Antwerp is de ploeg van ’t land

Jelle Van Damme en zijn ploegmaats bij Antwerp © Belga Image

Abonnementengegevens bewijzen het: het noorden is van Antwerp FC, het zuiden van Beerschot Wilrijk.

Afgaande op het aantal abonnementen is de Great Old de populairste ploeg van Antwerpen. Of concreter gesteld: het trekt de meeste toeschouwers. Vorig seizoen, na dertien jaar terug in eerste klasse, begon Royal Antwerp FC met ruim 10.000 abonnees en trok het gemiddeld 11.700 toeschouwers per wedstrijd. De buren van Beerschot Wilrijk haalden in hun eerste seizoen in 1B ook mooie cijfers, 6000 abonnees is voor een ploeg in een lagere reeks zeker niet slecht. Maar die strijd wint Antwerp dus al makkelijk.

Gaan we wat dieper in op de gegevens van die abonnementenhouders, dan krijgen we een beeld van waar die supporters verspreid zitten. Algemeen wordt aangenomen dat alles ten noorden en oosten (richting Nederland) van Antwerpen rood-wit kleurt en alles ten zuiden en westen (richting Oost-Vlaanderen) paars-wit. De cijfers bevestigen die stelling. Beerschot Wilrijk haalt 60 procent van zijn abonnees uit het gebied tussen Wilrijk, Hoboken, Edegem, Mortsel, Aartselaar, Kontich, Hemiksem en Antwerpen-centrum. Zo’n 10 procent uit Klein-Brabant (Sint-Amands, Breendonk, Willebroek, Puurs), 20 procent uit ‘vijandelijk gebied’ (Deurne, Schoten, Brasschaat, Brecht…) en 3 procent uit Oost-Vlaanderen. Verder ook enkele vaste klanten uit het buitenland.

Royal Antwerp FC haalt ongeveer de helft van zijn abonneehouders uit de noordwestelijke regio tussen Deurne (13 procent), Schoten (7,85 procent), Merksem (4,97 procent), Brasschaat (4,50 procent), Ekeren (2,57 procent), Brecht (2,55 procent) en Antwerpen-centrum (7,50 procent). Opvallend in de statistieken van stamboom nummer 1: de club heeft een ruimer nationaal bereik dan Beerschot Wilrijk. Met abonnees van Knokke over Gent, Brussel, Leuven, de Kempen, Wallonië tot Luxemburg.

Kort samengevat: het centrum van Antwerpen behoort aan geen van beide clubs toe, maar Antwerp blijkt een nationaler imago te hebben, Beerschot Wilrijk eerder een regionaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier