Anthuenis: ‘Voor Defour is Anderlecht – Standard een match als de andere’

Aimé Anthuenis © BELGAIMAGE
Matthias Stockmans
Matthias Stockmans Redacteur van Sport/Voetbalmagazine en Knack Focus.

Met Anderlecht – Standard en Club Brugge – Gent staan er zondag in de Jupiler Pro League twee mooie affiches op het programma. Ex-bondscoach Aimé Anthuenis blikt vooruit.

Anthuenis over RSC Anderlecht – Standard Luik

“Bij Anderlecht staat er het meeste druk op voor deze wedstrijd. Twee thuisnederlagen op rij -ook al zat daar Champions League tussen-, dat zou daar niet goed aankomen. Bovendien zullen ze na die dreun tegen Arsenal snel iets willen rechtzetten. Ik verwacht een scherp paars-wit, waar Besnik Hasi individueel op de spelers ingepraat zal hebben en voor een furieuze start zal kiezen. Conditioneel mag er geen probleem zijn, tussen woensdag en zondag ligt er voldoende recuperatietijd. De grote troef van Hasi tegen dit Standard is de snelheid die hij in zijn ploeg heeft. Dan denk ik vooral aan Najar en Cyriac. Die laatste deed het meer dan behoorlijk tegen Arsenal. Anderzijds denk ik dat Mitrovic door dat avondje bankzitten wel flink opgenaaid zal zijn. Ook hij kan een rol gaan spelen.”

“Wat Standard betreft, kan ik kort zijn: ik verwacht niet dat het vertrek van Guy Luzon en het gelijkspel tegen Sevilla er voor een plotse ommezwaai zorgen. Na wat de Rouches de voorbije maanden toonden, acht ik het weinig waarschijnlijk dat ze ineens organisatorisch top zijn. Defensief zijn ze kwetsbaar omdat te veel spelers offensief denken en hun positie verlaten. En hun middenveld komt gewoon te kort. Het zijn allemaal solisten. Tel daar nog het gebrek aan efficiëntie voor doel bij en dan snap je waarom ik Anderlecht hier als duidelijke favoriet zie. Zeker in een thuiswedstrijd. Op Sclessin zou het een heel ander gegeven zijn.”

Steven Defour
Steven Defour© Belga Image

Speciale match voor Defour

“Eerlijk gezegd denk ik dat dit voor Defour een match is als de andere. Hij is nu belangrijk voor Anderlecht en daarmee uit. Dat hij meteen zo een impact heeft op het spel van de Brusselaars verbaast me niet. Op het middenveld was er na het vertrek van Kouyaté een missing link, klaar om ingevuld te worden door Defour. Hij is een verlengstuk voor de trainer. Niet zozeer omdat hij praatvaardig is, eerder door zijn tactische intelligentie. Hij is zeer belangrijk in de hoge pressing. Als coach heb je zo iemand nodig: een middenvelder die het signaal geeft om druk te zetten.”

Anthuenis over Club Brugge – AA Gent

“Club presteert wisselvallig, maar dat geldt vooralsnog voor elke Belgische ploeg. Ik moet wel zeggen: ik ben geen fan van hevig roteren. Omdat ik vind dat je voldoende ‘natuurlijke’ rotatie hebt in een ploeg: door blessures, schorsingen of vormdipjes. Bovendien tast je zo het vertrouwen van je basisspelers aan én slijp je minder makkelijk automatismen in je elftal. Maar oké, ieder zijn stijl en ik heb Michel Preud’homme ook geen lessen te spellen. Of misschien eentje: ik zou graag Obbi Oulare nog eens in de spits zien spelen. Die jongen heeft het tot nog toe goed gedaan en toonde al zijn meerwaarde.”

“Club Brugge is favoriet voor deze wedstrijd, hun ambities liggen toch hoger dan die van Gent, waar ze al tevreden zouden zijn met een stek in PO1. Daarom verwacht ik dat Hein Vanhaezebrouck het op een stevige organisatie -linies dicht bij elkaar- en de counter zal gooien. Hij weet goed genoeg dat Club het lastig heeft als ze zelf het spel moeten dicteren.”

“In die optiek is het voor Gent van cruciaal belang dat Sven Kums er bijloopt. Met zijn intelligentie en fijne doorsteekpass kan hij zeer bepalend zijn in de omschakeling. Soms kan één speler belangrijk zijn voor het presteren van een hele ploeg. Zoals ook Defour bij Anderlecht trouwens. En verder acht ik Matz Sels in staat om zondag een glansrol te vertolken. Hij heeft al veel punten gepakt voor Gent. Ik heb hem nog even meegemaakt toen ik trainer was bij SK Lierse; nooit gesnapt dat ze daar zo een talent laten gaan hebben.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier