Anderlecht verliest met 3-1 bij Shakhtar Donetsk in heenmatch Europa League

RSC Anderlecht heeft zijn heenwedstrijd van de achtste finales in de Europa League op bezoek bij het Oekraïense Shakhtar Donetsk met 3-1 verloren.

De Brusselaars speelden een bijzonder matige eerste maar degelijke tweede helft. De terugwedstrijd wordt op donderdag 17 maart om 21u05 in Anderlecht gespeeld.

Indrukwekkend

Anderlecht mocht bij de rust blij zijn dat het maar twee doelpunten in het krijt stond bij de Oekraïense vicekampioen, die bij momenten indrukwekkend voetbal op de uitstekende grasmat legde.

Frank Acheampong had in de beginfase na een snelle tegenaanval altijd moeten scoren, maar voor de rest kwamen de bezoekers niet meer in het stuk voor in de Lviv Arena.

Defensief gestuntel zorgde er iets voor halfweg de eerste helft voor dat Shakhtar slechts drie dolle minuten nodig had om 2-0 uit te lopen via treffers van de Braziliaan Taison en de Oekraïner Kucher. De score had nog hoger kunnen oplopen, maar Proto en de doelpaal stonden in de weg voor de club van de mijnwerkers.

Na ongetwijfeld een bolwassing tijdens de rust – het krediet van Besnik Hasi bij de Brusselaars is bijna opgebruikt – tapten de bezoekers na de pauze plots uit een ander vaatje. Shakhtar leunde achteruit en had op het uur een strafschop tegen moeten krijgen, na duidelijk handspel van Kucher op een knal van Dennis Praet. De Portugese ref had het echter anders gezien.

Het bleek slechts uitstel van executie voor de thuisploeg, want even later viel het belangrijke uitdoelpunt toch. Op een voorzet van de ingevallen Ibrahima Conté kopte Acheampong, de beste man bij paars-wit, overhoeks binnen (2-1).

Opnieuw hoop dus voor Anderlecht, maar die bleek slechts van korte duur. Tien minuten later maakte de Kroaat Eduardo er met een kopbal na een hoekschop 3-1 van.

Proto moest nadien op een vrije trap van de onvermoeibare Dario Srna nog alles uit de kast halen om de 4-1 te voorkomen, waardoor Anderlecht toch nog een kleine kans maakt in de terugwedstrijd, die wel bijzonder lastig belooft te worden. (Belga)