‘Anderlecht overschat zijn prestaties in de Champions League’

© Belga
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

Sport/Voetbalmagazine-redacteur Jan Hauspie analyseert de campagne van de Belgische landskampioen.

Anderlecht is er niet in geslaagd om Europees te overwinteren. De Belgische landskampioen eindigde als vierde en laatste in groep C van de Champions League. Sport/Voetbalmagazine-redacteur Jan Hauspie analyseert de campagne van RSCA.

Hoe blik jij terug op de Champions League-campagne van Anderlecht?

Jan Hauspie: Bij Anderlecht zijn ze van mening dat ze een stuk van de kloof met de Champions League hebben gedicht, maar ik denk dat ze hun prestaties overschatten. Paars-wit zat in een poule die eigenlijk Europa League-niveau is. AC Milan en Zenit Sint-Petersburg zijn niet meer de topclubs die ze ooit geweest zijn en ook Malaga is niet Barcelona of Real Madrid. In deze groep toch laatste worden, is niet zo goed. Akkoord, ze zijn verdienstelijk ten onder gegaan en niet met de billen bloot, zoals in hun vorige CL-deelname. De kansen zijn er geweest, maar je moet ze kunnen afwerken. Je mag niet als pech afdoen, het is een kwaliteit om efficiënt te zijn. Anderlecht is trots op zijn aanvallend voetbal, maar heeft wel slechts vier doelpunten in zes matchen gemaakt. Dat de kloof kleiner is geworden, klopt dus niet.

Wie waren de sterkhouders, wie stelde teleur?

Jan Hauspie: Anderlecht heeft de kansen gehad maar ze onvoldoende afgemaakt. Van Milan Jovanovic en Dieumerci Mbokani mocht meer offensief rendement verwacht worden. Ook achterin is de zwakte gebleken. Met Guillaume Gillet is de club op internationaal niveau kwetsbaar op de rechtsachter, dat was zeker tegen Milan en Malaga duidelijk. Gisteren werd ook Bram Nuytinck, gekocht om zijn uitvoetballende kwaliteiten, duidelijk gemist. Wel vind ik dat Massimo Bruno een erg goede CL heeft gespeeld en dat ook Cheikhou Kouyaté zeker overeind is gebleven.

Heeft de Europese uitschakeling van Anderlecht gevolgen in de Jupiler Pro League?

Een mogelijk gevolg is dat sommige spelers misschien in de winter al zullen vertrekken. Mbokani, Kouyaté en Lucas Biglia willen zeker nog naar het buitenland en kunnen op interesse rekenen. Anderzijds kan Anderlecht zich nu volledig focussen op het kampioenschap en de beker, de belasting van het midweekvoetbal valt weg. Bij KRC Genk (dat wel overwintert, nvdr.) kan dat beginnen wegen op de prestaties. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier