Bayat: ‘Lot van Ferrera en Peruzovic hangt samen’

© BELGA
Pierre Bilic

Mehdi Bayat verduidelijkt een en andere over de machtswissel bij Charleroi.

“De bookmakers gokten op Charleroi als eerste club met een trainersontslag. Ik stel vast dat er elders al zeven trainers zijn weggestuurd en dat de onze er nog is”, aldus Mehdi Bayat, de laatst overblijvende Bayat bij Charleroi.Eind augustus vond bij Sporting Charleroi, na een jaartje tweede klasse weer in de Jupiler Pro League aanwezig, een wissel van de macht plaats. Voorzitter Abbas Bayat gaf de fakkel door aan Fabien Debecq. Heeft Charleroi door de overnameperikelen niet heel veel tijd verloren om de terugkeer in eerste klasse goed te laten verlopen? Dat wilde Sport/Voetbalmagazine weten.

Mehdi Bayat, afgevaardigd beheerder van de club: “Absoluut. De zaak sleepte zo lang aan omdat Abbas goed wist wat hij wou en zich een hard onderhandelaar heeft getoond. Ik wist dat de verkoop absoluut rond moest zijn voor 31 augustus.”

“Dat lukte net, waardoor we nog gauw Rossini en een paar jonge spelers van Anderlecht konden losweken. Tevoren was er al sprake van Rossini, Chatelle en Lepoint, maar Abbas zag dat anders. Ik was het daar niet mee eens, maar tot de overname was hij de baas.”

Op zoek naar een technisch directeur

Opvallend, bij Charleroi zitten er in feite twee trainers op de bank: Luka Peruzovic en Yannick Ferrera. Maar de rol van eerstgenoemde is niet altijd even duidelijk.

Bayat erkent: “Veertien dagen voor de competitiestart haalden we Yannick Ferrera als T1 en Luka Peruzovic als… ja, als wat? Dat was heel onduidelijk, ook in de communicatie naar buiten. Een echte technisch directeur is Peruzovic niet, want hij was niet betrokken bij de transfers. Zodra het behoud een feit is, gaan we op zoek naar een technisch directeur.”

“Voor mij horen de functies van Yannick en Luka samen. Ik heb hen ook uitgelegd dat hun lot samenhangt. Ik heb Luka gevraagd om niet in de tribune te gaan zitten, maar naast Yannick op de bank plaats te nemen. Als het met de een slecht gaat, gaat het met de ander slecht. Als een ontslag aan de orde is, zullen ze ook samen weg gaan. Dat heb ik hen klaar en duidelijk gezegd.”

Is Ferrera niet naast zijn schoenen beginnen lopen na de zege tegen Anderlecht? “Hij is pas 31 en beleeft zijn jeugddroom, als trainer in eerste klasse. De bookmakers gokten op Charleroi als eerste club met een trainersontslag. Ik stel vast dat er elders al zeven trainers zijn weggestuurd en dat de onze er nog is”, concludeert de jongere broer van ex-manager en nu spelersmakelaar Mogi Bayat. (PB)