‘Bart Verhaeghe heeft me mijn liefde voor Club Brugge afgepakt’

© belga
Ewald Pironet
Ewald Pironet Senior writer van Knack

Ignace Van Doorselaere, ceo van lingerieproducent Van de Velde en voormalig lid van het bestuurscomité van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka, bewaart geen goede herinneringen aan zijn samenwerking met Bart Verhaeghe (Uplace) bij Club Brugge. Dat zegt hij in een interview met Knack.

U bent korte tijd bestuurder geweest bij Club Brugge. Waarom bent u er weggegaan?

Van Doorselaere: Omdat ik het fundamenteel oneens was met wat er is gebeurd. Er is niets onwettelijks voorgevallen, maar moreel was ik er het helemaal niet mee eens.

U had er problemen mee dat Bart Verhaeghe Club Brugge ‘gratis’ kreeg als vzw en er vervolgens ‘zijn’ nv van maakte?

Van Doorselaere: Als levenslang supporter en jarenlang abonnee was ik al enige tijd lid van de vzw Club Brugge. Toen op een dag toevallig een afspraak in Londen werd afgezegd, kon ik die avond een vzw-vergadering bijwonen. Bart Verhaeghe nam er het woord. Club speelde slecht en Verhaeghe bracht een goed verhaal. Hij was ambitieus en zei zinnige zaken over een nieuw commercieel, administratief en sportief beleid. Inhoudelijk sprak niemand hem tegen. Sommigen in de zaal vielen hem aan met andere argumenten. Verhaeghe was toen nog geen lid van de raad van bestuur, maar had zich in de krant al uitgeroepen tot voorzitter. Een beetje moeilijk, want je kunt geen voorzitter zijn van een bestuur waarin je niet zetelt.

Toch hebt u die avond Verhaeghe gesteund.

Van Doorselaere: En met overtuiging. Ik heb als eerste het woord genomen en gezegd dat we al lang geen goed voetbal meer zagen. Het veld liegt niet: als het spel slecht is, zal er achter de schermen wel iets gebeuren waarom het zo slecht is. Waarom dat niet aanpakken? Wijlen Jean-Luc Dehaene is mij toen gevolgd, en zo keerde de stemming in het voordeel van Verhaeghe. Ik kende hem toen nog niet, maar een paar weken later vroeg hij of ik niet in het bestuur van Club Brugge wilde zetelen. Uiteraard wilde ik dat. We waren met zes bestuurders: Bart Verhaeghe en zijn rechterhand Vincent Mannaert, Jan Boone (ceo van Lotus Bakeries, nvdr.), Sam Sabbe (ex-Omega Pharma, nu afgevaardigd bestuurder van Senior Assist, nvdr.), Bart Coeman (ceo van vrijetijdsketen Fun, nvdr.) en ik.

Mannen die het klappen van de zweep kennen. Toch liep het bliksemsnel mis.

Bart Verhaeghe
Bart Verhaeghe© Belga Image

Van Doorselaere: Ik heb nog geen half jaar in het bestuur van Club gezeten. Voor ik het goed besefte, moest Club Brugge niet alleen van een vzw een nv worden – dat was nodig – maar Verhaeghe zelf zou de club ook overnemen. Ik heb me verzet tegen die overname. Ze was niet nodig. Club zat niet in financiële problemen. De feiten zijn wat ze zijn: Club is overgenomen door een aantal mensen, onder wie drie van de zes leden van de raad van bestuur waren. Dan moet je de vraag durven te stellen: hoe intensief hebben zij mogelijke alternatieven laten onderzoeken? Als je er voor Club echt het maximum uit wilt halen, schrijf je een tender uit: ‘Club staat te koop’. Dan kunnen alle kandidaten komen met hun project en visie. Als je je eigen huis zou verkopen en er is maar één kandidaat-koper, dan weet je toch dat de prijs fors zal zakken? Maar ik kon Verhaeghe niet tegenhouden. De operatie was te goed voorbereid.

Verhaeghe heeft Club Brugge te goedkoop kunnen kopen?

Van Doorselaere: Club is verkocht aan boekwaarde. Voor de meerwaarde op de spelers, op de Carlos Bacca’s van toen, en voor de merknaam moest de koper helemaal niets betalen. Ik was het daar niet mee eens en heb dat tegen Verhaeghe gezegd. Hij heeft Club gekocht voor 15 miljoen, en mét de belofte dat een investeerder uit eigen zak een stadion zal betalen. Verhaeghe had bij de kernfiguren van de vzw zijn lobbywerk goed gedaan. De overnemers hebben de vzw 15 miljoen euro betaald, en vervolgens heeft de vzw Club Brugge een lening van 15 miljoen euro gegeven. Veel heeft Verhaeghe niet betaald voor Club.

Is dat ook een verklaring voor het wantrouwen voor zijn Uplace-project? Men voelt met de ellebogen dat zijn voorstelling van zaken niet klopt.

Van Doorselaere: Ik doe geen uitspraak over Uplace, ik ken het dossier niet. (fijntjes) Bart Verhaeghe is een grootmeester in powerpoints. Die kan hij zeer overtuigend brengen. Bij Club Brugge was ik het niet eens met zijn aanpak. Ik wil geen zaken doen met Bart Verhaeghe.

Het is een kwestie van vertrouwen.

Van Doorselaere: Absoluut. Ik ben toen uit het bestuur van Club gestapt. Dat zijn harde weken geweest. Verhaeghe heeft me mijn liefde voor Club Brugge afgepakt. Dat neem ik hem kwalijk. Ik ga ook niet veel meer naar het voetbal.

Nooit meer?

Van Doorselaere: Zeer zelden. Vroeger was ik blij als Club won, en soms kinderachtig kwaad als het verloor – geen enkele man bereikt helemaal de volwassenheid. Dat is weg. Zelfs op tv kan ik niet meer naar Club kijken, ook al spelen ze goed.

Het volledige interview met Ignace Van Doorselaere leest u in Knack.