Antwerp krijgt toch licentie voor 1A

De spelers van Antwerp FC vieren hun titel. © /

Antwerp krijgt een licentie om komend seizoen in 1A te spelen, zo beslist het Belgisch Arbitragehof voor de Sport.

Antwerp heeft de licentie voor 1A op zak. Dat heeft het BAS woensdagavond beslist.

Sportief was The Great Old al even verzekerd van promotie naar de hoogste voetbalklasse, maar twee keer kreeg de club een onvoldoende van de Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond. De beoordelaars hadden nog steeds vragen en weigerden daarom tot nader order de licentie toe te kennen.

In zijn licentiedossier had Antwerp onvoldoende duidelijk gemaakt waar de financiële injecties van geldschieter Paul Gheysens vandaan kwamen. De CEO van bouwbedrijf Ghelamco sloot via zijn in Barcelona gevestigde investeringsmaatschappij S.L. Peridot een leningsovereenkomst af met Goala, het bedrijf van Antwerps CEO Patrick Decuyper. De Licentiecommissie kon uit de aangeleverde stukken echter niet opmaken of S.L. Peridot over voldoende vermogen beschikt om die lening aan Antwerp te geven. Bovendien werd op de balans van Ghelamco het gestorte bedrag voor rekening van S.L. Peridot niet teruggevonden. De Licentiecommissie concludeerde dat de herkomst van de door Ghelamco beschikbaar gestelde financiële middelen niet bewezen was en er dus problemen waren met de continuïteit voor volgend seizoen. Antwerp tekende beroep aan bij het BAS en maakte extra bewijsstukken over.

Onder andere sterke man Patrick Decuyper en geldschieter Paul Gheysens waren aanwezig op de zitting van het BAS, meldt De Standaard. Ook voormalig voorzitter Eddy Wauters daagde ook op. De ex-voorzitter van de Great Old claimt nog altijd zo’n 1,2 miljoen euro van Antwerp en kwam tussen in de arbitrageprocedure. Na een zitting van ruim een halfuur en een beraad van nog eens een halfuur beslisten de arbiters dat de tussenkomst van Wauters echter niet reglementair was, waardoor de ex-voorzitter de zaal in het BOIC-gebouw moest verlaten.

‘Ik ben heel blij, maar eigenlijk heb ik nooit getwijfeld. Ons dossier was heel sterk’, zei Paul Gheysens meteen na de uitspraak aan De Standaard. ‘Nu begint voor ons het echte werk.’

Ook Decuyper was in zijn nopjes. ‘Ons dossier was in orde, maar zolang de finale beslissing er niet is, blijf je in het ongewisse. Dat is niet meer zo. Nu kunnen we stap voor stap voortwerken aan de opbouw van de club’, zei de CEO van Antwerp. ‘We hebben heel wat tijd verloren, omdat we zo hard aan dit dossier hebben gewerkt. Je kan je niet inbeelden hoeveel schade dit toegebracht heeft aan de club. Alles stond even ‘on hold’. Nu moeten we werk maken van jeugdspelers, jeugdtrainers, sponsors en de staf en spelers van de A-kern. Alles zal wel in een stroomversnelling geraken. We moeten zorgen dat we klaar zijn tegen volgend seizoen. Vanavond werken we al aan de eerste dossiers.’

Antwerp is bezig met verbouwingen aan het stadion, vooral Tribune 1 moet grondig onder handen genomen worden. “Het licentiedossier zorgde voor veel twijfel bij de mensen die bezig zijn met de tribune. We hebben al grote stappen gezet. Tegen de eerste match van het volgende seizoen zal de tribune waarschijnlijk nog niet klaar zijn, maar de bouwaanvraag is binnen en alle dossiers zijn bij de juiste instanties afgeleverd”, aldus Decuyper, die nog niet precies weet wanneer de verbouwingswerken van start gaan.

‘Het is erg dat Eddy Wauters hier nog zo’n show wilde komen opvoeren. Hopelijk is het nu de laatste keer geweest’, besloot hij.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten