Jacques Sys

Antwerp had de witte Pelé

Jacques Sys Jacques Sys is hoofdredacteur Sport/Voetbalmagazine

Zou er bij Antwerp, in deze zo belangrijke periode, iemand aan denken, vraagt Jacques Sys zich af. Vijf jaar is het geleden dat de beste buitenlander uit de geschiedenis van club overleed.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

De Oostenrijker Karl Kodat stierf op 69-jarige leeftijd. In de kranten stond vreemd genoeg maar een klein berichtje.

Karl Kodat was de exponent van het Antwerp van midden de jaren zeventig, toen de indruk ontstond dat er in deze periode in de Scheldestad een echte topploeg uit de grond zou worden gestampt. Er werd bij vlagen sprankelend voetbal opgedist op de Bosuil. Met vooraan de Deense dribbelaar Flemming Lund en een andere Oostenrijker, de opportunistische Alfred Riedl. Met Jos Heyligen en René Desaeyere die in het middenveld een surplus aan techniek etaleerden en met de Luxemburger Louis Pilot als schoffelaar voor de verdediging.

Antwerp speelde aanvallend en aantrekkelijk voetbal, vanaf de zijlijn gestuurd door Guy Thys. Karl Kodat was het paradepaard. Een ranke en verfijnde aanvaller, gezegend met een fabelachtige techniek en een staalhard schot.

In Antwerpen werd hij weleens ‘de witte Pelé’ genoemd. Net zoals bij veel artiesten kenmerkte wisselvalligheid zijn spel. Hij kon een wedstrijd in zijn eentje beslissen om vervolgens een week of twee in te dommelen. Karl Kodat was vooral een meester in het uitlokken van strafschoppen. Niemand die beter viel dan hij.

Karl Kodat hoort bij de allerbeste buitenlanders die ooit in België voetbalden. Maar hij liep met zijn kwaliteiten niet te koop. Kodat, die in Wenen opgroeide, stapte met een zekere melancholie door het leven, soms dromerig, zoals dat hoort in een stad die leeft op de klanken van de muziek.

Een harde werker op het veld was Karl Kodat niet. Bij balverlies functioneerde hij absoluut niet. Daarvoor miste hij verbetenheid. Hij besefte dat zelf maar al te goed. Kodat voelde zich goed bij Antwerp, waarvoor hij tussen 1971 en 1977 zes jaar voetbalde. Nooit liep hij op met zijn eigen kwaliteiten. Kodat leefde in stilte. Zo is hij op 29 februari 2012 ook gestorven. Dat ze bij Antwerp pas twee dagen later op de hoogte werden gebracht van zijn overlijden, past bij een voetballer die nooit de belangstelling zocht.

Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine en al ruim 40 jaar in de journalistiek, graaft iedere zaterdag in zijn archief

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier