Anthuenis: ‘Deschacht wordt elk jaar beter’

© BELGA

Olivier Deschacht kan tegen Genk zijn driehonderdste competitiewedstrijd voor Anderlecht afwerken.

Aimé Anthuenis liet op 18 december 2001 Olivier Deschacht debuteren op Beveren. In Sport/Voetbalmagazine blikt hij terug op de beginperiode van Deschacht, die tegen Genk zijn driehonderdste competitiewedstrijd voor Anderlecht kan afwerken.

“Olivier kwam vanuit de beloften bij de A-kern en beantwoordde eigenlijk niet aan het label van Anderlecht”, stelt Anthuenis, de man die Olivier Deschacht lanceerde in het eerste elftal van Anderlecht.

“Dat stond toen voor sierlijkheid en techniek. Kracht en loopvermogen telden toen minder. Maar we hadden op dat moment weinig linksvoetigen. Didier Dheedene was op dat moment titularis. Zelfs de top van het bestuur twijfelde. Maar Deschacht boekte dagelijks vooruitgang, hij was enorm gemotiveerd, een echte winnaar én bijzonder sterk verdedigend. Ontvlambare types als Gilles De Bilde en Nenad Jestrovic konden het moeilijk hebben dat hij één tegen één bijna niet te kloppen was.”

“Ook zijn techniek is, net zoals bij Jelle Van Damme, veel beter dan je denkt. Tijdens de training gebruikt Deschacht die techniek, in de wedstrijden laat hij dat bewust achterwege en kiest hij voor soberheid. Hij is op en top prof: op vrije dagen ging hij vaak extra fietsen of tennissen, om conditioneel op punt te blijven. Deschacht wilde absoluut slagen. Per jaar wordt hij beter, ook offensief.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier