AZ-Antwerp was een slechte repetitie voor de BeNeLiga, wat brengt de terugmatch?

© BELGAIMAGE
Peter t'Kint
Peter t'Kint Redacteur bij Sport/Voetbalmagazine

Danst Antwerp vanavond mee op de zomerhit van Marco Borsato? Eén ding is zeker: het wordt nog stevig harken tegen AZ om de kwalificatie voor de poulefase van de Europa League binnen te halen.

Het cordon sanitaire dat de Nederlandse politie donderdag voor Belgen rond Enschede legde, had uiteindelijk nog veel mazen. Of misschien was het te klein en overdreven hard aangetrokken, zodat er gaten in kwamen. In de Grolsch Veste, zoals de tempel van FC Twente heet, hoorde je uiteenlopende getuigenissen. De ene Belg was aan de kant gezet met zijn auto en onderworpen aan een grondige controle, wij reden dan weer ongestoord tot voor de deur van het stadion. Drie controles gepasseerd, nergens aan de kant gezet.

Eén keer kwam een agent op de motor naast ons rijden en een blik in de auto werpen, maar toen we aanstalten maakten om langs de kant te stoppen, opende hij het gas. En verderop gebaarde de politie, die de helft van de weg naar het stadion had afgezet om het verkeer in een sluisje te duwen, ook al van niets. Wellicht kon het hen na een lange dag in de zon niet veel meer schelen.

In de stad was het niet anders. Van het ene groepje Belgen hoorde je dat ze werden aangesproken en aangemaand om op te hoepelen, anderen zegden dan weer dat ze ongestoord rond konden lopen, als ze zich maar niet outten als groep én Antwerpfan. Die waren om te feesten vooral uitgeweken naar de steden in de buurt. Over de grens in Duitsland, of naar Hengelo, waar géén samenscholingsverbod gold. Maar de meesten zaten in Antwerpen ergens op café, of op de Bosuil, voor het grote scherm.

AZ won maar 36 procent van de luchtduels. Daar valt voor Antwerp wat te halen.

Hoe dan ook: AZ-Antwerp was een slechte dag voor de BeNeLiga. Als je dit duel, op respectievelijk 196 km van de ene ploeg en 264 km van de andere thuisbasis, al niet kan organiseren, een partij waarvoor nu met veel moeite 4000 fans konden worden gemobiliseerd, hoe moet dat dan straks, als we met duizenden naar Amsterdam, Rotterdam, Brugge of Antwerpen afzakken?

Flauw van Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede, want het argument dat zijn politiecorps de diverse evenementen die er donderdag in de stad werden georganiseerd niet aankon en ‘de veiligheid niet kon worden gegarandeerd’, sloeg nergens op. Een Belgische fotograaf werd gestopt door politie uit Groningen, die opgevorderd was om assistentie te verlenen. Het hele noorden en oosten stond in rep en roer voor Antwerp …

Wij zijn geen gewone club, zeggen ze al lang op de Bosuil. Blijkbaar vinden ze dat ook in Nederland.

Retteketet AZ

AZ is dat ook niet. Net zoals Antwerp beleeft het een vreemde kwalificatiecampagne. De Great Old speelt Europees ’thuis’ in het Koning Boudewijnstadion en probeert telkens dat stadion zo goed en zo kwaad mogelijk aan te kleden in de eigen kleuren, om er een thuisgevoel te creëren. AZ, getroffen door de wind die schade aanrichtte aan de tribune, deed dat donderdag in Twente ook, nadat het dat eerder al probeerde rond het kunstgras – was Antwerp maar wat blij dat het daar niet op moest voetballen – van ADO. Binnen inclusief de Kees Kist Lounge (naar de oud-vedette die in het eigen stadion ook zijn drankplek heeft), inclusief vaste gezangen.

AZ-coach Arne Slot gisteren in het Koning Boudewijnstadion ter voorbereiding van de EL-match.
AZ-coach Arne Slot gisteren in het Koning Boudewijnstadion ter voorbereiding van de EL-match.© belgaimage

Eén supporter geeft de voorzet: ‘Retteketetteketet!’ Die oerkreet wordt door de rest van het achter doel verzamelde supportersgild begroet met een hard ‘AZ!’. Daarna volgen de eenmanskreet en het collectieve antwoord elkaar steeds sneller op. Al jaren is dat zo. In het begin spontaan supportersgezang, de laatste jaren georchestreerd: vlak voor het beginsignaal van beide helften rolt het uit de speakers. Supporter van dienst: de IJslandse cultback Grétar Steinsson.

De coach van AZ, Arne Slot, is een aardige man. Enthousiast coachend tijdens de wedstrijd, nuchter analyserend achteraf. Hij was het totaal oneens met de analyse van de Belgische neutrale waarnemer. Of de les van deze wedstrijd niet was dat er wat sneller naar doel mocht worden geschoten door zijn jongens? Slot, vriendelijk: ‘Nou, dat is niet mijn analyse.’

Of AZ ook niet wat leed onder het Nederlandse probleem van de bal in doel te willen lopen? Slot, vriendelijk: ‘Nou, het is niet zo makkelijk om tegen een ploeg die met negen voor zijn doel verdedigt, de juiste oplossing te vinden met de laatste pas.’

