Anthuenis: ‘Koller had niet genoeg aan een bak bier in het weekend’

© IMAGEGLOBE

Sport/Voetbalmagazine nodigde Aimé Anthuenis uit op de redactie in Evere, om er naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag terug te blikken op zijn carrière.

Sport/Voetbalmagazine nodigde Aimé Anthuenis uit op de redactie in Evere, om er naar aanleiding van zijn zeventigste verjaardag terug te blikken op zijn carrière. Met leuke anekdotes over Jan Koller en Anderlecht.

Anthuenis herinnert zich nog goed de eerste indruk bij Anderlecht. “Ik was verbaasd dat het zo’n warme club was, in tegenstelling tot wat de meesten denken. Constant Vanden Stock was geen voorzitter meer, maar je merkte in alles dat hij het voetbal nog heel goed volgde. In vergaderingen werd je als trainer in je waarde gelaten. ‘Hoe zie je het?’ ‘Wat vind je van die speler?’ Er werd nog over voetbal gesproken, terwijl het in de meeste clubs alleen over geld gaat.

“Goede meetings, waarin ik met Constant en Roger Vanden Stock, Philippe Collin – onderschat zijn voetbalkennis niet -, Jean Dockx en Michel Verschueren de ploeg en het transferlijstje overliep. ‘Jan Koller nemen of niet?’ Veel geld – drie miljoen euro -, maar Constant zei: ‘Doen!’ Na de eerste weken dacht ik echt dat Koller een miskoop was, zeker gezien de prijs-kwaliteitverhouding. Een basketter! Ik herinner me trainingen waarin Koller centers van de flanken moest binnentrappen of -koppen. Zónder keeper, maar dan nog schoot hij de meeste ballen hoog over doel, tot op het dak van de sporthal. (schatert)

“Ik werd enorm zenuwachtig, maar Franky Vercauteren (assistent-trainer, nvdr) zei dat Koller zich wel zou aanpassen en dat ik geduldig moest zijn. Onmogelijk, die gave had ik écht niet. Maar Franky heeft wel gelijk gekregen. Een topspeler die zelden geblesseerd was, maar die in het weekend – zoals alle Tsjechen – aan een bak bier niet genoeg had. Zelden problemen mee gehad en uiteindelijk voor meer dan twaalf miljoen euro aan Dortmund verkocht.”

(GF/CT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier