Anderlecht laat talent David Henen (bewust) gaan

David Henen © Belga Image
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Nu de huurperiode van David Henen bij AS Monaco afliep, leek een terugkeer naar Anderlecht de logische stap, maar ondanks zijn lopende contract tot 2015 rekenen ze bij paars-wit niet meer op hem.

‘Arsenal en Manchester United vechten om de handtekening van David Henen‘. Dat stond eind juni te lezen diverse kranten, een bericht dat overgewaaid kwam uit Engeland. Zo gaat het eigenlijk al de hele (jeugd)carrière van David Henen (18), een Belgische aanvaller die Anderlecht in 2012 van Standard afsnoepte.

Pijlsnel, tweevoetig, dodelijk efficiënt voor doel, inzetbaar op de flanken of diep in de spits. Ook bij de nationale jeugdselecties toonde hij die kwaliteiten, van de U14 tot de U18. Kortom: een van de grootste talenten op de Belgische voetbalvelden.

Liever kwijt dan rijk

Zijn integratie bij Anderlecht verliep echter stroef. De uitleenbeurt aan het reserveteam van AS Monaco vorig seizoen was al een veeg teken aan de wand. Nu zijn huurperiode daar afliep, leek een terugkeer naar Anderlecht de logische stap, maar ondanks zijn lopende contract tot 2015 rekenen ze bij paars-wit niet meer op hem.

Het wordt niet met zoveel woorden verkondigd, maar de club lijkt Henen liever kwijt dan rijk. “David heeft een grote fout gemaakt door zijn eigen ruiten in te gooien bij Anderlecht”, legt Christophe Henrotay, sinds vorige zomer manager van Henen, uit.

Een typisch geval van te vlug en te vaak de hemel in geprezen, noemt hij zijn cliënt. “Terwijl er nog véél werk aan is.”

Entourage

Daarbij wijst Henrotay nadrukkelijk de entourage van het jonge talent met de vinger. “Zijn voormalige manager gooide steevast de namen van een aantal grote Europese clubs in de media en spijtig genoeg is David daar zelf in gaan geloven. Nu begint dat spelletje opnieuw… Arsenal, Man United, waar halen ze het? Er is helemaal niets”, aldus Henrotay.

“Als ik nu bijvoorbeeld met Moeskroen op de proppen kom, zal iedereen zeggen: máár Moeskroen. David zelf ook. Dat is het probleem. Op een gegeven moment wilde hij bij Anderlecht niet meer meetrainen, hij dreigde een heel seizoen te vergooien, gelukkig heb ik toen op drie dagen tijd nog een oplossing bij Monaco gevonden.”

Bij Anderlecht zijn ze de kuren van Henen zat. In feite is het geen verkeerde jongen, heet het, maar vanwege zijn mentaliteit en entourage niet geschikt voor topvoetbal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier