-3 en blies zo de competitie nieuw leven in. Op de vijfde speeldag trok Anderlecht dan ook met knikkende knieën naar Brugge, voor een duel met de leidersplaats als inzet. Mbokani besliste de topper met een knap doelpunt en zette Anderlecht eigenhandig in de laatste rechte lijn naar de titel.

RevancheEen week later pakte Paars-wit revanche op Genk met een klinkende 0-4 overwinning. In de daaropvolgende thuiswedstrijd werd AA Gent met 1-0 huiswaarts gestuurd, waardoor de zevenpuntenkloof met Club behouden bleef en de topper van de achtste speeldag beslissend werd voor het kampioenschap. In die titelwedstrijd leek Club lang op weg naar een 0-1 zege, maar een strafschopdoelpunt in de 93e minuut bezorgde Paars-wit alsnog de 31e landstitel. (Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content