AZ-Antwerp was en is morgen ongetwijfeld opnieuw een confrontatie van twee stijlen. Om een oud cliché te gebruiken: het Hollandse balbezit met technisch aardige jongens versus het Belgische fysieke spel dat veel verticaler is en houdt van de snelle omschakeling. Wat makkelijker uit te voeren als je van laag vertrekt en de tegenstander de bal laat.

Om een nieuw cliché te gebruiken: old school British versus modern Pep-Brits, opbouw van achteruit en veel beweging op de flanken. Simen Juklerød en Didier Lamkel Zé hadden voor de rust alle moeite om de kriskrasbewegingen van Calvin Stengs en Jonas Svensson af te stoppen, terwijl Oussama Idrissi na de koffie eerst Aurélio Buta en daarna Ritchie De Laet sterretjes deed zien. Het nieuwe AZ is een talentfabriekje, met afgelopen donderdag zeven spelers uit de eigen opleiding. In Nederland werd die al verkozen tot beste van het land. Met Ajax als concurrent wil dat wat zeggen.

Dieumerci Mbokani gaat een luchtduel aan met Ron Vlaar.
Dieumerci Mbokani gaat een luchtduel aan met Ron Vlaar.© BELGAIMAGE

In cijfers was dit het resultaat: AZ had na 90 + 3 minuten 65 procent balbezit, gaf in totaal 618 passes (88 procent geslaagd) en leverde 17 schoten op doel op, waarvan 6 binnen het kader. Antwerp na 90 + 3 minuten: 35 procent balbezit, 297 passes (78 procent geslaagd) en 11 schoten op doel, waarvan 6 binnen het kader.

Dat laatste is opvallend: Antwerp kon Marco Bizot evenveel keer aan het werk zetten uit veel minder balbezit en doelpogingen dan AZ Sinan Bolat. Antwerp had de wedstrijd kunnen ‘doodmaken’ met een paar goeie counters, maar uiteindelijk was het gelijkspel wel verdiend.

De hel van Brussel

Opvallend in de ploeg bij Antwerp in het slotkwartier: Dino Arslanagic, die met slechts een paar trainingen in de benen in de ploeg werd gedropt om overeind te blijven. Een risico, want de centrale pion die vorig seizoen achterin één van de sterkhouders was, is pas terug uit blessure.

Voor hem is het – met het oog op de return – vervelend dat Antwerp vorige zondag na twee vrije dagen wel trainde, maar niet kon spelen. Voor de rest niet. De opeenvolging van wedstrijden en verplaatsingen eiste een fysieke tol, en zeker nu we weer in hittemodus zitten.

Nu, een ramp hoeft dat gebrek aan wedstrijdritme voor Arslanagic niet te zijn. Meer dan een joker wordt hij opnieuw niet. Morgen/donderdag is Abdoulaye Seck, geschorst voor de heenwedstrijd, terug. En Dylan Batubinsika kweet zich goed van zijn taak als vervanger. Het voordeel van een zo goed als leeg stadion is: je hoort in de tribunes beter wie de boel organiseert. In Enschede was het de Parijzenaar, die op corner drie kansen kreeg om te scoren en dat één keer deed.

Na een moeilijk seizoen grijpt Batubinsika elke kans. En zoals hij direct na de match zei: ‘Het voordeel van een quasi leeg stadion is ook dat we elkaar gemakkelijker verstaan en beter kunnen coachen.’

Dylan Batubinsika.
Dylan Batubinsika.© belgaimage

Dat zal in Brussel anders zijn. Tegen Viktoria Pilsen was de sfeer al hels, tegen AZ zo mogelijk nog intenser, op dat vlak heeft Onno AZ met zijn stadionverbod niet in de kaart gespeeld. Niet naar Enschede kunnen heeft kwaad bloed gezet bij de fans, die hun team morgen desnoods naar de kwalificatie dragen.

Van de fysieke duels die de Great Old zal aangaan, is AZ niet bang, stipte Slot donderdag even na elven al aan. ‘Antwerp heeft die vandaag ook gezocht, het is een fysiek sterk elftal, maar we hebben dat goed gedaan, vind ik.’ De statistieken geven Slot gelijk: van de 140 duels (!) won AZ 56 procent. Maar: van de 36 luchtduels werd maar 36 procent gewonnen. Daar valt voor Antwerp wat te halen, zeker op corners en vrije trappen.

Anderzijds: op dat grote veld van het Koning Boudewijnstadion kunnen Myron Boadu, Idrissi en Stengs misschien wel zeer grote bressen slaan. Antwerp is een oude ploeg, met veel dertigers en ervaring, AZ een jonge, snelle, soms wat inefficiënte.

Interessant wordt de discussie wie Buta (twee keer geel) op rechtsachter moet vervangen. De Laet kende als centrale verdediger een moeilijke start, is niet de meest wendbare, maar zeer old school, niet te beroerd voor een stevig duel of om een bal keihard in de tribune te rammen. Speelt Antwerp laag, dan kan hij een centrale rol aan. De flank, zijn rol na de rode kaart, was andere koek, tegenover dribbelkont Idrissi was het vooral wijken. Een keer te veel. De Laet bekende achteraf schuld: ‘Ik had harder in duel moeten gaan.’

Maar op die flank is het lopen en draaien, en of dat op dit moment nog iets voor hem is? Antwoord morgen/donderdag. Inzet: de groepsfase van de Europa League.

Dan zullen we, om het met de woorden van Marco Borsato te zeggen, weten hoe het danst. Redelijk of euforisch.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content